«Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε ασύστολα όσο κανένας άλλος. Κακολογήθηκε και δυσφημίστηκε όσο λίγοι. Διάφοροι επιχείρησαν να του φορτώσουν όλες τις παθογένειες και τα αδιέξοδα του συστήματος -ας μην ξεχνούμε άλλωστε, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέχθηκε στην προεδρία του κράτους στην αυγή της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ποτέ ο παγκόσμιος καπιταλισμός και ειδικά στην Ευρώπη», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου στη μετονομασία της λεωφόρου Γερίου σε λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Χαιρετισμός του Στέφανου Στεφάνου
Ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Γερίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γερίου που αποφάσισαν τη μετονομασία της λεωφόρου Γερίου σε λεωφόρο Δημήτρη Χριστόφια.
Ευχαριστίες απευθύνω στην ΕΔΕΚ που μαζί με το ΑΚΕΛ έλαβαν αυτή τη σημαντική απόφαση.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε πολλά στην Κύπρο, στην κοινωνία, στους απλούς ανθρώπους και δίκαια ο Δήμος Γερίου του αποδίδει την οφειλόμενη τιμή.
Η πράξη της ονοματοδότησης αποτελεί αναγνώριση και πράξη εκτίμησης της συνολικής πλούσιας και πολυσχιδούς προσφοράς του Δημήτρη Χριστόφια.
Η τελετή δεν προσφέρεται για μεγάλες ομιλίες και για πολλά λόγια. Άλλωστε, κι ο ίδιος ο Χριστόφιας απόφευγε τα πολλά λόγια παρότι ήταν εξαιρετικός γνώστης και ικανός χειριστής της ελληνικής γλώσσας. Προτιμούσε να μιλά με τις πράξεις του και ήταν απαιτητικός για όλα όσα πρέπει να γίνουν. Απαιτητικός πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό του και μετά με τους συνεργάτες του. Ήταν εργασιομανής και τελειομανής.
Θα πω λοιπόν μόνο μερικά λόγια προσπαθώντας να συμπυκνώσω τον πλούσιο βίο και πολιτεία του Δ. Χριστόφια σε μερικούς μόνο τίτλους. Δύσκολο το έργο, ελπίζω να τα καταφέρω έστω και κατά το ελάχιστον.
Ο Δ. Χριστόφιας είχε προέλευση από τον απλό λαό και μια ολόκληρη ζωή διεκδίκησε για τον απλό λαό, τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους.
Έκανε στόχο της ζωής του και βασικό περιεχόμενο της πλούσιας πολιτικής δράσης του αυτό που λέει η φράση «από τον λαό για τον λαό».
Και το έκανε αυτό έχοντας ως καθοδήγηση το όραμα, τις αξίες και τα ιδανικά της Αριστεράς, του Λαϊκού Κινήματος στα οποία αταλάντευτα και ακλόνητα πίστευε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Σ’ αυτό το αξιακό φορτίο της Αριστεράς περίοπτη θέση έχουν η δημοκρατία, η ελευθερία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια τ’ ανθρώπου.
«Από τον λαό για τον λαό» ο Δημήτρης Χριστόφιας αγωνίστηκε για τη λύση του Κυπριακού. Λύση που θα απελευθερώνει και θα επανενώνει. Λύση που θα κάνει τους Κύπριους πραγματικούς αφέντες στον τόπο τους, με κατοχυρωμένα τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες. Λύση που θα δίνει τη δυνατότητα εμείς οι Κύπριοι να αποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.
Προέκταση και μέρος του αγώνα του για λύση ήταν η πολύτιμη συνεισφορά του για την επανοικοδόμηση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελληνοκύπριων και των Τουρκοκύπριων, σχέσεις οι οποίες πλήγηκαν από το μικρόβιο του εθνικισμού και ουσιαστικά αποκόπηκαν από την τουρκική εισβολή και τον ντε φάκτο διαχωρισμό.
«Από τον λαό για τον λαό» αγωνίστηκε για ένα κράτος κοινωνικό και δίκαιο το οποίο να στηρίζει ολόχρονα και ολόπλευρα τους πολίτες του, ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων.
Κράτος που να δημιουργεί προοπτική στους νέους και τις νέες μας, στους οποίους πάντοτε έδινε ιδιαίτερη σημασία. Απόρροια και απόδειξη αυτού του γεγονότος ήταν και το γεγονός ότι ακόμα κι όταν αναδείχθηκε στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατία πάντοτε με νοσταλγία και περηφάνια ανάτρεχε στα χρόνια που ήταν επικεφαλής της ΕΔΟΝ.
«Από τον λαό για τον λαό» εργάστηκε για να υπάρχει πρόοδος και ανάπτυξη στον τόπο που να παρέχουν προκοπή και ευημερία στους ανθρώπους. Γιατί, για τον Δημήτρη Χριστόφια, και για το Κόμμα μας, δεν φτάνει να ευημερούν οι αριθμοί, πρέπει να ευημερούν και οι άνθρωποι. Και για τούτο έχει τεράστια σημασία πώς κατανέμεται ο παραγόμενος πλούτος.
«Από τον λαό για τον λαό» ο Δημήτρης Χριστόφιας αγωνίστηκε για μια πατρίδα που να έχει κύρος διεθνώς, να είναι αξιόπιστη για να μπορεί να ακούγεται η φωνή της και να διεκδικεί αποτελεσματικά τα δίκαια της. Ο Δημήτρης Χριστόφιας παρότι ανήκε στη μικρή, με τα δεδομένα της Ευρώπης, ομάδα της Αριστεράς εντούτοις ήταν σεβαστός στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ. Και ως πρόεδρος της Βουλής και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας προερχόμενος από τον απλό λαό και εργαζόμενος για τον απλό λαό φρόντισε να παραμείνει σε όλη του την πολιτική σταδιοδρομία ανθρώπινος, γνήσιος, προσιτός, ευαίσθητος, έντιμος, ειλικρινής αλλά και αποφασιστικός, διαλεκτικός, συνεπής, πείσμων στην υλοποίηση των στόχων που έθετε.
Μακριά από την όποια διαπλοκή και τα όποια ιδιοτελή συμφέροντα. Πάνω απ’ όλα έθετε πάντοτε τα συμφέροντα του τόπου και του λαού.
Αυτό ήταν το διαβατήριο ζωής του Δημήτρη Χριστόφια. Διαβατήριο που έχει ανεκτίμητη αξία. Πολύ μεγαλύτερη αξία απ’ όποιο χρυσό διαβατήριο.
Αυτός ήταν ο Κώδικας ηθικής και δεοντολογίας που διέθετε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Κώδικα, που υπέγραψε από νωρίς με τη συνείδησή του, μακριά από φανφάρες και επικοινωνιακές φιέστες, και τον οποίο τίμησε χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις.
Φίλες και Φίλοι,
Είναι γνωστό ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, κατηγορήθηκε ασύστολα όσο κανένας άλλος. Κακολογήθηκε και δυσφημίστηκε όσο λίγοι.
Διάφοροι επιχείρησαν να του φορτώσουν όλες τις παθογένειες και τα αδιέξοδα του συστήματος -ας μην ξεχνούμε άλλωστε, ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέχθηκε στην προεδρία του κράτους στην αυγή της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε ποτέ ο παγκόσμιος καπιταλισμός και ειδικά στην Ευρώπη.
Επιχείρησαν να του φορτώσουν όλα τα χρονίζοντα προβλήματα του τόπου, όλες τις αδυναμίες, τις αστοχίες και τα λάθη της δημόσιας διοίκησης.
Προσπάθησαν να τον κανιβαλίσουν και να τον ισοπεδώσουν εργαλειοποιώντας ένα θλιβερό δυστύχημα, γεγονός που δεν συνέβη ποτέ και πουθενά σε κανένα ευνομούμενο κράτος.
Και παρά το γεγονός ότι όλα αυτά ψυχικά και συναισθηματικά τον τραυμάτισαν βαθιά, ο Χριστόφιας παρέμεινε μεγαλόκαρδος και μεγαλόψυχος, όπως έμαθε από μικρός να είναι και μάθαινε κι άλλους να είναι στη ζωή τους.
Δυστυχώς, ακόμα και μετά τον θάνατό του διάφοροι συνεχίζουν να είναι μικρόψυχοι και δειλοί έναντι του. Απέναντι στη μνήμη του!
Ναι, δειλοί! Γιατί είναι πολιτική δειλία και μικροψυχία να κυβερνάς δέκα χρόνια και αντί να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, τα ρίχνεις στους προηγούμενους και ειδικά στον Χριστόφια.
Μικροψυχία είναι να μην θέλεις να δοθεί το όνομα του Δ. Χριστόφια σε μια λεωφόρο, όπως έγινε με άλλα δημόσια πρόσωπα σε δημόσια κτίρια, σε άλλους δήμους και κοινότητες και στο Γέρι, και να προφασίζεσαι διάφορα.
Ανεξαρτήτως τούτου όμως εμείς της Αριστεράς -εμείς η Αριστερά- θα συνεχίσουμε να είμαστε μεγαλόψυχοι και μεγαλόκαρδοι για όλους όσοι πρόσφεραν στον τόπο, έστω κι αν πολιτικά διαφωνούμε σε πολλά μαζί τους και βρισκόμαστε σε διαφορετικούς κομματικούς και ιδεολογικούς χώρους. Έτσι κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε να κάνουμε παντού όταν συζητείται το θέμα της απόδοσης τιμών σε δημόσια πρόσωπα που πρόσφεραν στον τόπο.
Έτσι κάναμε και στο Γέρι, όταν ομόφωνα -με την υπερψήφιση κι από μέρους των δημοτικών συμβούλων του ΑΚΕΛ- της πρότασης για να δοθεί το όνομα του Γλαύκου Κληρίδη σε μέρος της λεωφόρου Καλαμών.
Νιώθουμε υπερήφανοι γιατί εμείς σκεφτόμαστε, πολιτευόμαστε και πράττουμε με αυτό τον τρόπο. Έτσι μάς έμαθε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Έτσι μάς μαθαίνει η ιστορία του κινήματός μας. Έτσι μάς μαθαίνει η ιδεολογία μας.
Μια και μιλούμε για μεγαλοψυχία και, -θα προσθέσω- και πολιτικής γενναιότητας- να μου επιτρέψετε να κλείσω με μια αναφορά του αείμνηστου Αλέκου Μαρκίδη. Ένας άνθρωπος που βρέθηκε ιδεολογικά και πολιτικά σε αντίπαλο στρατόπεδο, αλλά είχε την τόλμη να μιλήσει ειλικρινά για τον Δημήτρη.
Ο Μαρκίδης αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Χριστόφια και αναφερόμενος στον ρόλο του στο Κυπριακό δήλωσε: «Άφησε πίσω του σπουδαίες, συμφέρουσες και πολύτιμες συγκλίσεις για όλη την Κύπρο. Μακάρι αυτές να μην χαθούν. Η ιστορία θα αποκαταστήσει πολλά από όσα άδικα του είχαν καταλογιστεί».
Συμφωνώ και προσθέτω: εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε εμείς για αποκατάσταση της αλήθειας και για να τύχει ο Δημήτρης Χριστόφιας της πρέπουσας αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς του.
Αιωνία του η μνήμη!