ΚΥΠΕ
Την αναπομπή του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (υποχρεωτική φοίτηση και παροχή δωρεάν παιδείας) τροποποιητικού Νόμου του 2022, εξέτασε την Τετάρτη σε έκτακτη συνεδρία της η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου. Επί του θέματος τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια το απόγευμα, ενώ η Επιτροπή αποφάσισε να γίνουν κάποιες αλλαγές.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον Νόμο για επανεξέταση με σχετική επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής, στις 22 Δεκεμβρίου. Ο πιο πάνω Νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 2 Δεκεμβρίου.
Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι μεταξύ των λόγων της αναπομπής είναι το ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία προστέθηκε η τροπολογία (4γ), η οποία «φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας».
Σημειώνεται ακόμη ότι η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο».
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς, σε δηλώσεις του είπε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να γίνουν κάποιες αλλαγές με τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργού και της Νομικής Υπηρεσίας.
Σημείωσε ότι τα κόμματα θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
«Πάντως υπενθυμίσαμε σε όλους τους τόνους και ως Πρόεδρος και ως Επιτροπή το απαράδεκτο της α-λα-καρτ αναζήτησης βάσης πολιτικής για απόρριψη ή αναπομπή μιας πρότασης νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι είχαν ενώπιον τους ένα «θέατρο σκιών» από πλευράς προεδρικού, δηλαδή να αναπέμψει τη νομοθεσία για την Προδημοτική Εκπαίδευση, «ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που αφορά τη δημόσια εκπαίδευση και από την άλλη, να κλείσει τα μάτια για πολιτικούς λόγους και να προχωρήσει σε μη υπογραφή της αναπομπής για το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης».
Όπως είπε, είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά που δεν τιμούν κανένα ως θεσμό.
«Οπότε και εμείς στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούμε αναλόγως των αποφάσεων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση επιμένει στη θέση της, ούτως ώστε να μπορεί να αποστέλλει με την πολιτική των κουπονιών παιδιά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είτε πριν το 2026 είτε μετά το ΄26 και η διατύπωση, η οποία τελικά έχει περιληφθεί και θα πάει στην Ολομέλεια, αυτό ακριβώς λέει.
Είναι η αρχική θέση της Κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, με άλλα λόγια.
«Άρα, κατά την άποψη μας είτε η Ολομέλεια θα ανοίξει παράθυρο ιδιωτικοποίησης υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης με διαχρονική πλέον πολιτική κουπονιών είτε δεν θα κάνει αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου», πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι δύο δρόμοι υπάρχουν.
«Απ΄ εκεί και πέρα η δική μας η θέση είναι ενάντια στον πόλεμο κατά του δημόσιου σχολείου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ θέλω να πω ότι δεν υπάρχει στον κόσμο ούτε σοσιαλιστικό κόμμα ούτε κεντρώο κόμμα, το οποίο να αποδέχεται τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κουπονιών», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «θέλω να κλείσω υπογραμμίζοντας μια αναφορά του Υπουργού Παιδείας, σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας ότι η μόνη υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην ΕΕ και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η επέκταση της προδημοτικής εκπαίδευσης».
«Αυτή τη σοφιστεία με την πολιτική των κουπονιών είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης του Συναγερμού και κάλλιστα θα μπορούσε στα πλαίσια της δημόσιας εκπαίδευσης να υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, το ζήτημα φαίνεται για τους Κυβερνώντες και όσους τους στηρίζουν είναι όχι πώς θα καλύψουμε τα παιδιά μας, αλλά ποιοι θα φαν στο τέλος της ημέρας τα 12 εκατομμύρια», κατέληξε.