ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τη θέση του ΕΚ για επιστροφή των Βαρωσίων, τόνισε η Μέτσολα στη Βουλή

Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε με την κ. Δημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο

ΚΥΠΕ

Την ξεκάθαρη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, εξέφρασε η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, αμέσως μετά τη σύντομη συνάντησή της με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου. Η κ. Μέτσολα συναντήθηκε με την κ. Δημητρίου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Κύπρο, αμέσως μετά τη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής, η κ. Μέτσολα ανέφερε ότι η συζήτησή τους κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή κρίση, το κόστος ζωής για τους πολίτες στην Ευρώπη, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως επίσης και τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη του ΕΚ προς την Κύπρο και την έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυσή του.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα τηρήσει το ΕΚ προς την Τουρκία αντίστοιχη στάση με αυτή προς τη Ρωσία μετά την επίθεση στην Ουκρανία, η κ. Μέτσολα τόνισε ότι το ΕΚ έχει επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την Αμμόχωστο. «Κατά συνέπεια, υποστηρίζουμε την άμεση επιστροφή των Βαρωσιών στους νόμιμους κατοίκους τους», ανέφερε η κ. Μέτσολα, προσθέτοντας ότι «τα Βαρώσια και η πόλη της Αμμοχώστου είναι σύμβολο του κυπριακού προβλήματος, ενός ευρωπαϊκού προβλήματος, και θέλω να το τονίσω αυτό, καθώς δηλώνει την προοπτική μίας ειρηνικής λύσης.

Ερωτηθείσα αν η ΕΕ θα έχει εκπροσώπους στο τραπέζι των συνομιλιών, εφόσον ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι «πάντα πιέζουμε προς την επίλυση των συγκρούσεων, θέλουμε ο κόσμος να έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πιέζουμε για λύση με την οποία να συμφωνούν και οι δύο πλευρές και αν αυτό σημαίνει ότι, πέρα από τους εκπροσώπους των ΗΕ, χρειάζονται και εκπρόσωποι της ΕΕ, αυτό είναι κάτι που πάντα αποδέχεται το ΕΚ».

Σημείωσε, δε, ότι οι χώρες που προσβλέπουν σε ένταξη στην ΕΕ, ακόμα και στην περίπτωση της Τουρκίας που έχουν παγώσει οι ενταξιακές συνομιλίες, θα πρέπει να ακολουθούν τις επιταγές της Ένωσης και τόνισε ότι οι κυρώσεις (προς τη Ρωσία) πρέπει να επιβάλλονται και να εφαρμόζονται από όλους. «Στο ΕΚ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει κατάχρηση ή κενά ως προς αυτό, όπως επίσης ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί δε θα τυγχάνουν εκμετάλλευσης για την επίτευξη γεωπολιτικών επιδιώξεων».

Απαραίτητη η άμεση στήριξη της Κύπρου για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος του ΕΚ και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και αιτήσεων ασύλου, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός ότι η Κύπρος δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ, αναλογικά με τον πληθυσμό της. «Καταλαβαίνω πολύ καλά τις επιπτώσεις που έχει η εισροή αυτή στην κοινωνία σας», δήλωσε η κ. Μέτσολα, προσθέτοντας ότι «η μετανάστευση παραμένει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας και εδώ και πολύ καιρό είναι προφανές ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να τη διαχειριστούν από μόνα τους». Τόνισε ότι γρήγορες λύσεις δεν υπάρχουν για το θέμα αυτό, αλλά μπορούν να εξευρεθούν, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κ. Μέτσολα εξέφρασε την αισιοδοξία της σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής εκ μέρους του ΕΚ του οδικού χάρτη με πέντε προεδρίες της ΕΕ, ο οποίος αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, μέχρι το τέλος της θητείας του ΕΚ το 2024. «Δεδομένων των προκλήσεων, αυτό είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά είναι εφικτό και κυρίως είναι αυτό που οι πολίτες θέλουν από εμάς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να το πιστέψουμε και να εργαστούμε στην κατεύθυνση αυτή».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο, η Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι «έχουμε δει και σε άλλα μέρη (της ΕΕ) παρόμοιες τακτικές εκφοβισμού, τις οποίες στην ΕΕ τις αποκαλούμε υβριδικές απειλές, τις αποκαλούμε εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων ανθρώπων στον πλανήτη». Τόνισε ότι «οι θεσμοί μας και η πολιτική μας πραγματικότητα, οι δηλώσεις και οι αποφάσεις μας, πρέπει να τις αντιμετωπίσουν».

Σημείωσε ότι το ΕΚ καλωσόρισε την υπογραφή του «ιστορικού μνημονίου», όπως το χαρακτήρισε, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, πρόσθεσε όμως ότι και από πλευράς ΕΚ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να στηρίζει τα κράτη μέλη. Κατέληξε ότι τα κράτη μέλη παρέμειναν μόνα τους στην αντιμετώπιση του φαινομένου για πολύ καιρό και υπογράμμισε ότι ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου το θέμα θα πρέπει να τύχει άμεσης ανταπόκρισης.

Το διεθνές δίκαιο να υπερισχύσει χωρίς εξαιρέσεις των συμφερόντων που το υπονομεύουν, τόνισε η Α. Δημητρίου

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με την κ. Μέτσολα τονίστηκε η ανάγκη ώστε οι αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, να ισχύσουν και στην περίπτωση της Κύπρου καθώς και ότι «πρέπει η κοινή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο να υπερισχύσει χωρίς εξαιρέσεις των συμφερόντων που το υπονομεύουν». Σημείωσε ότι αναφέρθηκε πως η οδυνηρή εμπειρία του πολέμου και της συνεχιζόμενης κατοχής ήταν για την Κύπρο ένας επιπρόσθετος λόγος, ώστε να στηρίξει την Ουκρανία και καταδικάζοντας απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως και η ίδια η κ. Μέτσολα «συμφώνησε ότι το Κυπριακό παραμένει μία ανοιχτή πληγή για την Ευρώπη και με δική της θέληση, όπως το έπραξε και στην πρώτη της πρωτοβουλία με την ανάληψη των καθηκόντων της, θα συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στο να διαδραματίσει αποφασιστικότερο και ενεργότερο ρόλο».

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «η ενίσχυση της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ του ΕΚ και των εθνικών κοινοβουλίων είναι ένας σημαντικός παράγοντας ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά θέσμια και την ΕΕ» και ενημέρωσε την Πρόεδρο του ΕΚ για την από κοινού με την πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου εισήγηση, ώστε υπό την αιγίδα της κ. Μέτσολα να αναπτυχθεί μία ενδότερη συνεργασία μεταξύ των γυναικών επικεφαλής των κοινοβουλίων. Αντίστοιχα, η κ Μέτσιλα ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για την επερχόμενη συνάντηση στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο μήνα, για τη συνέχιση της πρωτοβουλίας της προέδρου του κοινοβουλίου της Πολωνίας, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Άλλωστε, τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων υπογράμμισε και η κ. Μέτσολα στις δηλώσεις της, για την καλύτερη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Επεσήμανε, δε, ότι η αξία της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων αναδείχθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και στην επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, μετά την επίθεση της Ρωσίας.

Η Αννίτα Δημητρίου τόνισε ότι η επίσκεψη της κ. Μέτσολα, ως μίας νέας γυναίκας που προέρχεται από τον ευρωπαϊκό νότο, από το μικρότερο κράτος της ΕΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, ενώ ο θεσμικός της ρόλος «δίνει ένα ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας και ενθάρρυνσης σε όλες τις γυναίκες και τους ανθρώπους, που θέλουν να έχουν ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα». Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι «η απαρχή μίας ενδότερης συνεργασίας που πρέπει και μπορούμε να έχουμε, οικοδομώντας την Ευρώπη του αύριο και το μέλλον που θέλουμε να διασφαλίσουμε για εμάς και τα παιδιά μας».

Κατά τη συνάντησή τους αντάλλαξαν δώρα, με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακολούθως, με τη συνοδεία της κ. Δημητρίου, η κ. Μέτσολα επισκέφθηκε το οδόφραγμα, ώστε «να δει η ίδια τι σημαίνει συνεχιζόμενη κατοχή, τι σημαίνει οδοφράγματα, τι σημαίνει πράσινη γραμμή, συρματοπλέγματα τι σημαίνει να δοκιμάζεται ένας ολόκληρος λαός για περισσότερα από 48 χρόνια», όπως τόνισε η κ. Δημητρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση