ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το ΣΑ καταδικάζει τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών - Ζητά να σταματήσουν τα έργα

Καλεί σε απομάκρυνση όλων των μη αδειοδοτημένων στρατιωτικών και πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος της γραμμής κατάπευσης του πυρός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την άμεση καταδίκη των επιθέσεων εναντίον μελών του ειρηνευτικού σώματος των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ από Τουρκοκύπριους, περιλαμβάνει το προσχέδιο της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επεισόδια στην Πύλα. Το ΣΑ συνεδρίασε τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου, για να συζητήσει, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα που σημειώθηκαν στην ουδέτερη ζώνη στο χωριό Πύλα την Παρασκευή με τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης, καθώς και τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο για την κατάσταση στην Κύπρο αναφέρει ότι «τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την έναρξη κατασκευαστικών εργασιών από την τ/κ πλευρά χωρίς άδεια, εντός της ουδέτερης ζώνης των ΗΕ στην Πύλα, γεγονός που αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας». Την ίδια ώρα τα μέλη του ΣΑ «καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ και τη φθορά οχημάτων των ΗΕ από Τουρκοκύπριους και εξέφρασαν ευχές για ταχεία και πλήρη ανάρρωση των ειρηνευτών που τραυματίστηκαν». Επίσης υπογράμμισαν ότι «επιθέσεις που στοχοποιούν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης συνιστούν εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Έκκληση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά

Με αποδέκτη την τουρκοκυπριακή πλευρά, το προσχέδιο αναφέρει: «Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν την τουρκοκυπριακή πλευρά να σταματήσει αμέσως τις κατασκευαστικές εργασίες χωρίς άδεια. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν πλήρη στήριξη στην UNFICYP και της εντεταλμένης αρχής της και της οριοθέτησης της ουδέτερης ζώνης και κάλεσαν σε απομάκρυνση όλων των μη αδειοδοτημένων στρατιωτικών και πολιτικών δραστηριοτήτων εντός και κατά μήκος της γραμμής κατάπευσης του πυρός».

Στο κείμενο σημειώνεται, ακόμα, ότι τα μέλη του ΣΑ επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση σε συμφωνία με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επίσης, ενθαρρύνουν και τις δύο πλευρές να κάνουν απτά βήματα προς στήριξη του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος. Η δήλωση θα καταλήγει ότι τα μέλη του ΣΑ συμφώνησαν ότι το θέμα θα παραμείνει υπό εξέταση.

Πριν από την ανακοίνωση, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μέσω βιντεοκλήσης, για το θέμα των πρόσφατων επεισοδίων στη νεκρή ζώνη στην Πύλα, για τους σχεδιασμούς του κατοχικού καθεστώτος στην περιοχή και για τις συναντήσεις και επικοινωνίες που είχε για το θέμα αυτό. Νωρίτερα, τη Δευτέρα, ο κ. Στιούαρτ συναντήθηκε στα κατεχόμενα για συζήτηση του όλου θέματος με τον «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Συναίνεσε η Μόσχα 

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, δεν κατέστη δυνατή η κοινή τοποθέτηση του ΣΑ, καθώς η Ρωσία φαίνεται να έθετε προσκόμματα στην προώθηση του κειμένου που ετοίμασαν οι Βρετανοί. Ωστόσο, το απόγευμα της Δευτέρας, η Μόσχα διά της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα, ανέφερε ότι «πάντοτε τασσόμασταν κατά οποιωνδήποτε βίαιων ενεργειών εναντίον εκπροσώπων του ΟΗΕ, είτε πρόκειται για στρατιωτικό, αστυνομικό ή πολιτικό προσωπικό», διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό εντός της νεκρής ζώνης της Κύπρου «δεν αποτελεί εξαίρεση».

Απαντώντας στο ερώτημα πώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το γεγονός ότι η Ρωσία είναι το μόνο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία δεν καταδίκασε μέχρι στιγμής την επίθεση στους κυανόκρανους, η Μ. Ζαχάροβα σχολίασε: «Όταν πρόκειται για σοβαρά ζητήματα, όπως στην περίπτωση του ευαίσθητου θέματος της διευθέτησης του Κυπριακού, δεν βλέπουμε κανένα νόημα να εμπλακούμε σε υπολογισμούς του τύπου “ποιος νωρίτερα, ποιος αργότερα”. Δεν πρόκειται ούτε για αγώνα ταχύτητας, ούτε για διαγωνισμό».

Ερντογάν: «Δεν θα αποδεχτούμε την ανομία στη νεκρή ζώνη»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε σε «επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ». Επίσης ισχυρίστηκε ότι «η φυσική επέμβαση των στρατιωτών της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της τδβκ την περασμένη Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρωπιστικό να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στην Πύλα από το να έχουν πρόσβαση στην πατρίδα τους».

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε «η ειρηνευτική δύναμη, τόσο με τη φυσική της επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού όσο και με τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την επέμβαση, έριξε σκιά στην αμεροληψία της και έβλαψε περαιτέρω την ήδη πληγωμένη φήμη της». Συνεχίζοντας πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι «λόγω αυτών των συμπεριφορών, οι οποίες είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς κλιμακώθηκε και πάλι. Σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την παρέμβαση καλόπιστη. Ως εγγυήτρια χώρα, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα συναινέσουμε στην ανομία στο νησί, ιδιαίτερα στη νεκρή ζώνη».

Από πλευράς κατεχομένων, ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε στο πρακτορείο «Αναντολού ότι η κατασκευή του δρόμου θα ολοκληρωθεί παρά τις ενστάσεις. Μάλιστα υποστήριξε ότι οι αντιρρήσεις της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για τη διαδρομή επηρεάστηκαν από την ε/κ πλευρά που επιδιώκει «να διώξει τους Τουρκοκύπριους από την Πύλα». Ο κ. Τατάρ κατηγόρησε επίσης, τον ΟΗΕ ότι καθυστερεί το έργο μέσω της διπλωματίας εδώ και 25 χρόνια, κάνοντας λόγο για προσπάθεια να κάνει τους Τουρκοκύπριους να το «ξεχάσουν». «Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να δείχνουν τη γη της τδβκ εντός της Πράσινης Γραμμής», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η κρίση θα επιλυθεί διπλωματικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση