ΚΥΠΕ
Αποδεκτές θα κάνει το ΑΚΕΛ τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν την Επιτροπή Προσφύγων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος. Σε σχέση με την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων μέριμνας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εξέταση 1.407 αιτήσεων και ότι οι 688 θα είχαν ήδη εξεταστεί εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή που δημιουργήθηκε.
Η Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε εκτάκτως τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και συγκεκριμένα την αναπομπή του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022 καθώς και την αναπομπή του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμου του 2022.
Στην συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Α. Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
O Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, ότι στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκαν τα δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούσαν τη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών και την κατάργηση των θέσεων του Διευθυντή της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών περιουσιών και του Διευθυντή της Υπηρεσίας Μέριμνας στο Υπουργείο Εσωτερικών και της δημιουργίας εφτά νέων θέσεων, οι οποίες θα είναι εναλλάξιμες και για τις οποίες θα ορίζει καθήκοντα ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί και σήμερα ότι όλη η ευθύνη για την καθυστέρηση η οποία υπάρχει στην εξέταση των αιτήσεων, λόγω της εμπλοκής που προέκυψε με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών γιατί ακόμη και σήμερα γινόταν συζήτηση και άλλαζαν το κείμενο μετά και από υποδείξεις και των υπηρεσιακών της Βουλής, αλλά και της ίδιας της νομικής υπηρεσίας.
«Πρέπει να πω ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ γιατί παρά το γεγονός ότι εκφράσαμε πολύ έντονες επιφυλάξεις τον περασμένο μήνα για τη ψήφιση της συγκεκριμένης αλλαγής της δομής, όχι για λόγους ουσίας, αλλά για λόγους διαδικασίας γιατί προβλέψαμε ότι θα υπήρχε αυτή η εμπλοκή στην εξέταση των αιτήσεων της μέριμνας. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εξέταση 1407 αιτήσεων και οι 688 θα είχαν ήδη εξεταστεί, εάν δεν υπήρχε αυτή η εμπλοκή. Όλος αυτός ο κόσμος είναι στο περίμενε, λόγω της πρόχειρης προετοιμασίας που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρχε ένδειξη ότι το απόγευμα θα είναι στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια. «Έχω επικοινωνήσει ήδη με την Πρόεδρο της Βουλής και έχει γίνει διευθέτηση, ούτως ώστε τέλος Ιανουαρίου όταν θα συνέλθει ξανά η Ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει τα δωδεκατημόρια για τους προϋπολογισμούς ημικρατικών οργανισμών να είναι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια στην ατζέντα της Ολομέλειας και να ψηφιστούν. Αν βρεθεί οποιαδήποτε εναλλακτική μέχρι το απόγευμα θα το προσπαθήσουμε», ανέφερε ο κ. Κέττηρος.
Ο κ. Κέττηρος πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν επίσης οι αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν τις κατοικίες που είχαν ανεγερθεί σε συνοικισμούς αυτοστέγασης σε τουρκοκυπριακή γη και όχι σε κυβερνητικούς οικισμούς.
Σημείωσε ότι έχει κατατεθεί στην συνεδρία της Ολομέλειας ολοκληρωμένο νομοσχέδιο και προκειμένου να μην προκύψουν ζητήματα αναπομπής, μη αποδοχής, ή να πάμε στο Ανώτατο και να προκαλέσουμε περισσότερα προβλήματα στον κόσμο, σήμερα θα «αποδεχτούμε την αναπομπή ως ΑΚΕΛ και θα πάμε με το νομοσχέδιο όταν ανοίξει η Βουλή για να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα και τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο».
Πρόσθεσε ότι έχει προβλεφθεί ότι εάν η νέα κυβέρνηση δεν υιοθετήσει το νομοσχέδιο ή καθυστερήσει να το επανακαταθέσει, θα το υιοθετήσει η Επιτροπή Προσφύγων, ως πρόταση νόμου, ως έχει, για να μπορέσει να προχωρήσει η συζήτηση και να ρυθμιστεί το ζήτημα.
Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, πέραν της Επιτροπής Προσφύγων, εξέτασαν σειρά νομοθεσιών, τις οποίες ανάπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Επιτροπές Νομικών, Παιδείας και Περιβάλλοντος της Βουλής, ενώ στις 15:00 το απόγευμα θα συνέλθει η Ολομέλεια του σώματος.