ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τελικά έμειναν μόνο οι αρνητικές εντυπώσεις από τους Συμβούλους

Ερωτηματικά για τη διαχείριση του όλου ζητήματος από την κυβέρνηση

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μόνο προβληματισμό αφήνει πίσω της ο θόρυβος που προκλήθηκε αναφορικά με τους δύο διορισμούς Συμβούλων σε συγκεκριμένα κυβερνητικά πόστα. Μετά από ένα διήμερο δημοσιευμάτων αλλά και της παρέμβασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θα προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση επιλογής και πρόσληψης Συμβούλων/Συνεργατών για τα μέλη της κυβέρνησης, εξαγγελία που τερμάτισε το τεταμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Την ίδια ώρα όμως η όλη εξέλιξη δημιούργησε ερωτηματικά κυρίως για το χειρισμό του όλου ζητήματος από την κυβέρνηση. Ερωτηματικά που παραπέμπουν σε κενά και ελλείψεις που φαίνεται να υπάρχουν κυρίως σε συμβουλευτικό επίπεδο τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και σε Υπουργεία. Λαμβάνοντας υπόψη πως το συγκεκριμένο ζήτημα με την επιλογή και πρόσληψη Συμβούλων ήταν μια διαρκής πηγή έντασης της προηγούμενης κυβέρνησης με τον Γενικό Ελεγκτή, ερωτηματικά προκαλούνται από την απουσία, όπως φάνηκε, ορθής προπαρασκευαστικής προετοιμασίας κάλυψης των όποιων αναγκών παρατηρούνται σε ανθρώπινο δυναμικό σε κυβερνητικά πόστα. Τα ερωτηματικά γίνονται περισσότερο έντονα αν ληφθεί υπόψη πως η νομοθετική εξουσία ήδη έχει προχωρήσει στη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που θέτει κανόνες στην επιλογή και πρόσληψη Συμβούλων/Συνεργατών.

Το νομοσχέδιο που θα ετοιμασθεί από την κυβέρνηση θα κινείται στα πρότυπα του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζει η Βουλή.

Η συνάντηση

Η έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή την Τετάρτη το μεσημέρι ήταν αρκετή για να διαλύσει τα όποια σύννεφα είχαν συγκεντρωθεί πάνω από το Προεδρικό μετά την δημοσιοποίηση και δεύτερης περίπτωσης πρόσληψης Συμβούλου που φαίνεται να έπασχε. Τα καλά νέα μετέφερε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Ελεγκτής εξερχόμενος της συνάντησης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ανάφερε για το θέμα των συμβούλων, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση για άμεση σύνταξη νομοσχεδίου στα πρότυπα του νόμου που υπάρχει ήδη για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες. Ο νόμος θα προωθηθεί άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και όπως είπε ο Ελεγκτής, δεν βλέπει λόγο γιατί η Βουλή να μην εγκρίνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, ότι ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει από τώρα και προτού ψηφιστεί ο νόμος, σε έλεγχο για το κατά πόσο όλοι αυτοί οι συνεργάτες ικανοποιούν τα κριτήρια που προβλέπονται στον νόμο για τους συνεργάτες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οποιοσδήποτε δεν ικανοποιεί αυτά τα κριτήρια, τότε θα υπάρξει τερματισμός κάθε τέτοιας σύμβασης. Ενέργεια που κανονικά θα έπρεπε να είχε γίνει προτού οριστικοποιηθούν οι προσλήψεις.

Το μοντέλο

Το νομοσχέδιο που θα ετοιμασθεί από την κυβέρνηση θα κινείται στα πρότυπα του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζει η Βουλή και αναφέρεται στον περί Κοινοβουλευτικών Συνεργατών και περί Συναφών Θεμάτων Νόμο του 2019 (Ν. 41(I)/ 2019). Συγκεκριμένα το υπό ετοιμασία νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει:

-Να θεσπιστεί νομικό πλαίσιο αναφορικά με την αμοιβή και τα άλλα ωφελήματα των Επιτρόπων και Ειδικών Συμβούλων του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.

-Στο επεξηγηματικό υπόμνημα του Προϋπολογισμού, η Προεδρία να καθορίζει τις ανάγκες της σε Συμβούλους, το ύψος της αμοιβής τους ανάλογα με τα καθήκοντα της θέσης και τα απαραίτητα προσόντα. Στη συνέχεια να προβαίνει σε αγορά υπηρεσιών για κάλυψη των αναγκών αυτών, βάσει καθορισμένων διαδικασιών.

-Για σκοπούς διαφάνειας να δημοσιοποιούνται τα ονόματα, τα προσόντα, η θέση και η αμοιβή των Συμβούλων που επιλέγονται.

Να υπενθυμίσουμε πως οι συγκεκριμένες πρόνοιες απορρίφθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία προχώρησε με την έγκριση δικού της πλαισίου εργοδότησης το οποίο κατά τον Γενικό Ελεγκτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση