ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξανά στην Επ. Νομικών η συζήτηση για θεραπείες μεταστροφής - Οι τροπολογίες και οι αντιδράσεις

25 Μαΐου στην Ολομέλεια

ΚΥΠΕ

Το θέμα των θεραπειών μεταστροφής απασχόλησε εκ νέου την Τετάρτη την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία ξανά άνοιξε για όγδοη φορά τη συζήτηση γύρω από το θέμα, αφού την περασμένη εβδομάδα η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφάσισε τελικά να τη στείλει πίσω στην Επιτροπή Νομικών, για περαιτέρω διαβούλευση, λόγω των ανησυχιών ορισμένων βουλευτών και της πρόθεσής τους να καταθέσουν τροπολογίες.

Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, που αφορά στις πρακτικές, τεχνικές ή υπηρεσίες, που σκοπό έχουν την καταστολή ή εξάλειψη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου άλλου προσώπου, έχει στόχο όπως θεωρείται αδίκημα και να είναι ένοχος αδικήματος, αυτός ο οποίος προβαίνει στις πράξεις αυτές, ενώ σε περίπτωση καταδίκης του, να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές.

Ωστόσο, το ΕΛΑΜ κατέθεσε τροπολογία επί της συγκεκριμένης πρότασης, με την οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων αναφορικά με το αδίκημα των θεραπειών μεταστροφής, ώστε η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών ή τεχνικών ή η παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε ενήλικα πρόσωπα να καθίσταται αδίκημα, μόνο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή τους, με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων, που ισχύουν στα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, με τις αλλαγές που προτείνει το ΕΛΑΜ γίνονται αποδεκτές οι θεραπείες αυτές στις περιπτώσεις που υπάρχει συναίνεση του ατόμου, αλλά συνάμα ζητείται εξαίρεση ιερέων να προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις και να εξαιρούνται από τις ποινές, που θα προβλέπει η νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι «θεραπείες μεταστροφής» χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα και στην Κύπρο, είτε από ιερείς, είτε από επαγγελματίες υγείας ή άλλους.

Το θέμα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 25 Μαΐου, με το ΑΚΕΛ να δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει στις τροπολογίες αυτές, ενώ άγνωστη προς το παρόν είναι η στάση που θα τηρήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, αφού δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμή επί των τροπολογιών.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σημερινή συζήτησης, κατατέθηκαν σημειώματα από τον Σύνδεσμο Ψυχολόγων Κύπρου και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ψυχοθεραπευτών, οι οποίοι εκφράζουν τη διαφωνία τους σε σχέση με την τροπολογία του ΕΛΑΜ και εκφράζουν τη σύμφωνο γνώμη τους προς την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτερινή Τσιρίδου, είπε το κόμμα της είναι υπέρ της πρότασης του ΑΚΕΛ, ωστόσο, σημείωσε ότι αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συζητήσουν τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν σήμερα, ώστε να μπορούν ως παράταξη να τοποθετηθούν και επίσημα πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές των τροπολογιών.

«Είμαστε υπέρ της πρότασης. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι πρακτικές πρέπει να ποινικοποιηθούν, ώστε να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού δεν αποτελεί ούτε ασθένεια, η οποία χρήζει παρέμβασης, ούτε μπορεί να αλλάξει με αυτές τις θεραπείες όπως τις ονομάζει ο Οργανισμός Ηνωμένον Εθνών. Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η πρόταση με βάση τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί», είπε.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε πως «η πρόταση του ΑΚΕΛ για ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής περιλαμβάνει από τις ευχές, τις προσευχές και τις ορμονοθεραπείες, που σε άλλες περιπτώσεις είναι νόμιμες και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, μέχρι τα βασανιστήρια που είναι καταδικαστέα και ήδη σοβαρά ποινικά αδικήματα».

«Η τροπολογία του ΕΛΑΜ», εξήγησε, «έρχεται να θεραπεύσει την αοριστία και την αυθαίρετη ποινικοποίηση των παραδοσιακών θρησκευτικών και ιατρικών πρακτικών, όπως ισχύει και στις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προώθησαν παρόμοιες νομοθεσίες».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «τα τελευταία χρόνια κάποια κόμματα επιμένουν να προωθούν μια ιδεολογία των 64 φύλων», προσθέτοντας ότι «η ιδεολογία αυτή δεν μπορεί να υπερισχύει της βιολογίας, της λογικής, της ορθόδοξης παράδοσης του κυπριακού ελληνισμού».

Είπε πως ακόμα πως «δεν μπορούμε να έρθουμε αυθαίρετα και να ποινικοποιήσουμε τους πάντες», για να συμπληρώσει ότι «σύμφωνα με την άποψη της Εκκλησίας αυτοί είναι οι κανονισμοί μας και όποιος θέλει μπορεί να έρθει με τη δική του συναίνεση κοντά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση