ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Συνταγματικό έκρινε την Τετάρτη το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον Νόμο που αφορά στο Πόθεν Έσχες κρατικών αξιωματούχων, μετά από αναφορά του Νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, διαβάζοντας την απόφαση, και σημειώνοντας ότι ήταν ομόφωνη, είπε ότι, παρά το ύψιστο του αξιώματος του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δεν τελεί υπό αμφισβήτηση ότι δεν υπάγονται στη δικαστική εξουσία και δεν καταστρατηγεί τη συνταγματική Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, απεναντίας, θεσμοθετείται ένα πρόσθετο εχέγγυο προς την περαιτέρω διασφάλιση της ακεραιότητας του θεσμού.
Μετά και από αυτή την εξέλιξη, Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ εξέδωσαν αμφότεροι ανακοινώσεις, με το ΔΗΣΥ να κάνει λόγο για δικαίωση της Βουλής και συνιστά ένα σημαντικό βήμα υπέρ της διαφάνειας, ενώ από πλευράς του κόμματος της αριστεράς, γίνεται αναφορά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε προχωρήσει στην αναφορά αυτής της νομοθεσίας.
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ
Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου να κρίνει ως συνταγματικά ορθό τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αποτελεί δικαίωση της Βουλής και συνιστά ένα σημαντικό βήμα υπέρ της διαφάνειας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπηρετεί την αρχή Διαφάνεια Παντού. Την υπηρετούμε εμπράκτως και με σοβαρότητα, χωρίς λαϊκίστικες εξάρσεις ούτε με διάθεση καπήλευσης.
Ο σεβασμός μας για κάθε απόφαση της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας είναι δεδομένος. Αυτός ο σεβασμός είναι απόλυτος και δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός. Όπως ορισμένοι/ες που άλλοτε επιχαίρουν και άλλοτε αποδοκιμάζουν, ανάλογα με την έκβαση των δικαστικών υποθέσεων.
Διπλά εκτεθειμένος ο κ. Χριστοδουλίδης, λέει το ΑΚΕΛ
Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι διπλά εκτεθειμένος μετά και την απόρριψη από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της αναφοράς του ως προς το νόμο που ψήφισε η Βουλή και υποχρεώνει τον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η νομοθεσία δεν πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα αλλά αντίθετα προάγει τη διαφάνεια και λογοδοσία και ενισχύει την αναγκαία εμπιστοσύνη του κοινού προς τον θεσμό.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε προχωρήσει στην αναφορά αυτής της νομοθεσίας. Θα έπρεπε να επιδιώκει τη διαφάνεια και όχι να προσπαθεί να βγάλει αντισυνταγματικούς νόμους που την ενισχύουν. Μέχρι σήμερα άλλωστε, δεν απαντήθηκε το απλό ερώτημα: γιατί ενοχλεί τον κ. Χριστοδουλίδη να υποχρεούνται ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να υποβάλλουν πόθεν έσχες όπως τόσοι άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι;.