ΚΥΠΕ
Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Πορτογαλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, το Σάββατο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Κύπρο κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις, η Πρόεδρος του σώματος στηλίτευσε την εντεινόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όσο και επί του εδάφους, καθώς και τις εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου για εκστρατεία αναγνώρισης της υποτελούς στην Τουρκία παράνομης οντότητας στα κατεχόμενα και για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται επίσης πως στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Δημητρίου καταδίκασε την εργαλειοποίηση από την Τουρκία του μεταναστευτικού, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δέχεται συγκριτικά με τον πληθυσμό της τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πλείστοι των οποίων διοχετεύονται από την Τουρκία μέσω της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.
Αναφέρεται ακολούθως πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πολυεπίπεδες συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τονίστηκε η ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισής τους και κατάλληλης προετοιμασίας για την επόμενη μέρα.
Ειδικότερα όσον αφορά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη δυνατότητα της Κύπρου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και συνεργασιών που αναπτύσσει με γειτονικές της χώρες, να αποτελέσει σημαντικό δρώντα, προς επίτευξη του στόχου της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Ο κυπριακός λαός, τόνισε η κ. Δημητρίου, έχοντας βιώσει παρόμοια τραυματική εμπειρία συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, είχε έναν επιπρόσθετο λόγο να σταθεί από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του δοκιμαζόμενου ουκρανικού λαού. «Προσδοκούμε την επανένωση της χώρας μας στη βάση του διεθνούς δικαίου και σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.