ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προανήγγειλε μέτρα για τους Τ/κ ο Χριστοδουλίδης

Η όποια απομόνωση των Τ/κ οφείλεται στην κατοχή και τη στάση της Τουρκίας, είπε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Στους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση του Τουρκοκύπριου παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ογουζχάν Χασίπογλου, κατά την συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του στην Ολομέλεια, υπογραμμίζοντας πως η όποια απομόνωση των Τ/κ οφείλεται στην κατοχή και τη στάση της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει μονομερή μέτρα για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, και κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να σταλούν τα σωστά μήνυματα προς την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε ακόμα σε ερώτηση Ουκρανού Βουλευτή για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, τονίζοντας πως έγιναν λάθη σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια αλλά πως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν για την Κύπρο, ενώ κάλεσε τους Ουκρανούς να δουν ποιες χώρες είναι αυτές που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παραπέμποντας έμμεσα στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση Ιρλανδού Βουλευτή για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων στην σύγκρουση στη Γάζα και σε πλήγματα κατά των Χούθι, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές αλλά σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση Ελβετού Βουλευτή, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος βελτίωσε τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς της σε σχέση με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Τουρκοκύπριοι

Ο κ. Χασίπογλου, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής της τ/κ κοινότητας στην ΚΣΣΕ, είχε αναφερθεί στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 και μίλησε για παράλυση και απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι όπως είπε είναι αυτοί που τιμωρούνται. Κάλεσε ακόμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχολιάσει αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και την πολιτική ισότητα, καθώς και τη διακυβέρνηση και την ευημερία του νησιού.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ενδεχομένως ο κ. Χασίπογλου να ταξίδεψε στο Στρασβούργο με το ευρωπαϊκό διαβατήριο της ΕΕ.

«Η όποια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τ/κ, των Ε/κ, ή αυτό που αναφέρατε περί απομόνωσης, ξέρετε που οφείλεται; Οφείλεται σε ένα και μόνο πράγμα. Οφείλεται στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή» τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό στερεί τους Τ/κ από τα δικαιώματα τους».

Επεσήμανε πως οι Τ/κ έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολίτες της, και πρόσθεσε πως «με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ» μέσω του οποίοι «οι Τ/κ συμπατριώτες μας με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνουν σημαντική οικονομική ενίσχυση», ενώ υπάρχει και ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και πάλι για τους Τουρκοκύπριους.

Πρόσθεσε με αφορμή την ερώτηση πως «τις επόμενες των ημερών θα προχωρήσω στην ανακοίνωση μονομερών μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

«Αυτό που θα ήθελα να σας καλέσω να δείτε είναι και πως το δικό σας μέλλον ως Τ/κ και το δικό μας ως Ε/κ και το μέλλον της Κύπρου, χωρίς επανένωση της πατρίδας μας δεν θα είναι θετικό» πρόσθεσε. «Για αυτό σας καλώ ακόμα μια φορά και είμαι σίγουρος για τη θέληση της πλειοψηφίας των Τ/κ, να σταλούν και από εσάς τα σωστά μηνύματα προς την Τουρκία», κατέληξε.

Ρόλος Βάσεων

Ο Ιρλανδός Βουλευτής της ομάδας της Αριστεράς, Πολ Γκάβαν, έθεσε με τη σειρά του το ερώτημα ποια είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην συγκέντρωση πληροφοριών από την περιοχή οι οποίες είπε χρησιμοποιούνται κατά του λαού της Γάζας, καθώς και στον ρόλο των Βάσεων στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα στην περιοχή», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Όσον αφορά τη χρήση των Βάσεων, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο «στο πλαίσιο που καθορίζει η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και τα συνοδευτικά έγγραφα».

Η ασφάλεια των κατοίκων της Κύπρου και η σχέση με τα κράτη της περιοχής, τόνισε, είναι «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησης, και «σε καμία περίπτωση δεν εμπλεκόμαστε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα». «Εμπλεκόμαστε σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, για να βοηθήσουμε τους πλυθησμούς της περιοχής» πρόσθεσε.

ΛΟΑΤ

Σε παρατήρηση του Ελβετού Φιλελεύθερου Βουλευτή Νταμιέν Κοτιέρ πως στις αναφορές του για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Χριστοδουλίδης δεν αναφέρθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως πράγματι παρέλειψε να αναφερθεί αλλά πως έγιναν σημαντικά βήματα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών τα τελευταία χρόνια.

Τα βήματα που έγιναν συνέχισε έγιναν στη βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του της ΕΕ με αποτέλεσμα να θεσμοθετηθεί «ένα ισχυρό πλαίσιο καταπολέμησης των όποιων διακρίσεων ή της βίας εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα το 2015 και το 2017 καθιστώντας ποινικό αδίκημα την ομοφοβική ή τρανσφοβική ρητορική μίσους, ενώ οι πράξεις βίας επισύρουν σοβαρές ποινές, καθώς και στην θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης από το 2015. Επίσης το 2021 η Κύπρος προχώρησε με την προετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την σχετική ευρωπαίκή στρατηγική.

Επίσης, συνέχισε, υποβλήθηκε στη Βουλή το 2022 νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ το 2023 ψηφίστηκε νόμος για ποινικοποίηση εφαρμογής τεχνικών που αποσκοπούν στην μεταβολή και καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως χαίρεται που «τα τελευταία χρόνια και με τη δική σας βοήθεια της ΚΣΕΕ, του ΣτΕ γενικότερα, αλλά και της ΕΕ, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα στην Κύπρο».

Άλλα θέματα

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σειρά άλλων ερωτήσεων τόσο από εκπροσώπους πολιτικών ομάδων, όσο και από Βουλευτές που ήθελαν να θέσουν ερωτήματα.

Σε ερώτηση του Ιταλού Σοσιαλιστή Βουλευτή Πιέρο Φασίνο αν θεωρεί πως υπάρχει προοπτική για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αν πραγματικά πίστευε πως η λύση δεν είναι εφικτή δεν θα ξεκινούσε τη προσπάθεια και εξέφρασε τη χαρά του για τον διορισμό της κ. Ολγκίν. Πρόσθεσε πως αν εξαρτιόνταν από τους Ε/κ και τους Τ/κ, το Κυπριακό θα είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια, ότι ο βασικός λόγος για τη μη λύση είναι η στάση της Τουρκίας και ότι «σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε μια κατάσταση πραγμάτων που μέσα από τη λύση θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Τουρκίας».

Απαντώντας σε σχόλιο της Γερμανίδας Βουλευτού του ΕΛΚ Ίνγκερντς Σχου για τον ρόλο της Κύπρου στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ότι η Κύπρος είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή καθώς υπάρχουν οι υποδομές.

Σε ερώτηση του Χουμπέρ Μπουσέλ, Φιλελεύθερου Βουλευτή από το Λίχτενσταϊν, για τη σημασία του σεβασμού των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το γεγονός πως ένας σημαντικός αριθμός χωρών δεν εφαρμόζουν είτε μέρος των αποφάσεων είτε την ολότητά τους επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του δικαστηρίου, και πως αυτό ίσως θα πρέπει να απασχολήσει και την ίδια την ΚΔΕΕ.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για τη μετάναστευση της συντηρητικής Βουλευτού Καταλίν Τσομπόρ από την Ουγγαρία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως το πιο σημαντικό που μπορεί να γίνει είναι να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου των μεταναστευτικών ροών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση