Kathimerini.com.cy
Σε έντονο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (07/02) το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ το οποίο είχε ως στόχο να αποφασίσει το τι θα πράξει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών. Η συντριπτική πλειοψηφία των Συναγερμικών τάχθηκε υπέρ της ψήφου κατά βούληση, ωστόσο υπήρξε και μία μικρή μειοψηφία που έκανε λόγο για στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, ενώ κάποια άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, φωτογράφισαν ψήφο στον Μαυρογιάννη.
Υπέρ Χριστοδουλίδη Τορναρίτης, Προδρόμου και Ζαχαρίου
Υπέρ της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη τάχθηκαν μέχρι στιγμής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και ο πρώην βουλευτής Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Ο κ. Τορναρίτης μίλησε για κατά βούληση ψήφο και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος προσωπικά θα ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξήγησε ότι «εάν με πραγματικούς όρους βρισκόμασταν μπροστά στην επίλυση του Κυπριακού εγώ πρώτος θα σας έλεγα να ψηφίσουμε τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ», ξεκαθαρίζοντας ότι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ισχυρή οικονομία, η δημοσιονομική πειθαρχία και ο Ευρωπαϊκός και Δυτικός προσανατολισμός της πατρίδας μας.
Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε τη θέση του υπέρ της στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα να προπηλακιστεί από άλλα στελέχη του κόμματος. Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν κάποια στιγμή από την αίθουσα εξήλθε ο κ. Προδρόμου, με αποτέλεσμα ομάδα ατόμων που ήταν στον προθάλαμο ξεκίνησαν να προπηλακίζουν έντονα για τις πολιτικές του επιλογές. Υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη τάχθηκε και ο τέως Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι η οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, που επιτεύχθηκαν επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, μπορεί να διασφαλιστούν μέσα από την παρουσία του ΔΗΣΥ σε ένα σχήμα με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο Μαυρογιάννης και το κάλεσμα για υπέρβαση
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έθεσε κείμενο προς ψήφιση το οποίο όπως υποστηρίζεται ήταν σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο οποίο περιλαμβανόταν η ψήφος κατά βούληση με τον ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση. Κατά το κλείσιμό του ο κ. Νεοφύτου μίλησε για Ιούδες και αποστάτες σημειώνοντας πως δεν είχε πρόβλημα με τους αποστάτες που είχε απέναντί του και καλώντας και τους υπόλοιπους να εμφανιστούν καθώς τους γνώριζε. Όπως είπε, έχει άποψη και δεν θα ψηφίσει λευκό καταδεικνύοντας πως η δική του επιλογή είναι ψήφος στον Μαυρογιάννη.
Στο μεταξύ, στα πηγαδάκια έξω από το Συνεδριακό, τα πλείστα στελέχη έλεγαν πως θα ψηφίσουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ ξεκάθαρα υπέρ του τάχθηκε η Καίτη Κληρίδου, κάνοντας λόγο για ανάγκη υπέρβασης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ενώ πρόθεση υπέρ του Μαυρογιάννη είχε και πρώην βουλευτής Ρίκκος Μαππουρίδης αλλά και ο Ιωάννης Κασουλίδης. Για υπέρβαση έκανε λόγο και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, γράφοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ θα είναι «μια έντιμη, σωστή, αξιωματική αντιπολίτευση, καμία συναλλαγή / συμμετοχή στην εξουσία, αυτοκριτική, κάθαρση και ανασυγκρότηση του ΔΗΣΥ, οι Συναγερμικοί ελεύθερα αποφασίζουν 2ο γύρο, εγώ θα κάνω τη δίκη μου υπέρβαση». Κατά της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη μίλησαν ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, και ο βουλευτής Ονούφριος Κουλλά.
Έμφαση στην θέση αντιπολίτευσης
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ξεχάσαμε τι λέγαμε για Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη μέχρι το περασμένο Σάββατο» υπογραμμίζοντας πως αν κάτι έμεινε στον ΔΗΣΥ είναι η πολιτική του αξιοπιστία. Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος μίλησε για την ανάγκη να μην επιβραβευθεί ο «αποστάτης» και υποστήριξε την ψήφο κατά βούληση, όπως έκανε και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Πέτρος Δημητρίου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, έκανε λόγο για ιστορική ήττα και είπε ότι η ψήφος κατά συνείδηση είναι σήμερα η λιγότερο λάθος απόφαση αν και δεν ταιριάζει «στο κόμμα των τολμηρών αποφάσεων, στην παράταξη των μεγάλων αλλαγών». Ψήφο κατά συνείδηση ήταν η θέση που στήριξαν και ο Μιχάλης Σοφοκλέους, η Αναστασία Ανθούση, η Αννίτα Δημητρίου, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα και ο Ευθύμιος Δίπλαρος.