Kathimerini.com.cy
Για μία σημαντική συνάντηση στη Λάρνακα την Πέμπτη 36 κρατών και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΕΕ, USAID, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια για την ανθρωπιστική ανακούφιση της Λωρίδας της Γάζας, μέσω του Σχεδίου «Αμάλθεια», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.
Κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της συνάντησης, αναφέρθηκε, πρώτον, στη διαβούλευση επί των τεχνικών πτυχών του «Αμάλθεια», τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, και δεύτερον, στην ανακοίνωση εγκαθίδρυσης του ταμείου για το «Αμάλθεια».
Εξαιρετικής σημασίας η συμπερίληψη στο Κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ειδικής αναφοράς στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία Θαλάσσιου Διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, ανέφερε ο κ. Γκότσης, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε την εφαρμογή της πρωτοβουλίας που θα παρέχει αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.
Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο «Αμάλθεια» συμπληρώνει και δεν υποκαθιστά τις υπάρχουσες διαδρομές παροχής βοήθειας.
Το δεύτερο πλοίο και τα χρονοδιαγράμματα για την προβλήτα
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών στη Γάζα, το δεύτερο πλοίο αναμένεται να αναχωρήσει εντός των επόμενων ημερών. Ωστόσο, είπε ότι πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αξιοποιήσει τον χρόνο αυτό, ο οποίος έχει προκύψει, ως δυνατότητα για να αυξηθεί η ποσότητα που θα μεταφερθεί με το δεύτερο πλοίο.
Σε ερώτηση για την προβλήτα που κατασκευάζουν οι Αμερικανοί στη Γάζα, είπε ότι αναμένεται να είναι έτοιμη τον Απρίλιο, συνεπώς, τόνισε, νωρίτερα από τα αρχικά πλάνα, ώστε να λειτουργήσει στην επόμενη φάση το Σχέδιο «Αμάλθεια».
Γράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, που περιγράφει πώς το δουλεύει το σύστημα JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Το τελευταίο μπορεί να κατασκευάσει ένα προχωρημένο, προσωρινό, λιμένα σε οποιαδήποτε ακτή, στην οποία δεν υφίσταται πρόσβαση σε εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σε χρόνο που διαρκεί από 30 μέρες μέχρι δύο μήνες.
Το κέντρο βάρους στην Κύπρο
Το κέντρο βάρους για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα μεταφέρεται πλέον από την ΕΕ στην Κύπρο, καθώς μέσω του «Αμάλθεια» εμπλέκονται και χώρες εκτός της ΕΕ, σχολίασε ο ανταποκριτής της «Κ» στις Βρυξέλλες, Γιώργος Κακούρης. Πλέον η Λευκωσία διαβουλεύεται με χώρες, όπως οι ΗΠΑ, συμπλήρωσε.