ΚΥΠΕ
Τη στήριξη της πολιτείας απέναντι στην ακρίβεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία «έχει κατασπαράξει τα σωθικά της κυπριακής κοινωνίας», καθώς και την επίλυση του Κυπριακού με πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας, ανέδειξε ως προτεραιότητες του πολιτικού του προγράμματος ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πρωτοβουλία ανάδειξης κοινού υποψηφίου μεταξύ των Αχιλλέα Δημητριάδη, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, Χριστόδουλου Πρωτοπαππά και του ιδίου, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι συνεχίζεται ο διάλογος μεταξύ των τεσσάρων, υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια είναι να ξεπεραστεί η δύναμη που συγκεντρώνουν σωρευτικά οι τέσσερις υποψήφιοι και να φανεί αν υπάρχει η δυνατότητα μιας ευρύτερης αποδοχής της προσωπικότητας που θα αναδειχθεί για να μπορέσει να διεκδικήσει με περισσότερες αξιώσεις τις προεδρικές εκλογές.
Σχετικά με την πρόθεση διεξαγωγής δημοσκόπησης, απάντησε ότι οι προσπάθειες αφορούν στη διεξαγωγή μιας ποιοτικής δημοσκόπησης η οποία να επιβεβαιώνει τα προσόντα που θα ήθελε η κυπριακή κοινωνία να χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο ο οποίος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Κύπρου από τον Φεβρουάριο του 2023, προσθέτοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν καθώς χρειάζεται κάποιος χρόνος για να προωθηθεί στο ευρύτερο κοινό αυτή η επιλογή και να δημιουργήσει τη ζύμωση που απαιτείται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Αναφορικά με το υψηλό κόστος ζωής και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η πολιτεία σε αυτές τις εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες θα πρέπει να έρθει αρωγός και στήριγμα σε σημαντικό μέρος του κυπριακού πληθυσμού, το οποίο συχνά ζει στα όρια της φτώχειας, μέρος της μάλιστα ακόμα και κάτω από αυτά.
«Πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να κινηθούμε λίγο “έξω από το κουτί” για να στηρίξουμε αποφασιστικά αυτούς τους ανθρώπους», είπε. Παράλληλα, πρόσθεσε, «να ενεργήσουμε με τρόπο που να μην οδηγούμε τη μεσαία τάξη, που είναι και η πολυπληθέστερη στην κοινωνία της Κύπρου, σταδιακά και προοδευτικά στην φτωχοποίηση, γιατί υπάρχει και αυτός ο κίνδυνος».
«Η ιδέα ότι μπορούμε ανέμελα να ζούμε σε ένα καθεστώς όπου το 5% ή 10% πορίζεται τα οφέλη της συλλογικής οπωσδήποτε προσπάθειας και παραγωγής νομίζω στις συνθήκες που ζούμε δεν είναι επιτρεπτό», σημείωσε, προσθέτοντας πως η ενέργεια θα πρέπει να επιδοτηθεί δυναμικά ώστε τα νοικοκυριά και οι απλοί άνθρωποι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που έρχεται.
Σε ερώτηση για το ποια φλέγοντα ζητήματα θα χειριζόταν κατά προτεραιότητα σε περίπτωση εκλογής του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Ηλιάδης απάντησε πως όνειρό του είναι ένα κυβερνητικό σχήμα μιας ευρύτερης, κατά το δυνατόν, αποδοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη εκπροσώπηση των κομμάτων, αλλά επιλογή ανθρώπων που να απηχούν τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής μας, προσηλωμένων στην ιδέα της σύνθεσης αυτού του καινούργιου που έχουμε χρέος να δώσουμε.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία είναι πρώτα από όλα το κόστος ζωής και η ακρίβεια, η οποία, όπως είπε, «τσακίζει κόκκαλα», το δεύτερο είναι η διαφθορά, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έχει πραγματικά κατασπαράξει τα σωθικά της κυπριακής κοινωνίας και αν δεν την αντιμετωπίσουμε φοβάμαι πολύ ότι δεν θα έχει κανένα μέλλον αυτή η κοινωνία», ενώ ως τρίτο και κυριότερο ανέδειξε το κυπριακό πρόβλημα, σχετικά με το οποίο δήλωσε πως «αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε λύση φοβούμαι επίσης ότι το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας δεν θα είναι ευοίωνο».
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα ενδεχόμενες πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κ. Ηλιάδης επικεντρώθηκε στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά σε πρόταση που επέδωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το θέμα για υιοθέτηση από την ΕΕ του θεσμού του East Med Gas Forum, το οποίο απαρτίζουν επτά χώρες οι οποίες βρέχονται από την Ανατολική Μεσόγειο, και ευθεία πρόσκληση συμμετοχής στην Τουρκία.
«Αν αρχίσουμε έναν διάλογο με την Τουρκία έστω και σε χαμηλότερο επίπεδο, πιστεύω ότι θα συμβάλει καθοριστικά ίσως στη δημιουργία ενός καινούργιου κλίματος αντί αυτής της μεγάλης έντασης που επικρατεί σήμερα», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, ακόμη πιο πρόσφατα είδαμε το Ισραήλ να υπογράφει με την Χεζμπολάχ, με αυτούς που κυβερνούν τον Λίβανο, συμφωνία για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών. Επίσης στο East Med Gas Forum μετέχει το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή».
«Όλα αυτά τα λέω για να δείξω ότι υπάρχει δυνατότητα να προταθεί αυτό στην Τουρκία και ίσως δώσει κάποια πρόσθετη σκέψη και αποδεχθεί να συμμετάσχει σε αυτό το εγχείρημα», σημείωσε.
«Την εξυπηρετεί, την ενδιαφέρει, της προσδίδει πρόσθετο κύρος και επομένως συντρέχουν λόγοι για τους οποίους η Τουρκία θα ήθελε να δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Εάν παρ’ ελπίδα δεν ανταποκριθεί, και πάλι οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και η ΕΕ θα είναι κερδισμένες γιατί θα έχουν δείξει για ακόμη μία φορά την καλή τους θέληση, την πρόθεσή τους να λύσουν τα προβλήματά μας με ειρηνικό τρόπο αντί αυτήν την πορεία που φαίνεται να ακολουθείται τώρα και η οποία μας εκθέτει σε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι όχι μόνο η Κύπρος ως μια μικρή χώρα, αλλά η ΕΕ γενικότερα, ίσως και οι ΗΠΑ και άλλοι, θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τιθασεύσουμε το φαινόμενο της εξόδου των ανθρώπων από τις πατρίδες τους, καταργώντας τις εμπόλεμες καταστάσεις, δημιουργώντας συνθήκες απασχόλησης για ανθρώπους οι οποίοι πεινούν, είτε στην υποσαχάρια Αφρική, είτε στη Μέση Ανατολή, για να μπορέσουν να συγκρατηθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Τουρκία και την Ευρώπη.
«Δεύτερον, να ενθαρρύνουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την Τουρκία να συγκρατήσει αυτούς τους πρόσφυγες, πολύ περισσότερο όταν λαμβάνει και τη βοήθεια από την ΕΕ η οποία δεν είναι ευκαταφρόνητη, αλλά ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Τρίτον, να ενισχύσουμε τα δικά μας σύνορα για να αποτρέπουμε κατά το δυνατόν με τρόπο ειρηνικό και με σεβασμό στην ανθρώπινη φύση από το να έρχεται είτε σε εμάς, είτε στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το κατά πόσο διαβλέπει σχετικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απάντησε πως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει από μόνη της ικανοποιητικά το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών και μόνο συλλογικά και όλες οι χώρες μαζί θα μπορούσαν να επιχειρούσαν κάτι πιο πειστικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό.
«Η Κύπρος μπορεί να εστιάσει την προσοχή της στο πώς να προστατεύσει τα σύνορά της ώστε να μην έρχονται οι παράνομοι μετανάστες τους οποίους στέλνει προς τα εδώ η Τουρκία, αλλά και από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παράλληλα θα πρέπει να ελέγξουμε και να καταγράψουμε τις αντοχές του κυπριακού κράτους να φιλοξενήσει τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους οι οποίοι καταφεύγουν σε εμάς».
Σχετικά με το πρόβλημα της απρόσιτης κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νέους, είπε ότι υπάρχουν αναξιοποίητοι θεσμοί, όπως ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Γης, η τοπική αυτοδιοίκηση και το ΕΤΕΚ, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για κοινωνική κατοικία, ούτως ώστε η στέγη των ανθρώπων να μην είναι μόνο αντικείμενο της οικονομίας της αγοράς, αλλά και θέμα για το οποίο νοιάζεται έμπρακτα η κυπριακή πολιτεία και το προσφέρει υπό όρους αποδεκτούς από το σύνολο του κυπριακού λαού.
«Πρόκειται για μία κρατική πολιτική που θα συμπληρώνει την ιδιωτική οικονομία και υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους δεν μπορεί από μόνη της η οικονομία της αγοράς να αποδώσει ικανοποιητικά, όπως η πρόσφατη πανδημία ή η προστασία του περιβάλλοντος, χρειάζεται μια στενή συνεργασία ανάμεσα στην ιδιωτική οικονομία και το κράτος», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη μέχρι τώρα προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι στις δημόσιες παρεμβάσεις του προσπαθεί να καταθέτει έναν μετριοπαθή, συνετό και ευπρεπή λόγο, με ένα διαφορετικό ύφος το οποίο χρειάζεται η κυπριακή κοινωνία. «Αυτό και μόνο νιώθω ότι είναι μια συνεισφορά στην πολιτική ζωή της Κύπρου, η οποία καιρός είναι να ωριμάσει και να ξεπεράσουμε τις απλές αντιδικίες και συγκρούσεις», κατέληξε.