ΚΥΠΕ
Πρωταρχικός του στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και στόχος του ενόψει της Νέας Υόρκη ο διορισμός απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον «Φιλελεύθερο» που δημοσιεύεται σήμερα. Ξεκαθάρισε τι δεν αποδέχεται όσον αφορά την κατασκευη δρόμου στην Πύλα ενώ εξέφρασε ετοιμότητα συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση.
Είπε ότι πρωταρχικός του στόχος στο Κυπριακό είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και δεν τίθεται θέμα συζήτησης για plan B σε σχέση με άλλης μορφής λύση. «Ούτε καν θα δεχθώ να μπω σε συζήτηση για άλλης μορφής λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε.
Στόχος του είπε είναι να επιτευχθεί ο διορισμός εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. «Θεωρώ ότι ένας τέτοιος διορισμός εντός Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει τον δρόμο και για ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου» είπε.
Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε, θα είναι σε επαφή και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί είναι σημαντικό να συντονιστούν οι ενέργειές τους, αφού θα συναντηθούν και οι ίδιοι με τον ΓΓ. Θεωρεί, συνέχισε, ότι μέχρι την μέρα της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Θεωρεί, συνέχισε, ότι υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που προβάλαμε και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί να δώσει σε όλα τα μέρη να αντιληφθούν τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Γιατί αν δεν αντιληφθούν τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση του Κυπριακού, κανένας δεν θα προχωρήσει στην επίλυσή του».
Σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν καρποφορήσει, ανέφερε, έχει κάποιες σκέψεις για εμπλοκή κάποιων άλλων παραγόντων, που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, τις οποίες δεν έχει μοιραστεί με κάποιον άλλο.
Ο ΠτΔ είπε ότι θεωρεί σημαντικό να κερδίσουμε την τ/κ κοινότητα, εκφράζοντας την άποψη ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θέλει να ζήσει μαζί με τους Ελληνοκύπριους, και σίγουρα όχι σε δύο χωριστά κράτη. Θα ανακοινώσει είπε δέσμη μέτρων για τους Τ/κ όταν κρίνει ότι αυτό θα είναι υποβοηθητικό και για την προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών. «Είναι μέτρα που άπτονται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων και η υλοποίησή τους δεν χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη, τη συνεργασία, του κατοχικού καθεστώτος».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τα ενεργειακά άπτονται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κατ’ επέκταση, αγγίζουν τη μορφή λύσης του Κυπριακού. «Γιατί, εάν αγγίξουμε τα θέματα κυριαρχίας, κυριαρχικής ισότητας και ούτω καθ’ εξής, σημαίνει ότι υιοθετούμε την τουρκική προσέγγιση για λύση δύο κρατών, αμφισβητούμε τη βάση λύσης του Κυπριακού. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοια συζήτηση».
Ο ΠτΔ δήλωσε ότι ο διαπραγματευτής του στις συνομιλίες θα παραμείνει ο ίδιος, έχει καταγράψει κάποια ονόματα «για την ομάδα Κυπριακού».
Για το θέμα της Πύλας ο ΠτΔ είπε δεν υπάρχει κατάληξη μέχρι στιγμής στο θέμα του δρόμου, στόχος της ε/κ πλευράς στις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι «να μην υπάρξει η όποια αμφισβήτηση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση που θα αμφισβητεί: πρώτον, το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης και δεύτερον, να δημιουργεί το οποιοδήποτε συγκριτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, η οποιαδήποτε διευθέτηση, εάν και εφόσον υπάρξει, θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους σχεδιασμούς ή σκέψεις» είπε.
Σχέση με ΔΗΣΥ
Δεν έχει συζητήσει θέμα συνεργασίας με τον ΔΗΣΥ, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι άτομα στην Κυβέρνηση του προέρχονται από τον ΔΗΣΥ και ο ίδιος προέρχεται από τον ΔΗΣΥ και δεν το έκρυψε ποτέ. «Επαναλαμβάνω υπάρχει ετοιμότητα από δικής μου πλευράς να υπάρξει μία τέτοια συνεργασία, εάν και εφόσον ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του τόπου. Εξάλλου, πολλά από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και οι λύσεις που τροχιοδρομούμε, θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά στις προσεγγίσεις του ΔΗΣΥ».
Ο ΠτΔ επανέλαβε ότι οι διορισμοί στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών θα γίνουν από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που θα καλέσει δημόσια όσους ενδιαφέρονται για συμμετοχή να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ανακοίνωσε ότι σύντομα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα κληθούν να υπογράψουν και Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος ετοιμάστηκε σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας και είναι πάρα πολύ αυστηρός.
Οικονομία
Ερωτηθείς για θέματα οικονομίας, ο ΠτΔ είπε ότι μετέφερε στους Υπουργούς στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος το μήνυμα ότι θα είναι πολύ αυστηρός και δεν πρόκειται να παίξει με τα θέματα της οικονομίας και ζήτησε όπως στα υπουργεία όπου «υπάρχει λίπος», να αποκοπεί για να κάνουν κοινωνική πολιτική. Για την επιδότηση της τιμής του ηλεκτρισμού σημείωσε ότι το κόστος των προηγούμενων μέτρων ανέρχονταν για τους μήνες Μάρτιο – Ιούλιο 2023 σε 75 εκ. ευρώ ενώ τα στοχευμένα μέτρα από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο σε 3 εκατομμύρια.
Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα μέτρα για αντιμετώπιση της ακρίβειας και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τις τράπεζες να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, εννοώντας το ύψος των επιτοκίων που το συνδύασε με την στεγαστική πολιτική, «όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα». Ανακοίνωσε δε ότι τέλος Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών θα δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες πολιτικές στα θέματα του στεγαστικού.
Ξεκίνησαν, πρόσθεσε, την προσπάθεια για φορολογικό μετασχηματισμό και δήλωσε ότι θα ενισχύσουν τις ποιοτικές επενδύσεις στην Κύπρο που θα τους επιτρέψουν να κάνουν κοινωνική πολιτική και να αντιμετωπιστούν προβλήματα της καθημερινότητας που υπάρχουν.
Απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θεωρεί πως οι Υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν έργο, αξιολογούνται όμως, ο ίδιος είναι δίπλα στον καθένα αλλά όταν κρίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που η κοινωνία αναμένει, θα γίνουν αλλαγές.
Φυσικό αέριο
Ερωτηθείς για τα θέματα φυσικού αερίου, ο ΠτΔ είπε ότι στην συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ συμφώνησαν ότι στους επόμενους 3 με 6 μήνες θα λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις για τα ενεργειακά: την ηλεκτρική διασύνδεση και το φυσικό αέριο. «Ο στόχος μας είναι να φέρουμε και ισραηλινό φυσικό αέριο από την περιοχή στην Κύπρο, για τις ανάγκες της εσωτερικής κατανάλωσης και για εξαγωγή στην Ευρώπη που και το Ισραήλ αντιλαμβάνεται τη στρατηγική σημασία μιας τέτοιας εξέλιξης». Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, από πλευράς Ευρώπης, για εξεύρεση εναλλακτικών ενεργειακών διαδρόμων, σημείωσε. «Σε 5 χρόνια μπορεί αυτή η συγκυρία να μην υπάρχει. Αυτό το αντιλαμβάνεται απόλυτα και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός» είπε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι στη Νέα Υόρκη θα έχει συναντήσεις και με την Exxon, ενώ έχει ήδη συναντηθεί με την ΕΝΙ και την TOTAL για να δουν πώς θα προχωρήσουν με τα κοιτάσματα στα οποία έχουν αδειοδοτηθεί. Θεωρεί, είπε, ότι θέμα με το κοίτασμα Αφροδίτη θα λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο ΠτΔ δήλωσε επίσης ότι όσο υπάρχει κατοχή στην Κύπρο ένας αγωγός από το νησί προς την Τουρκία δεν μπορεί να εξεταστεί ως επιλογή. «Ένα σκέλος που αφορά τον EastMed, που είναι η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο με αγωγό, το συζητήσαμε και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Νετανιάχου στην Κύπρο. Στο τέλος της ημέρας, η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι και στη βάση των οικονομικών δεδομένων» είπε.
Αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι έθεσε στον Βενιαμίν Νετανιάχου το θέμα της αγοράς από Ισραηλινούς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα. Ανακοίνωσε δε ότι σύντομα θα ανακοινώσει συγκεκριμένα νομικά μέτρα που επεξεργάζονται με την Νομική Υπηρεσία όσον αφορά την αγορά περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, πρόσθεσε, του ζήτησε κάποιες πληροφορίες, τις οποίες θα δώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, «ώστε να μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους προς Ισραηλινούς πολίτες για το παράνομο της αγοράς περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές».