Του Απόστολου Τομαρά
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται στο νότιο κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ από δραστηριότητες πολεμικών πλοίων ξένων χωρών αλλά και στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι από την κάθοδο ενός ερευνητικού σκάφους της Τουρκίας. Ο ημερήσιος χάρτης του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης που αποτυπώνει τις δραστηριότητες εντός του FIR Λευκωσίας παρουσιάζει μια έντονη δραστηριότητα περιμετρικά της Κύπρου με τη δέσμευση περιοχών. Οι δραστηριότητες, κυρίως για λόγους στρατιωτικών ασκήσεων, ξεκινούν από το δυτικό σημείο των εξωτερικών ορίων του FIR Λευκωσίας και επεκτείνονται έως το ανατολικότερο απέναντι από την χερσόνησο της Καρπασίας.
Στρατιωτικές ασκήσεις
Η πλειοψηφία των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων αφορά στρατιωτικές ασκήσεις πολεμικών πλοίων. Δυτικά και βόρεια του FIR Λευκωσία, στην περιοχή 6 του χάρτη, πολεμικά πλοία της Ρωσίας πραγματοποιούν προγραμματισμένες ασκήσεις. Νοτιότερα στο σημείο 16 του χάρτη είναι η περιοχή που έχει δεσμευθεί για σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της ExxonMobil ενώ στο σημείο 19 είναι η περιοχή όπου πραγματοποιούνται εργασίες γεώτρησης, πιθανότατα από το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ TOTAL. Οι περιοχές που εμφανίζονται δεσμευμένες στη κεντρική ΑΟΖ, νότια των κυπριακών ακτών και απέναντι από τη Λεμεσό, αφορούν δραστηριότητες των βρετανικών βάσεων
UAV και Γάλλοι
Από σήμερα σε κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ ανατολικά και νότια ξεκίνησαν ασκήσεις πολεμικά πλοία της Γαλλίας. Οι δραστηριότητες αποτυπώνονται στο σημείο 8 του χάρτη. Βορειότερα προς την πλευρά των κατεχόμενων περιοχών εμφανίζεται να έχει δεσμευθεί μια μεγάλη περιοχή εντός της οποίας όπως αναφέρει η navtex που εξέδωσε το ΚΣΕΔ θα πραγματοποιηθούν πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs). Το σκηνικό εντός της κυπριακής ΑΟΖ συμπληρώνει η κάθοδος ενός τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα βόρεια κατεχόμενα παράλια της Κύπρου. Πρόκειται για το «Μπιλίμ Δύο» η παρουσία του οποίου συνοδεύτηκε με παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία και αντί navtex του ΚΣΕΔ.