ΚΥΠΕ
Τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην προαγωγή πολιτικών και δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του κατά τη δεύτερη τελετή επίδοσης των πτυχίων Προσκόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διοργάνωσε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου τη Δευτέρα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εξήρε επίσης το έργο του προσκοπικού κινήματος στην Κύπρο, καθώς, όπως είπε, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έγιναν πρόσκοποι και στη συνέχεια διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου.
Όπως ανέφερε, η αποψινή παρουσία νέων από όλη την Κύπρο, αγοριών και κοριτσιών, γεμίζει όλους με ευφορία, αλλά και αισιοδοξία, καθώς αντιπροσωπεύουν το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας μας. «Είστε η νέα γενιά του τόπου μας, για την οποία είμαστε περήφανοι και για την οποία όλοι εμείς, που βρισκόμαστε προσωρινά στη δημόσια ζωή του τόπου είμαστε υπόλογοι», σημείωσε σχετικά.
Ανέφερε ότι η αποψινή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, αντικατοπτρίζει τη σημασία που αποδίδει η Πολιτεία, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην προαγωγή πολιτικών και δράσεων που έχουν στον πυρήνα τους τον ανθρωπισμό. «Γιατί αν θέλουμε να βρούμε ένα συνώνυμο του προσκοπισμού αυτό είναι ο ανθρωπισμός», υπογράμμισε σχετικά.
«Εκ μέρους της Πολιτείας απευθύνω προς όλους σας τον οφειλόμενο έπαινο για τη διαχρονική προσπάθεια που καταβάλλετε ώστε να διατηρείτε αναλλοίωτο αυτό το τεράστιο βιωματικό σχολείο με πολύχρονη παρουσία και προσφορά. Είστε οι συνεχιστές της πρώτης προσκοπικής ομάδας, η οποία πρωτολειτούργησε το 1911 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, υπό την καθοδήγηση του Χαράλαμπου Νικολαΐδη. Η πρώτη αυτή ομάδα αριθμούσε 40 μέλη, ανάμεσά τους και ένας από τους σπουδαιότερους Κύπριους καλλιτέχνες του τόπου μας, ο ζωγράφος Αδαμάντιος Διαμαντής», τόνισε.
Σε αυτές τις 11 και πλέον δεκαετίες, ο Προσκοπισμός έχει να επιδείξει σημαντικότατο έργο, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά έγιναν πρόσκοποι και στη συνέχεια διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής του τόπου, όντας παρόντες σε κάθε κάλεσμα του κυπριακού συνόλου και της Πολιτείας, είτε αυτό αφορά σε παροχή βοήθειας σε διάφορες καταστροφές, όπως πυρκαγιές και σεισμούς, είτε σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες, είτε στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, στα γεγονότα του 1964, και κατά την τουρκική εισβολή το 1974.
Μιλώντας επί προσωπικού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια, γιατί προέρχομαι και εγώ από τις τάξεις του προσκοπισμού. Υπήρξα λυκόπουλο, πρόσκοπος, αεροπρόσκοπος, ήμουν και εγώ εκεί που βρίσκεστε εσείς, μεγάλωσα με τις αξίες που υπηρετεί ο προσκοπισμός, με κορυφαία την προσφορά και την αλληλεγγύη. Και αν αναπολώ κάτι από τα παιδικά μου χρόνια, η πιο σοφή απόφαση των γονιών μου ήταν να με ενθαρρύνουν να γίνω στην αρχή λυκόπουλο, μετά πρόσκοπος και αεροπρόσκοπος και ήταν κάτι που μέχρι σήμερα μου προσφέρει τόσα πολλά».
Απευθυνόμενος στους νέους πτυχιούχους είπε ότι «μεταφέροντας προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, μπορώ με απόλυτη βεβαιότητα να αναφέρω ότι η προσκοπική εμπειρία προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες, που θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Μαθαίνουν να είναι συνεργάτες, να εργάζονται σε ομάδες συλλογικά, να λαμβάνουν τολμηρές και δύσκολες αποφάσεις και να αντιμετωπίζουν όλες τις προκλήσεις με θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες, όχι μόνο στην προσωπική, καθημερινή τους ζωή, αλλά και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία και γενικότερα στη συμμετοχή στο κοινωνικό σύνολο».
Συμπλήρωσε ότι το πτυχίο του Προσκόπου της Δημοκρατίας που τους επιδίδεται σήμερα δεν είναι απλά ένα πιστοποιητικό γνώσεων και εμπειριών, αλλά και ο σταθμός για το πέρασμα τους στο επόμενο στάδιο, αυτό του βαθμοφόρου, το οποίο, όπως είπε, θα τους επιτρέψει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, να μεταλαμπαδεύσουν το πνεύμα του Προσκοπισμού και να διατηρήσουν αδιάκοπη τη θέληση για προσφορά, ενώ αποτελεί επίσης την ανώτατη διάκριση και την αναγνώριση της επίτευξης των στόχων και της εκπαίδευσης ενός προσκόπου, την αναγνώριση μιας μακράς διαδρομής από τα παιδικά χρόνια μέχρι την ενηλικίωσή του.
«Για την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού σταδίου έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο και έχετε αναλάβει υψηλές υποχρεώσεις για την επιτυχή υλοποίηση των στόχων και των ιδανικών που υπηρετεί ο προσκοπισμός. Μέσα από την πολύχρονη διαδικασία αυτή έχετε αναπτύξει συναισθήματα, όπως της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας προς τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Με τις δράσεις σας έχετε βιώσει το αίσθημα της ολοκλήρωσης μέσα από το φιλανθρωπικό έργο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Για μια ακόμη φορά συγχαίρω εσάς, τους γονείς σας, αλλά και τους καθοδηγητές σας. Συνεχίστε με την ίδια θέρμη, με την ίδια αφοσίωση και αγάπη. Εμείς, από πλευράς της Πολιτείας, θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας, περήφανοι συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες», κατέληξε.
Ακολούθησε η απονομή των πτυχίων από τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ομαδική φωτογράφηση στον χώρο του αμφιθεάτρου του Προεδρικού Μεγάρου, ο οποίος φιλοξένησε και την τελετή.
Είχαν προηγηθεί σύντομες αναφορές στην ιστορία του Σώματος των Προσκόπων από την Έφορο Κλάδου Ανιχνευτών Μαρίνα Ηλία, τον Γενικό Έφορο Γιώργο Ανδρέου και τον Πρόεδρο του ΔΣ του Σώματος Αναστάσιο Σαλαφώρη, καθώς και ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη τέλεση της εκδήλωσης και τη συνέχιση της παράδοσης που θέλει την εν λόγω τελετή να λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη απονεμήθηκε επίσης αναμνηστικό κάδρο με τις στολές προσκόπου και αεροπροσκόπου τις οποίες είχε φορέσει ως μέλος του Σώματος κατά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.