Kathimerini.com.cy
Ένα από τα σοβαρά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Αστυνομία και συνδέεται με την έξαρση του εγκλήματος είναι οι σχέσεις μελών της Αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα. Πολλά περιστατικά διαπιστώθηκαν τα τελευταία χρόνια που ήγειραν θέματα και προκάλεσαν σκιές. Ενδεικτική το τελευταίο διάστημα το ατύχημα όπως χαρακτηρίστηκε, μέλη της Αστυνομίας να ενημερώνουν καταζητούμενους της Interpol.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Καθημερινής και της Μαρίνας Οικονομίδου, σχέσεις μελών της Αστυνομίας με τον υπόκοσμο έχει συζητηθεί πολύ χωρίς επί του παρόντος να τιμωρηθούν καταλλήλως τα μέλη της Αστυνομίας που παρουσιάζονται ως σάπια μήλα. Λύση θεωρήθηκε η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) η οποία δημιουργήθηκε ως υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι οδηγιών της Ε.Ε. Ήταν και μία προσπάθεια περιορισμού της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ωστόσο ουδέποτε λειτούργησε αποτελεσματικά.
Το γεγονός ότι σε αυτήν περιλαμβάνονται αστυνομικοί που έχουν αφυπηρετήσει και παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές δυσχεραίνει την κατάσταση. Όχι μόνο γιατί αναπόφευκτα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως ανακριτές, αλλά και γιατί πολλές φορές σύμφωνα με αστυνομικούς κύκλους, έχει διαπιστωθεί πως κάποιοι ενδεχομένως να λειτουργούν εκδικητικά.
Το πιο σοβαρό ωστόσο είναι η καταγγελία που έκανε ο Νίκος Λοϊζίδης ότι παιδί μέλους της ΑΑΔΙΠΑ συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, χωρίς βεβαίως να γίνει οποιαδήποτε κίνηση. Ήδη στο Προεδρικό θεωρούν προτιμότερη την παρουσία δικαστικών παρά αφυπηρετησάντων αστυνομικών. Καθόλου τυχαίο ότι μετά την παραίτηση του Μιχάλη Πελαγία την περασμένη βδομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε στη θέση του πρώην δικαστικό.