ΚΥΠΕ
Ανταλλαγή απόψεων σε σειρά εργασιακών ζητημάτων, που βρίσκονται ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), όπως είναι μεταξύ άλλων, η ανάγκη συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η ολοκλήρωση του διαλόγου σε ό,τι αφορά την πράσινη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση, η δυνατότητα για επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων και η αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, είχαν την Τρίτη αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με την Γενική Γραμματεία της ΣΕΚ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της ΣΕΚ στη Λευκωσία, η κ. Ερωτοκρίτου, αφού ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΣΕΚ «για την πάντοτε παραγωγική και εποικοδομητική συνεργασία», είπε ότι «είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ΣΕΚ για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης που είναι προαπαιτούμενο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη».
«Χωρίς εργασιακή ειρήνη - ο ρόλος των συντεχνιών και ιδιαίτερα της ΣΕΚ είναι καίριος σε αυτό – δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Η Αναπληρώτρια Πρόεδρο του ΔΗΚΟ είπε ότι συμμερίζονται με την ΣΕΚ «πολλές κοινές ανησυχίες αλλά και πολλά κοινά οράματα για την οικονομία του τόπου μας, για τα εργασιακά θέματα».
Ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα, όπως μεταξύ άλλων, την πράσινη φορολογία, το συνταξιοδοτικό, τις συλλογικές συμβάσεις και την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, για το οποίο «το Υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει πρόσφατα μία πρωτοβουλία», όπως είπε.
Σε σχέση με την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% για την πρόωρη συνταξιοδότηση, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «θα πρέπει να λυθεί με ένα τρόπο που να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες αλλά και την ίδια στιγμή να παραμένει μέσα σε οικονομικά πλαίσια που είναι αποδεκτά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ευρύτερα από τα οικονομικά του κράτους».
Ανέφερε επίσης ότι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε πως «αυτός ο ειλικρινής και ανοικτός διάλογος με τη ΣΕΚ θα συνεχιστεί γιατί στόχος του ΔΗΚΟ είναι αφενός μεν να διατηρήσουμε την εργασιακή ειρήνη αλλά και να προστατεύσουμε τους ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα μεσαία στρώματα γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που χρειάζονται την περισσότερη προστασία».
«Χρειάζεται και από τα πολιτικά κόμματα και από εμάς να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ για τη συνάντηση, είπε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος μέσω των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα, όπως είπε, «να προσεγγίσουμε από κοινού τις εκκρεμότητες που βρίσκονται ενώπιον μας».
Ο κ. Μάτσας είπε ότι κατά τη συνάντηση ανέδειξαν το θέμα «της ανάγκης συνολικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, την ολοκλήρωση του διαλόγου σε ό,τι αφορά την πράσινη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση και δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αλλά και στη δυνατότητα που δημιουργείται για επέκταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων για κάλυψη τουλάχιστον του στόχου που θέτει η ίδια η ΕΕ, το 80% των εργαζομένων».
Ανέφερε ότι η ΣΕΚ έχει μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με το ΔΗΚΟ, θεωρώντας, όπως είπε, «ότι η κοινωνική διάσταση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να τίθεται σε δεύτερη προτεραιότητα» και πρόσθεσε ότι ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγιστούν τα ζητήματα που έχουν συζητήσει.
Κληθείσα να αναφέρει τη θέση του ΔΗΚΟ απέναντι στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «η πρόταση του Υπουργού είναι ένα πολύ θετικό βήμα μπροστά».
«Εμείς καλωσορίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες - τις θεωρούμε πολύ θετικές – που ανοίγουν το τραπέζι του διαλόγου, προσκαλούν την ανταλλαγή απόψεων», ανέφερε και πρόσθεσε πως στο τραπέζι του διαλόγου θα λυθούν όλα με ένα τρόπο δημοκρατικό, δίκαιο και ειλικρινή».
Κληθείσα επίσης να σχολιάσει την απόφαση για αύξηση 1,5% στους μισθούς των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε παρατήρηση ότι το ΔΝΤ καλεί σε συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται προφανώς και ορθά λαμβάνεται, έχοντας πρώτα υπόψη τη δυνατότητα των δημοσίων οικονομικών».
«Ο Υπουργός Οικονομικών με πολύ συνετό τρόπο αντιμετωπίζει και χειρίζεται τα δημόσια οικονομικά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτή είναι και η άποψη του ΔΗΚΟ, ότι πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί και προσεκτικοί με τα δημόσια οικονομικά».
Είπε ακόμη ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση και στο γεγονός ότι με απόλυτη σύνεση και συμφωνία, αυτή η αύξηση δόθηκε με τη δέσμευση - και της ΣΕΚ - για μηδενικές αυξήσεις μέχρι το 2025».
Ανέφερε ότι «αυτή η ισορροπία που υπήρξε στη συμφωνία με τον ΥΠΟΙΚ είναι ένα πολύ θετικό γεγονός» και πρόσθεσε το ΔΗΚΟ έχει μεγάλη έγνοια τα δημόσια οικονομικά.
«Είμαι βέβαιη ότι και ο ΥΠΟΙΚ έχει μεγάλη έγνοια τα δημόσια οικονομικά και σίγουρα δεν θα ξεφύγουμε και δεν ξεφεύγουμε από τους δημοσιονομικούς στόχους και περιθώρια που όλοι μας έχουμε ως στόχο να παραμείνουμε εντός (των στόχων) γιατί κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει κακές εποχές του παρελθόντος», κατέληξε.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι «πρέπει να αναδείξουμε το γεγονός ότι η δυνατότητα εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων μας δίνει το περιθώριο να διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και την ομαλή διαχείριση των εργασιακών σχέσεων».
«Μέσα από τη συμφωνία-πλαίσιο η οποία υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες με τον ΥΠΟΙΚ αναδεικνύει αυτό το στοιχείο», πρόσθεσε.
Ο κ. Μάτσας είπε ακόμη ότι «αυτή η πρακτική θα πρέπει να επεκταθεί σε μέγιστο δυνατό βαθμό, αξιοποιώντας και το πλαίσιο που θέτει η ΕΕ και στον ιδιωτικό τομέα» και πρόσθεσε ότι «σε πολλές περιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουμε ανανεώσει συλλογικές συμβάσεις με την παραχώρηση ουσιαστικών μισθολογικών αυξήσεων και βελτίωση παρεμφερών ωφελημάτων».
«Αναμένεται η απόφαση των συλλογικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε σχέση με την πρόταση για την οικοδομική βιομηχανία και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να έχουμε θετική κατάληξη και σε σχέση με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναδεικνύοντας τον ρόλο που μπορούν και πρέπει να λαμβάνουν οι κοινωνικοί εταίροι, αξιοποιώντας το πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου», κατέληξε.