Kathimerini.com.cy
Την ικανοποίησή του για «το γεγονός ότι φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον, προσεγγίζει με τη σοβαρότητα που πρέπει» το μεταναστευτικό εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, «η πρόεδρος της Επιτροπής, σε μία επιστολή που περιγράφει πολύ συγκεκριμένα κινήσεις που πρέπει να γίνουν από Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι θετικό που επιτέλους σε αυτό το κάδρο των συζητήσεων για το μεταναστευτικό περιλαμβάνεται και το θέμα της Συρίας. Όταν πρωτοξεκίνησα με αυτήν την προσπάθεια ήταν μόνο δύο τρία κράτη-μέλη που επέμεναν για την ανάγκη να αγγίξουμε το θέμα της Συρίας. Πλέον, είναι διψήφιος αριθμός των κρατών- μελών που συμφωνούν με την προσέγγισή μας».
Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές» στο Μεσανατολικό.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, πάντα πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση πραγμάτων», πρόσθεσε και σημείωσε ότι σήμερα «η Κυπριακή Δημοκρατία αποστέλλει φαρμακευτική βοήθεια στον Λίβανο μετά από αίτημα των λιβανικών αρχών, ενώ είμαστε και σε συνεχή επαφή με τον λιβανικό στρατό».
Σχετικά με την τριμερή συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε λόγο για «μία συνάντηση η οποία κρατά ζωντανή την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών».
«Χαίρομαι για τη δέσμευση του γενικού γραμματέα για την επιμονή του και είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε αυτήν την προσπάθεια, μαζί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας @PresidentCYP @Christodulides συμμετέχει σε διευρυμένη συνάντηση με μοναδικό θέμα συζήτησης το Μεταναστευτικό.
— Λετυμπιώτης Κων/νος (@letymbiotis) October 17, 2024
Στη συνάντηση, συμμετέχουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας, Ολλανδίας, Δανίας, Ελλάδας, Πολωνίας, Τσεχίας, Μάλτας,… pic.twitter.com/KYfD508JNt
Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «ο γενικός γραμματέας θα προχωρήσει με το να καλέσει μια άτυπη διευρυμένη συνάντηση, έτσι ώστε να εξεταστούν συγκεκριμένα οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Την ίδια στιγμή, θα έχω μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Λευκωσία για να διερευνήσουμε την προοπτική τού ενδεχομένου να έχουμε κάποια συγκεκριμένα περισσότερα σημεία διέλευσης. Υπάρχουν πολλές προτάσεις από δικής μας πλευράς για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, προτάσεις που έθεσα και στον γενικό γραμματέα. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η ανταπόκριση που αναμέναμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως πολύ εύστοχα λέχθηκε και χθες από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει. Είχα μια σχετική συζήτηση τώρα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την πρόεδρο της Επιτροπής και θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει γιατί υπάρχει σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ερωτηθείς εάν αυτές οι ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο 2024, απάνττησε καταφατικά επισημαίνοντας πως αφού «περάσουν οι παρουσιάσεις των υποψηφίων επιτρόπων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ακολούθως ευελπιστώ ότι θα γίνουν και οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δείχνουν αυτόν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει».