ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το νομικό και πολιτικό «καπέλο» στην υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου

Τι ανέφερε μιλώντας στην «Διασπορά Ειδήσεων» ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης

Καλεσμένος στην ραδιοφωνική εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου «Διασπορά Ειδήσεων» βρέθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης. Εξ’αφορμής της ιδιότητας του τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο ερωτήθηκε αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που ουσιαστικά «έκλεισε την υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου.

Τα δύο σημαντικά βήματα από το 1989 και μετά

Ο κύριος Δημητριάδης δήλωσε πως σε ότι αφορά το νομικό καπέλο, η απόφαση αυτή «δεν είναι το τέλος του δρόμου». Πρόσθεσε στη συνέχεια πως από το 1989 και μετά έχουμε κάνει δύο πολύ σημαντικά βήματα αφού α) κατοχυρώθηκε το δικαίωμα της περιουσίας όσον αφορά τα κατεχόμενα, πρόκειται για δικές μας περιουσίες εφόσον αυτό λέει ο τίτλος ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και β) ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τα κατεχόμενα και δεν υπάρχει ψευδοκράτος, μόνο μια υποτελής τοπική διοίκηση που δημιούργησε μια επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία αν θέλουν οι άνθρωποι προσφύγουν για αποζημιώσεις ενοικίων, ή να πουλήσουν την περιουσία τους ή να επιστρέψουν. Αν δεν το κάνουν αυτό δε μπορούν ν’αποταθούν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η αποτελεσματικότητα της επιτροπής δεν έχει διαφανεί

Εν συνεχεία δήλωσε πως η υπόθεση Τιτίνας Λοιζίδου διαφέρει αφού έγινε πριν το 2004 όταν και συγκροτήθηκε η επιτροπή αποζημιώσεων. «Είναι γι’αυτό που η επιτροπή υπουργών του συμβουλίου της Ευρώπης που εποπτεύει την εκτέλεση, εξανάγκασε το 2003 την Τουρκία να πληρώσει αποζημιώσεις για τα ενοίκια. Τότε τα πράγματα ήταν καλά» ανέφερε ενώ συνέχισε λέγοντας πως έκτοτε έγιναν προσπάθειες μέσω της Κυβέρνησης για πιέσεις στο θέμα της αποκατάστασης. «Ναι μεν εγκρίθηκε από το δικαστήριο η επιτροπή αλλά η αποτελεσματικότητα της δεν έχει διαφανεί. Υπάρχουν δύο υποθέσεις που εκκρεμούν στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Καθυστερούν οι διαδικασίες, δεν πληρώνουν τα λεφτά, μας κοροϊδεύουν οι Τούρκοι» είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δημητριάδης.

Χαστούκι σε πολιτικό επίπεδο

Πρόσθεσε πως για να τεθούν όλα αυτά νομικά πρέπει μέσω της επιτροπής να εξαντλήσεις τα νομικά ένδικα μέσα της Τουρκίας, και μετά να πας στο δικαστήριο. Στο πολιτικό σκέλος ανέφερε πως το μήνυμα που παίρνουμε είναι σαφώς ότι δεν πέρασαν οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. «25 χώρες εναντίον, 5 υπέρ και 16 απείχαν. Σε πολιτικό επίπεδο δεν τα πήγαμε καθόλου καλά. Από το 2003 που η επιτροπή εξανάγκασε την Τουρκία να πληρώσει αποζημιώσεις στην Τιτίνα Λοιζίδου ύψους 1 εκ. ευρώ το κλίμα αντιστράφηκε εναντίον μας. «Μόλις που γλιτώσαμε να μην κλείσει και η τέταρτη διακρατική προσφυγή» είπε χαρακτηριστικά. Στο νομικό κομμάτι είπε πως το προηγούμενο που δημιουργείται είναι διαδικαστικό. «Αν θέλετε την περιουσία σας ή άλλα ενοίκια πηγαίνετε στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, δέστε τι θα γίνει εκεί και αν δεν βρείτε το δίκιο σας πάτε πίσω στο δικαστήριο» , αυτό λέει ουσιαστικά η επιτροπή υπουργών.

Καταληκτικά υπογράμμισε πως ισχυροποιείται η επιτροπή αποζημιώσεων. «Ή πάτε στην επιτροπή ακίνητης περιούσιας ή περιμένετε να λυθεί το Κυπριακό» πρόσθεσε καλώντας την Κυβέρνηση να συστρατευθεί με τους αιτητές ή να δημιουργήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης αποτρέποντας έτσι τους πολίτες που έχουν οικονομικές δυσκολίες, να πουλήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα εδάφη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση