ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σκληρή γραμμή στο Κυπριακό

Σταθερή η Τουρκία στην επιδίωξη για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος

Διαμαρτυρία της Αθήνας για την παρουσία των πρέσβεων του Αζερμπαϊτζάν και της Γκάμπιας σε εκδήλωση για τις «Ενοπλες Δυνάμεις» των κατεχομένων

Τις προσπάθειες που εξακολουθεί να κάνει η Αγκυρα προς αναζήτηση διεθνούς υποστήριξης για τη σκληρή γραμμή της Τουρκίας στο Κυπριακό, η οποία συνοψίζεται στην ανάγκη προηγούμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους προτού ξεκινήσει κάποια διαδικασία για τον ΟΗΕ, αντικατοπτρίζουν διάφορες πρωτοβουλίες. Τελευταίο παράδειγμα η διοργάνωση στην Αγκυρα την 1η Αυγούστου εκδήλωσης για την ημέρα των «Ενόπλων Δυνάμεων» του ψευδοκράτους. Εκεί, πέρα από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, παρέστησαν και κάποιοι διπλωμάτες, συγκεκριμένα οι πρέσβεις του Αζερμπαϊτζάν και της Γκάμπια. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ» τις προηγούμενες ημέρες έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από την Αθήνα προς διπλωμάτες και Ακολούθους Αμυνας των συγκεκριμένων χωρών στην Αγκυρα. Το Αζερμπαϊτζάν, το Πακιστάν και η Γκάμπια είναι χώρες με τις οποίες η Αγκυρα διατηρεί στενές σχέσεις και επιχειρεί να πιέσει προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Την ίδια στιγμή το ψευδοκράτος βρίσκεται, όπως ήταν αναμενόμενο, σε απόλυτη ταύτιση με τη ρητορική της Αγκυρας περί συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από το Ισραήλ και τη Γάζα. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε (NTV) ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση (σ.σ. έτσι αποκαλούν τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι) κάνει μονομερή ανεύθυνα βήματα που θα καταστήσουν το νησί της Κύπρου ως στόχο», ενώ πρόσθεσε ότι «και ο λαός ανησυχεί για τις πιθανές συνέπειες αυτού του γεγονότος». Μάλιστα, παρέπεμψε και στην ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων (κυρίως ναυτικών) σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, φέρνοντας ως παράδειγμα το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ USS Wasp που είχε ελλιμενιστεί επί ημέρες στη Λεμεσό.

«Η προσπάθεια που καταβάλλεται για συμμετοχή στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ακριβώς δίπλα μας είναι χαρακτηριστική. Καταδικάζω για άλλη μια φορά με λύπη τις απαράδεκτες πολιτικές της ελληνοκυπριακής ηγεσίας», είπε ακόμα ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό για την Κύπρο, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο της βίας, να διατηρήσει την ουδετερότητά της, ώστε οι λαοί του νησιού να μην ανησυχούν για επιθέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ του ΝΤV που μεταφέρει και τις δηλώσεις Τατάρ, αξιοποιούνται και οι σχετικές τριβές ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, ως υποτιθέμενη απόδειξη της εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας στον πόλεμο.

Αυτή η κατάσταση δείχνει και τα όρια των προσδοκιών από μια πιθανότητα επανέναρξης των επαφών για το Κυπριακό, η προσπάθεια για τις οποίες θα κορυφωθεί ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ένα μήνα.

Εν τω μεταξύ, χθες ο κ. Γκιουλέρ δήλωσε (Haberturk) ότι γίνεται προσπάθεια να συνεχιστεί η καλή ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, αναφερόμενος και στην πτυχή που αφορά τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών. «Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο Ελληνας πρωθυπουργός έχουν κάνει μια πολύ καλή συμφωνία με μια πραγματικά θετική προσέγγιση, δηλαδή με στόχο να μπορέσουμε να ζήσουμε σε ένα πιο θετικό περιβάλλον αντί να αυξάνουμε την ένταση, να μπαίνουμε σε συγκρούσεις μεταξύ μας. Και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τηρήσουμε αυστηρά τη συμφωνία», ανέφερε, ενδεικτικά, ο κ. Γκιουλέρ. Και πρόσθεσε ότι «οι δραστηριότητες σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συνεχίζονται με την Ελλάδα. Το υποστηρίζουμε αυτό, το υποστηρίζουμε πραγματικά». Περιέγραψε, μάλιστα, ως «πολύ θετική» την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα στην Αθήνα ο αρχηγός στόλου του τουρκικού ναυτικού, όπου και συναντήθηκε με τον ομόλογό του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση