ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στον αναπνευστήρα το ηλεκτρικό καλώδιο

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο δεν έβγαλε άσπρο καπνό – Συνεχίζεται η συζήτηση χωρίς τελεσίγραφα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν είναι το χάσμα μεταξύ κυπριακής πλευράς και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη. Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου και τις λιγοστές πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω μετά το πέρας της πολύωρης σύναξης. Όσοι εκ των συμμετασχόντων μίλησαν δημόσια απέφυγαν να πουν κάτι περισσότερο, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί «εποικοδομητικής συζήτησης». Αν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι το θετικό, αυτό είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς τελεσίγραφα και προφανώς χωρίς την απειλή για δραματικές επιπτώσεις στο ενεργειακό έργο. Ωστόσο, το εμπάργκο που φαίνεται να έχουν αποφασίσει όλα τα μέρη αποκαλύπτει ότι ο δρόμος προς συμφωνία θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως έγινε γνωστό από τους υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, οι συζητήσεις για τις κυπριακές ανησυχίες θα συνεχιστούν τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις. Αυτό το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συνεχίζουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της γαλλικής NEXANS για αναστολή εργασιών στην κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου, εάν δεν αρθούν άμεσα οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες.

Στη σύσκεψη η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζήτησε απαντήσεις για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ηλεκτρικό καλώδιο χωρίς να λάβει ξεκάθαρη τοποθέτηση, αναφέρουν πληροφορίες.

Ο Σκυλακάκης

Μια πρώτη γεύση για το τι διημείφθη εντός της αιθούσης έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εξήλθε πρώτος από το Προεδρικό. Όπως και οι υπόλοιποι έτσι και ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε μονότονα τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται». Ωστόσο, όταν δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους αν ο ίδιος είναι αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να απαντήσει αφήνοντας να αιωρούνται με νόημα τα αρνητικά του συναισθήματα. Ανάλογη τακτική κράτησε και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τον τόνο της στάσης των συμμετασχόντων μετά τη σύσκεψη τον έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προτού ολοκληρωθεί η σύσκεψη αναχώρησε για να παρευρεθεί σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου. Επιστρέφοντας στο Προεδρικό ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε. «Η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα, στα οποία υπήρχαν, αν θέλετε, ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα, και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή, απόφαση, να γίνει αυτή η συζήτηση, ήταν πολύ εποικοδομητική». Σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν, στη σύσκεψη από κυπριακής πλευράς τέθηκαν κυρίως ανησυχίες τεχνοκρατικού ενδιαφέροντος σε υπερβολικό βαθμό και λιγότερο πολιτικής φύσεως, ενώ στην πιεστική τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο δεν δόθηκαν απαντήσεις. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να παραπέμπει σε τακτική να κερδηθεί χρόνος ή και ακόμα προσωρινού παγώματος του έργου.

Νέα σύσκεψη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν στο σενάριο εξεύρεσης κοινής συνισταμένης η απόφαση θα οδηγηθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη τελικής πολιτικής απόφασης ή θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για νομική μελέτη της όποιας απόφασης ληφθεί. Στο άλλο ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης του έργου δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το Ταμείο Ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Η σύσκεψη στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε στον απόηχο μιας νέας παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο. H πρέσβειρα ρωτήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector. «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κα Φίσερ.

Η σύσκεψη

Στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο, ο γενικός και ο βοηθός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ