Του Απόστολου Τομαρά
Τα όσα διαδραματίσθηκαν την Τρίτη το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο, αποκαλύπτεται πως ήταν η κορυφή του παγόβουνου στο κόμμα της δεξιάς. Οι διχαστικές τάσεις φαίνεται να προσλαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας φανερώνοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θα περιορισθούν εντός των τειχών του κόμματος και το κυριότερο θα έχουν διάρκεια. Προτού στεγνώσει η μελάνι της απόφασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για κατά συνείδηση ψήφο και παρά τις προτροπές των περισσοτέρων να αποφευχθούν οι δημόσιες προτιμήσεις, πρωτοκλασάτα στελέχη σπεύδουν να τοποθετηθούν υπέρ του ενός ή άλλου υποψηφίου. Τοποθετήσεις που συντηρούν την έκρυθμη κατάσταση στην Πινδάρου και που αναλόγως του αποτελέσματος της ερχόμενης Κυριακής ενδεχομένως να προσλάβει χαρακτηριστικά εσωκομματικού πολέμου. Μπροστά στο κλίμα που δημιουργείται στο κόμμα της δεξιάς και τις διασπαστικές τάσεις που εκδηλώνονται ανοιχτά, δεν φαίνεται να είναι άσχετες οι πληροφορίες περί δημόσιας παρέμβασης του Νίκου Αναστασιάδη άμα τι επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής.
Αλαλούμ
Ο Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου αφού επιχειρηματολόγησε υπέρ της ψήφου κατά συνείδηση, ως απόφαση πολιτικής αξιοπιστίας είχε καλέσει τους συναγερμικούς να αποφύγουν αυτό το οποίο ήδη συμβαίνει. Την δημόσια τοποθέτηση υπέρ ή κατά για την ερχόμενη Κυριακή. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του αποκάλυψε πως ο ίδιος την ερχόμενη Κυριακή θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και δεν θα ρίξει λευκό, όπως τόνισε με έμφαση. Αναφορά που μπορεί να θεωρηθεί πως φωτογράφισε την επιλογή του. Επιλογή που σαφέστατα δεν είναι ο διασπαστής και αποστάτης, όπως χαρακτηρίστηκε από ουκ ολίγους ομιλητές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Την Πέμπτη ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έσπευσε να περιορίσει τις εστίες διχασμού την ώρα που οι πληροφορίες τον ήθελαν να έχει καθημερινές συναντήσεις με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πληροφορίες που διέψευσε.
Παρέμβαση Αναστασιάδη
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί αίσθηση έχει προκαλέσει τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ για ενδεχόμενη τοποθέτηση του Νίκου Αναστασιάδη. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ και στην ερώτηση αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρόκειται να τοποθετηθεί δημόσια για τα τεκταινόμενα σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές αλλά και την απόφαση του ΔΗΣΥ για τη στάση του ενόψει του δεύτερου γύρου, η απάντηση που δόθηκε από τις ενημερωμένες πηγές ήταν: «Ενδεχομένως αύριο να μιλήσει». Να υπενθυμίσουμε πως πέρα από τις συσκέψεις στο Προεδρικό ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια, ωστόσο όπως προκύπτει από διαρροές η θέση του στις συσκέψεις με συναγερμικούς ήταν το κόμμα με τη στάση του να μην συμβάλει στην επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία. Επίσης όπως έγραψε πρώτη η «Κ» το κείμενο το οποίο υπερψηφίστηκε από το Πολιτικό Γραφείο για ψήφο κατά συνείδηση και τον ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση προέκυψε κατόπιν συνεννόησης με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Σύγκρουση
Το συγκρουσιακό κλίμα στον ΔΗΣΥ δεν είναι άσχετο και με τις απόψεις που ακούστηκαν εντός και εκτός αιθούσης στο Συνεδριακό Κέντρο για κάθαρση του κόμματος από αποστάτες, διασπαστές και Ιούδες. Χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιήθηκαν και από κορυφαία στελέχη του κόμματος. Τη διαφορά στις δημόσιες αντιδικίες συναγερμικών έκανε η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Νίκου Τορναρίτη υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Στη συνέχεια ο Ιωνάς Νικολάου δημόσια δήλωσε την υποστήριξή του στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η τακτική των συναγερμικών στελεχών προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις δυο Υπουργών της κυβέρνησης, του Κυριάκου Κόσιου και του Νίκου Νουρή. Αντιδράσεις που μπορεί να είναι προπομπός σύγκρουσης της πλευράς του επίτιμου προέδρου του κόμματος με τους προεδρικούς του ΔΗΣΥ. Νουρής και Κούσιος καυτηρίασαν τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, υπέρ Μαυρογιάννη, πίσω από τις οποίες ο μεν Υπουργός Εσωτερικών εντοπίζει προσπάθεια κάποιων να ποδηγετήσουν για στήριξη του ΑΚΕΛ ο δε Υπουργός Εργασίας να δηλώνει τι δεν θα πράξει την ερχόμενη Κυριακή. «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι με τη στάση μου μπορώ να συμβάλω στην επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία και δεν μπορώ να επιλέξω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».