Του Απόστολου Τομαρά
Στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως τέθηκε η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον διορισμό νέου Επιτρόπου Διοικήσεως η οποία εισηγείται ανανέωση της θητείας της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη. Ενώπιον της Επιτροπής παρουσιάστηκαν η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, καθώς και η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Πηνελόπη Παπαβασιλείου. Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου η Επιτροπή έκανε δεκτή την πρόταση του ΑΚΕΛ για παρουσία του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή, εκτός διαδικασίας. Στο πνεύμα αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Δημητρίου, εκτός διαδικασίας παρούσα θα είναι και η Επίτροπος Διοικήσεως. Με βάση τη διαδικασία που συμφωνήθηκε το έργο της Επιτροπής χωρίστηκε σε δυο μέρη. Στο πρώτο, τα μέλη της Επιτροπής θα άκουγαν τους δυο καλεσμένους εκτός διαδικασίας στη συνέχεια θα αποχωρούσαν και η Επιτροπή θα συνέχιζε το έργο της, με την Υπουργό Δικαιοσύνης και τη Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της επιτροπής Θεσμών, η Επίτροπος Διοικήσεως έκανε λόγο για κορύφωση μιας σεξιστικής συμπεριφοράς και υπογράμμισε τις επικρίσεις από αναρμόδια όπως είπε άτομα, αναφορικά με διακρίσεις που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το έργο του Γραφείου της Επιτρόπου.
Σε υψηλούς τόνους
Πρώτος τις απόψεις του για την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατέθεσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Σε έντονο ύφος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε βεβιασμένη κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη να εισηγηθεί τον επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδου για άλλη μια θητεία στο Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως. Ήταν ιδιαίτερα δηκτικός για την πρακτική που ακολουθήθηκε για την επιλογή της κας Λοττίδου αναφέροντας πως σημείωμα που ετοίμασε το γραφείο του για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να τύχει χειρισμού το όλο θέμα, κατά την Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε έντονο ύφος αμφισβήτησε αν αξιολογήθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο άλλες αιτήσεις που είχαν υποβληθεί κάτι που διέψευσε τόσο η Υπουργός Δικαιοσύνης όσο και η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Δέχομαι σεξιστικά σχόλια»
Απαντήσεις στα όσα είπε ο Γενικός Ελεγκτής αλλά και στα υπονοούμενα που άφησε για την επάρκειά της, έδωσε η Επίτροπος Διοικήσεως. Σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής της, η κα Λοττίδου σημείωσε με νόημα πως εδώ και 6 χρόνια αντιμετωπίζει εχθρικές συμπεριφορές σημειώνοντας που έχει δεχθεί 13 ελέγχους από τον Γενικό Ελεγκτή. Αναφέρθηκε σε σεξιστικά σχόλια που αντιμετωπίζει με αναφορές «η σύζυγος του συζύγου», ότι χλευάζεται για τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις ενώ υποστήριξε πως χλευάζεται ακόμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την απόφασή του για τη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως. Στο υπονοούμενα του Γενικού Ελεγκτή για το έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία 6 χρόνια η κα. Λοττίδου παρέθεσε τις αξιολογήσεις που έχουν γίνει από διεθνείς οργανισμούς από τότε που ανέλαβε το γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως.
Ένταση στην Επιτροπή
Μετά την αποχώρηση της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Γενικού Ελεγκτή, η Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ανάφερε υποβλήθηκαν 20 αιτήσεις για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως, αιτήσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν προκειμένου να καταρτισθεί η τελική λίστα. Αναφορά που μπορεί να θεωρηθεί και ως απάντηση στα όσα ανάφερε ο Γενικός Ελεγκτής. Η τελική αξιολόγηση όπως τόνισε η Υπουργός Δικαιοσύνης έγινε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η επιλογή της κας Λοττίδου όπως εξηγήθηκε βασίσθηκε στο έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία 6 χρόνια στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως. Η Επίτροπος όπως είπε, είναι εγνωσμένου μορφωτικού επιπέδου και κύρους, προέρχεται από ένα θεσμό όπως είναι η Νομική Υπηρεσία, σημειώνοντας παράλληλα και τη συμμετοχή της σε διεθνή Διοικητικά Συμβούλια. Η Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε αναλυτικά στοιχεία στα μέλη της Επιτροπής για της 20 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, 9 από τις οποίες δεν πληρούσαν τους όρους προκήρυξης της θέσης. Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανανέωση της θητείας της Επιτρόπου Διοικήσεως θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη για απόφαση.