Του Απόστολου Τομαρά
Ενώπιον των όσων άφησαν πίσω τους τα σοβαρά επεισόδια, μέσα και έξω από το στάδιο Ελευθερία, θα βρεθεί η κυβέρνηση με το υπουργικό συμβούλιο στη συνεδρία της Τετάρτης, όπου καλείται να αποκαλύψει τον βαθμό αποφασιστικότητας απέναντι στο ευρύτερο θέμα: βία στους αθλητικούς χώρους. Μια ένδειξη των προθέσεων που φαίνεται να υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης την Τρίτη. «Ή κάποιοι θα συμμορφωθούν ή θα γίνονται όλοι οι αγώνες χωρίς κανένα θεατή. Είναι απλά τα πράγματα» είπε με νόημα ο κ. Χριστοδουλίδης δίνοντας μια πρόγευση των εισηγήσεων που ετοίμασε το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο η αρμόδια υπουργός Άννα Κουκκίδου Προκοπίου. Νοουμένου ότι και στο παρελθόν μετά από σοβαρά επεισόδια ανακοινώθηκαν μέτρα με μειωμένο βαθμό αποτελεσματικότητας, το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να ανατρέψει την επικρατούσα αντίληψη για εξαγγελίες που δεν αναχαίτισαν ή δεν περιόρισαν το φαινόμενο βίας σε αθλητικούς χώρους. Πέρα από τη σαφέστατη προειδοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αγωνιστικούς χώρους χωρίς θεατές, το αρμόδιο υπουργείο απέφυγε να προσδιορίσει το πακέτο μέτρων ενόψει και της συζήτησης στο υπουργικό συμβούλιο. Το πακέτο μέτρων μελετήθηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι στη συνεδρία του υπουργικού την Τετάρτη θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όπως όλα δείχνουν, τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Ελευθερία θα επιβάλουν την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων συγκεκριμένων ομάδων στα παιχνίδια εκτός έδρας.
Οι ευθύνες
Εν αναμονή των αποφάσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος με την έκταση των επεισοδίων στο Ελευθερία δείχνοντας ανησυχία προς την πλευρά των σωματείων, τα οποία κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Έχουν πολλοί ευθύνες και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Το στοίχημα για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι να μπει μια τελεία στην αναποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λήφθηκαν κατά καιρούς. Επί του προκειμένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίσθηκε αποφασισμένος να τερματίσει μια πρακτική η οποία περιορίζεται μόνο σε βαρύγδουπες εξαγγελίες οι οποίες διαψεύδονται στη συνέχεια. «Αρκετά με το θέμα αυτό. Συζητήθηκε ξανασυζητήθηκε, κάθε φορά μετά τα επεισόδια γίνονται συσκέψεις, ξανά συσκέψεις. Είναι η ώρα των αποφάσεων». Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό είναι η δήλωση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα επίπεδα ασφάλειας των αθλητικών χώρων με τον ίδιο να δηλώνει απερίφραστα πως δεν θα επέλεγε να παρακολουθήσει έναν αγώνα με την οικογένειά του. «Σκεφτείτε αν υπήρχε ένα θύμα, σκεφτείτε μια οικογένεια, οι γονείς να πάρουν τα παιδιά τους να δουν ένα αγώνα καλαθόσφαιρας. Θα το κάνατε; Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ. Είναι αυτά τα γήπεδα που θέλουμε;»
Οι εισηγήσεις
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση θα επιδιώξει να φέρει τα σωματεία ενώπιον των ευθυνών τους, σε μια προσπάθεια αποβολής της μικρής μερίδας «φιλάθλων» που δημιουργούν προβλήματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για άδειους αγωνιστικούς χώρους θα τεθεί ως προειδοποίηση στα σωματεία εκείνα, οπαδοί των οποίων επανειλημμένα προκαλούν επεισόδια. Σε πρώτη φάση, όλα δείχνουν πως θα αποφασισθεί η απαγόρευση οπαδών συγκεκριμένων ομάδων στα εκτός έδρας παιχνίδια. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι καινούργιο. Μάλιστα μετά τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από το Τσίρειο Στάδιο, η Αστυνομία, τότε, το είχε εισηγηθεί στην ΚΟΠ χωρίς ωστόσο να εισακουστεί. Όπως λένε αστυνομικές πηγές δεν πήρε ποτέ απάντηση στην εισήγηση που είχε υποβάλει. Το άλλο μέτρο που ενδεχομένως να υπάρχει στο πακέτο εισηγήσεων της υπουργού Δικαιοσύνης θα είναι η προληπτική δράση της Αστυνομίας. Τουτέστιν να πραγματοποιούνται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε υποστατικά οργανωμένων, συγκεκριμένων ομάδων. Η συγκεκριμένη πρακτική είχε εφαρμοσθεί στο παρελθόν με την Αστυνομία να κάνει εφόδους σε συγκεκριμένα υποστατικά μετά την εξασφάλιση των σχετικών διαταγμάτων. Από τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί, τότε, υπήρχαν αποτελέσματα, οδηγώντας μάλιστα σε συλλήψεις ατόμων.
Κάρτα φιλάθλου
Η κυβέρνηση θα στραφεί και προς την πλευρά μέτρων που αποφασίσθηκαν στο παρελθόν η εφαρμογή των οποίων, ωστόσο, ατόνησε στη συνέχεια. Η κάρτα φιλάθλου είναι ένα από αυτά. Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, μετά την χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών και την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, αρκετές ήταν οι καταγγελίες ότι η κάρτα φιλάθλου δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Ειδικά μετά τα επεισόδια στο Τσίρειο Στάδιο αποκαλύφθηκε πως η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει τρύπες και δεν απέτρεψε την είσοδο, σε αγωνιστικούς χώρους, προσώπων που δεν ήταν δικαιούχοι. Από τα διαπιστωμένα κενά είναι και αυτό των ελέγχων εισόδου σε αγωνιστικούς χώρους αλλά και επιτήρησης με τα κλειστά κυκλώματα που έχουν τοποθετηθεί εντός των γηπέδων. Όπως είναι γνωστό τοις πάσι σε αρκετά γήπεδα τα κλειστά κυκλώματα επιτήρησης που έχουν τοποθετηθεί δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον αντικειμενικό σκοπό αποστολής τους.
Μαστίγιο και καρότο για τα σωματεία
Στην κυβέρνηση φαίνεται να γίνεται αντιληπτό πως όποια μέτρα και αν αποφασισθούν η αποτελεσματικότητά τους θα εξαρτηθεί από τα σωματεία και τη διάθεσή τους να θέσουν τέρμα στη παγιωμένη πρακτική χαϊδέματος μιας μικρή μάζας οπαδών, γνωστής και ως 13ου παίκτη της ομάδας. Όπως λέγεται στον χώρο του αθλητισμού από παράγοντες, η αποφασιστικότητα των σωματείων είναι το άλφα και το ωμέγα της πάταξης του φαινομένου της βίας εντός των γηπέδων. Οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένες ομάδες οπαδών είναι γνωστές στις ηγεσίες κάποιων σωματείων και -όχι με μεγάλη δυσκολία- θα μπορούσαν να απομονωθούν και να απομακρυνθούν από τα γήπεδα.