ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Το πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει σήμερα στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και αύριο στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ASEAN, οι συζητήσεις των ηγετών θα περιστραφούν γύρω από τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη αφορά τη γεωπολιτική πτυχή και τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και σταθερότητας, η δεύτερη αφορά τα οικονομικά με έμφαση στη συνδεσιμότητα, το εμπόριο και τη βιωσιμότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, και η τρίτη αφορά τη βιώσιμη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία των φυσικών πόρων.

Στην παρέμβαση του για την πρώτη θεματική ενότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στα προβλήματα που δημιουργεί η τουρκική κατοχή και η μη επίλυση του Κυπριακού στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά μας προς την κατεύθυνση επίτευξης πολιτικής διευθέτησης, στη βάση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, εις όφελος όλων των νoμίμων κατοίκων της χώρας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Αύριο Πέμπτη, θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, θέματα ενέργειας και οικονομίας, ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας και οι διατλαντικές σχέσεις. Θα συζητηθούν, ακόμη, τα Συμπεράσματα Διεύρυνσης που έχουν εγκριθεί χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, τμήμα των οποίων αφορά και την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί πως, για πρώτη φορά σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία, μεταξύ άλλων, καλείται να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο αναλυτικά, η συζήτηση για την Ουκρανία θα επικεντρωθεί στους τρόπους στήριξης της χώρας για να αντεπεξέλθει τον χειμώνα, προκρίνοντας μια σειρά ενεργειών για στήριξή της με ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα μέσα, παροχή βοήθειας προς τους εκτοπισμένους και έγκριση της μακροοικονομικής βοήθειας. Θα συζητηθεί, ακόμη, η ανάγκη ευθυγράμμισης όλων των τρίτων χωρών, ειδικότερα των υποψηφίων για ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Στα θέματα Ενέργειας και της Οικονομίας οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για το Μηχανισμό Διόρθωσης Τιμών του φυσικού αερίου και γενικότερα για τα μέτρα που λαμβάνονται προς περιορισμό της αύξησης των τιμών της ενέργειας, κάτι που θα συμβάλει στον στόχο αναχαίτισης των πληθωριστικών πιέσεων, χωρίς να παραγνωρίζεται πως κλειδί για την αποτελεσματικότητά τους αποτελεί πρωτίστως η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής τους. Περαιτέρω, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη σημασία προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στη συζήτηση για την Άμυνα και Ασφάλεια, κύρια σημεία αναμένεται να αποτελέσουν η ανάγκη ενδυνάμωσης της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης του αμυντικού τομέα της ΕΕ, καθώς επίσης και η ενίσχυση της δυνατότητας της ΕΕ να δρα αυτόνομα, όπου και όταν αυτό απαιτείται.

Η ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας - δηλαδή τους γείτονες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική - κρίνεται ως ιδιαίτερα επίκαιρη, αφού η περιοχή της Νότιας Γειτονίας είναι στρατηγικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρώπη, ειδικά υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία και των ευρύτερων επιπτώσεων του πολέμου. Εξελίξεις οι οποίες καθιστούν επάναγκες να ενισχυθεί η πολιτική και οικονομική συνεργασία των δύο μερών, ούτως ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, της επισιτιστικής ασφάλειας, αλλά και άλλων αλληλένδετων με αυτές προκλήσεων, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ