ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Η Κυβέρνηση παραδίδει ένα σύγχρονο και ανθεκτικό συστήματος υγείας

Κατά την παράθεση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε έξι ενότητες

ΚΥΠΕ

Η Κυβέρνηση παραδίδει ένα σύγχρονο και ανθεκτικό συστήματος υγείας με ποιοτικές υπηρεσίες θεραπείας και φροντίδας για κάθε πολίτη, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων για τον απολογισμό, ανά πυλώνα, της δεκαετούς του διακυβέρνησης.

Κατά την παράθεση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε έξι ενότητες: η πρώτη αφορά μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος υγείας, η δεύτερη τις επενδύσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, η τρίτη την πολιτική για τα φάρμακα, η τέταρτη τις εθνικές στρατηγικές και πολιτικές στον τομέα της υγείας, αλλά και τη στήριξη σε ειδικές ομάδες ασθενών, η πέμπτη τη διαχείριση της πανδημίας και η έκτη τα όσα προγραμματίζονται για ενίσχυση του συστήματος Υγείας μέσω του Σχεδίου «Κύπρος-το αύριο».

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση του συστήματος υγείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, τη μεγαλύτερη, όπως ανέφερε, μεταρρύθμιση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Οι προβλέψεις για κατάρρευση ή αποτυχία της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του τομέα της υγείας διαψεύστηκαν όταν με την εφαρμογή του Σχεδίου οι πολίτες και σταδιακά οι επαγγελματίες υγείας άρχισαν να το αγκαλιάζουν, συνειδητοποιώντας πως ήταν ένα σχέδιο που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του συνόλου των πολιτών», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ το 85% του συνόλου των ιατρών, το 96% των κλινικών εργαστηρίων, το 97% των φαρμακείων και 58 νοσηλευτήρια, τα οποία καλύπτουν περίπου το 90% του συνολικού αριθμού διαθέσιμων κλινών.

Σημείωσε, επίσης, πως μέσω του ΓεΣΥ διατίθενται 2.742 δημόσιες και ιδιωτικές κλίνες για χρήση από τους δικαιούχους, σε σύγκριση με τις 1.543 δημόσιες κλίνες πριν την εφαρμογή του, δηλαδή μια αύξηση 78% στις διαθέσιμες κλίνες.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Κυβέρνηση ανέλαβε δράσεις για καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και την εξάλειψη φαινομένων διαφθοράς, ενώ για την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου προστασίας έχουν δρομολογηθεί ενέργειες όπως η προετοιμασία νομοσχεδίου για εισαγωγή του θεσμού του «Συνήγορου του Ασθενή» και η αγορά ειδικού λογισμικού και η συνεργασία με εμπειρογνώμονες για ανάλυση των ενδονοσοκομειακών περιστατικών για εντοπισμό καταχρήσεων ή/και απάτης.

Απόλυτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία του ΓεΣΥ, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, είναι και η εφαρμογή του καινοτόμου συστήματος ηλεκτρονικής υγείας, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Δεκέμβριο του 2024 και θα παρέχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ιστορικό των ασθενών.

Ένα τρίτο σημείο αφορούσε στη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας και την επέκταση των ωραρίων λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, σήμερα από τα 38 συνολικά Κέντρα Υγείας σε όλη την Κύπρο, τα 14 να λειτουργούν μέχρι και τις 7.30 το απόγευμα, άλλα 8 Κέντρα αγροτικών περιοχών να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενώ διευρύνθηκαν οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας από τα Κέντρα Υγείας, αστικά και αγροτικά, τα οποία πλέον λειτουργούν ως πολυιατρεία, προς καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Ο Πρόεδρος είπε επίσης πως δημιουργήθηκε Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων, που λειτουργεί Παγκύπρια και επί 24ώρου βάσεως, καθώς και 13 νέοι σταθμοί ασθενοφόρων, ενώ χάρη και στην ενίσχυση της στελέχωσης των ασθενοφόρων ο χρόνος ανταπόκρισης την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Η δεύτερη ενότητα της παρουσίασης αφορούσε στις επενδύσεις της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, οι οποίες ήταν μεγαλύτερες από ποτέ άλλοτε στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2022 ανέρχεται στο 1,05 δισεκατομμύριο ευρώ, αποτελώντας το 15% επί του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ο προϋπολογισμός του Υπουργείου για το 2013 περιλάμβανε δαπάνες ύψους 585 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελώντας το 5,6% επί του συνολικού προϋπολογισμού», συμπλήρωσε σχετικά, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση υλοποίησε ή υλοποιεί αναπτυξιακά έργα ύψους 351 εκατομμυρίων ευρώ που ικανοποιούν διαχρονικά αιτήματα και αποτελούν καθοριστικές υποδομές για τη λειτουργία του συστήματος υγείας.

Μίλησε επίσης και για την ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε στην υλικοτεχνική υποδομή στήριξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με τις επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό κατά την περίοδο 2013-2021 να ανέρχονται στα 89 εκατομμύρια ευρώ, ακόμη 24 εκατομμύρια ευρώ να αναμένεται να δαπανηθούν κατά το τρέχον έτος, ενώ σε σχέση με την πενταετία 2008-2012 η μέση ετήσια δαπάνη για ιατρικό εξοπλισμό αυξήθηκε κατά 85%.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκθεση διεθνούς οργανισμού OXFAM για το 2021, στην οποία αποδίδονται τα εύσημα στην Κύπρο για τη σημαντική αύξηση της επένδυσης στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως η Κύπρος, σε σύγκριση με 161 χώρες που εξετάστηκαν, έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση του 2020.

Η τρίτη ενότητα περιλάμβανε αναφορές σε πολιτικές και δράσεις που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή, με την Κυβέρνηση να προχωρά στον εν λόγω τομέα στην ετήσια επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια όπου αυτό δεν πραγματοποιείτο, στην ενίσχυση του συνταγολογίου, το οποίο πλέον περιλαμβάνει 2.100 φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με τα 1.300 που περιλαμβάνονταν στο συνταγολόγιο του 2013, με το κόστος του ΟΑΥ για αγορά φαρμάκων το 2021 να ανέρχεται στα 231 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία οι δαπάνες που επωμίσθηκαν οι ασθενείς ήταν μόλις 34 εκατομμύρια ευρώ.

Η τέταρτη ενότητα αφορούσε στην υλοποίηση εθνικών στρατηγικών και πολιτικών στον τομέα της υγείας, καθώς και τη στήριξη ειδικών ομάδων ασθενών, όπου από την ανάληψη των καθηκόντων της η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει και υλοποιεί 14 Εθνικές Στρατηγικές, οι οποίες, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άπτονται της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης, της βελτίωσης της πρόσβασης στη θεραπεία, στη συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και στην προσπάθεια για προαγωγή της υγείας σε τομείς όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος, η θαλασσαιμία, η άνοια κ.ά,

Πρόσθεσε πως σχεδιάζονται και αναμένεται να προωθηθούν πριν τη λήξη της θητείας του η ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για άτομα τρίτης ηλικίας, η δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, η επέκταση του ανιχνευτικού προγράμματος νεογνών, η ίδρυση Πανεπιστημιακών Κλινικών και η ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.

Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας σε συνδέσμους, ιδρύματα και άλλους φορείς που στηρίζουν ειδικές ομάδες ασθενών, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως από το 2013 μέχρι σήμερα το Υπουργείο Υγείας έχει καταβάλει ποσά πέραν των 27 εκατομμυρίων ευρώ, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τους νεφροπαθείς υπεγράφη διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ στον τομέα των χιαστί μεταμοσχεύσεων νεφρών, ενώ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ίδιων των ασθενών και με εκτιμώμενη ετήσια δαπάνη 6 εκατομμυρίων ευρώ, η Κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση της ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών.

Συμπλήρωσε πως έχει δρομολογηθεί ο καθορισμός προτύπων, προϋποθέσεων και όρων λειτουργίας των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ασθενών, περιλαμβανομένων διατάξεων για τις κτιριακές υποδομές, καθώς και για τα προσόντα του προσωπικού και τον εξοπλισμό, έχει θεσμοθετηθεί η σύνταξη σε θαλασσαιμικούς από την ηλικία των 50 ετών, ενώ καθιερώθηκε επίδομα διακίνησης σε θαλασσαιμικούς και νεφροπαθείς.

Η πέμπτη ενότητα αφορούσε στη διαχείριση της πανδημίας, «μια κρίση στην οποία η μικρή μας χώρα κατάφερε να ανταποκριθεί καλύτερα από χώρες με ισχυρότερα και μακροβιότερα συστήματα υγείας», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στις ενέργειες της Κυβέρνησης, μίλησε για την ενίσχυση των αναγκαίων υποδομών, με την επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ούτως ώστε να λειτουργήσει ως νοσοκομείο αναφοράς, με κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ, και την ανέγερση δεύτερης μονάδας εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τη διάθεση προς όλους όχι μόνο δωρεάν νοσηλείας αλλά και τη δωρεάν παροχή τόσο των τεστ όσο και των εμβολίων, δαπάνη που, μέχρι και τον περασμένο μήνα, ξεπέρασε τα 280 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία η Κύπρος έχει το χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας και τις λιγότερες μέρες lock-down μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Στα παραπάνω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέθεσε και τα ειδικά σχέδια χορηγιών για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων που αντιμετώπιζαν σοβαρές επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, καθώς και των ανέργων, επ’ ωφελεία 220 χιλιάδων ατόμων και 28 χιλιάδων επιχειρήσεων, με κόστος που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκτη και τελευταία ενότητα αφορούσε στις πρόνοιες του πυλώνα της υγείας που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο «Κύπρος-το αύριο» και οι οποίες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, περιλαμβάνουν πρόσθετες δαπάνες πέραν των προνοούμενων στους ετήσιους προϋπολογισμούς, ύψους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ, με μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακές επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αύξηση της ετοιμότητας, της ανθεκτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση, συνέχισε, δίνεται στην ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών, ούτως ώστε να καταστούν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν μελλοντικές κρίσεις, ενώ περιλαμβάνεται και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για την αποτελεσματικό χειρισμό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Μεταξύ των σημείων της ενότητας ο κ. Αναστασιάδης ξεχώρισε την ενίσχυση του Μακάρειου Νοσοκομείου αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, την πρώτη φάση της δημιουργίας νοσοκομείου ψυχικής υγείας, αξίας 6.8 εκατομμυρίων ευρώ, τη δημιουργία ή/και επέκταση μονάδων αιμοκάθαρσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, αξίας 6 εκ. ευρώ, την ενίσχυση και αναβάθμιση των Γενικών Νοσοκομείων Λεμεσού και Πάφου, με συνολικές δαπάνες 4.7 εκατομμυρίων ευρώ, και τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης, αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ.

«Mε βάση τα όσα έχω αναφέρει, θεωρώ πως η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κατάφερε, χάρη στις τολμηρές και στοχευμένες πολιτικές που υιοθετήσαμε και με την καθοριστική συμβολή του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν οι ίδιοι οι πολίτες, να ανεβάσει κατακόρυφα το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος του κάθε πολίτη-ασθενή», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως ακόμη υπάρχουν προβλήματα, αδυναμίες αλλά και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για να δημιουργηθεί ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό, σύγχρονο σύστημα υγείας, ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας που θα ακολουθεί βέλτιστες πρακτικές στη βάση των κορυφαίων συστημάτων στον κόσμο.

«Αυτό ήταν το όραμά μας, όταν παραλάβαμε την εξουσία το 2013, αυτό το όραμα υλοποιούμε μέσω του έργου που θα παραδώσουμε στην επόμενη διακυβέρνηση και είναι αυτή η συνεχής αναβάθμιση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, του δικτύου υγείας που αποτέλεσε τους συγκεκριμένους στόχους πολιτικής που υιοθετήθηκαν στο Σχέδιο ‘Κύπρος-το αύριο’», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης, ευχαριστώντας τους πρώην και το νυν Υπουργούς Υγείας, «χωρίς τη συμβολή των οποίων το όραμα για την υγεία δεν θα υλοποιείτο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση