ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολλαπλές συντάξεις: Το μπρα ντε φερ Ελεγκτικής - ΥΠΟΙΚ

Τα πυρά Οδυσσέα, η αντεπίθεση Κεραυνού. Οι αντιδράσεις ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και η κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο προσκήνιο βρίσκεται το φλέγον ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων σε πρώην και νυν κρατικούς αξιωματούχους, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται των χειρισμών της μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από κόμματα και Ελεγκτική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, συγκάλεσε χθες σύσκεψη με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων, ωστόσο προσήλθαν μόνο εκπρόσωποι από την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν παρέστησαν, καθώς δεν έλαβαν τις σχετικές γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης ότι δεν επιθυμεί να επιλύσει το πρόβλημα και κατά της Νομικής Υπηρεσίας ότι η ίδια παραδέχεται ότι τα κυβερνητικά νομοσχέδια για τις πολλαπλές συντάξεις που απεστάλησαν στη Βουλή με την καθοδήγηση της, είναι αντισυνταγματικά.

Υπενθυμίζεται ότι περί τα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε δύο νομοσχέδια για να ρυθμίσουν την στρέβλωση με τις πολλαπλές συντάξεις. Προσπάθειες αλλαγής του καθεστώτος είχαν γίνει και στο παρελθόν αλλά προσέκρουσαν σε αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, το οποίο τότε τις είχε κρίνει αντισυνταγματικές. Ουσιαστικά, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της «Κ», αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιος αξιωματούχος ο οποίος έχει υπηρετήσει ως δήμαρχος και έπειτα ως υπουργός ή ακόμη πιο μετά και ως βουλευτής να δύναται να παίρνει σύνταξη από κάθε πόστο που υπηρέτησε. Η πρακτική αυτή οδήγησε σε στρεβλώσεις όσον αφορά τη συνταξιοδοτική πολιτική των κρατικών αξιωματούχων και άσχετα από τη διάρκεια της θητείας τους ή το ύψος των εισφορών τους. Πολλές φορές οι συντάξεις υπερβαίνουν τις απολαβές των εν ενεργεία αξιωματούχων.

Τα πυρά Οδυσσέα και η αντεπίθεση Κεραυνού

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, ο Γενικός Ελεγκτής κάλεσε τη Βουλή να αναλάβει την πρωτοβουλία σε σχέση με το θέμα των πολλαπλών συντάξεων για τους κρατικούς αξιωματούχους, καθώς υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιλύσει το πρόβλημα. Εξέφρασε παράλληλα την δυσαρέσκεια της για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού με τα κόμματα, αναφέροντας ότι «η Κυβέρνηση και η Νομική Υπηρεσία θα εξηγούν στα πολιτικά κόμματα γιατί απορρίπτουν τις συστάσεις μας, στην απουσία μας και χωρίς να έχει γίνει ποτέ η παραμικρή διαβούλευση μαζί μας». Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το ένα από τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια προβλέπει ότι η ημερομηνία έναρξης καταβολής της σύνταξης των πρώην και νυν αξιωματούχων μετατίθεται από το 60o στο 65ο έτος της ηλικίας. Εκφράσαμε την άποψη ότι τέτοια πρόνοια είναι αντισυνταγματική για τους πρώην αξιωματούχους, αλλά και για τους νυν αξιωματούχους για το μέρος της σύνταξής τους που έχουν θεμελιώσει μέχρι σήμερα (ως «σήμερα» εννοούμε την ημέρα που θα ψηφιστεί η νέα νομοθεσία)». Παράλληλα, τόνισε πως «η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην αγγίζει το θέμα των πολλαπλών συντάξεων για τους υφιστάμενους αξιωματούχους, ενώ θα μπορούσε να ρυθμίσει το θέμα στο βαθμό που θα αφορά τη σύνταξη που θα θεμελιώνουν από τούδε και στο εξής», ενώ αναφέρει ότι εάν τα δύο νομοσχέδια ψηφιστούν όπως είναι θα αμφισβητηθούν από το Δικαστήριο. Δεν αγγίζει επίσης η Κυβέρνηση, προστίθεται, «το θέμα της αναστολής καταβολής σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου σε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο που αναλαμβάνει άλλο αξίωμα. Βασικά ο νόμος δεν ασχολείται καθόλου με τους δημόσιους υπαλλήλους».

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι η Βουλή πρέπει να επιληφθεί του θέματος, ο υπουργός κ. Μάκης Κεραυνός είπε πως όταν η Κυβέρνηση φέρνει συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση αυτού του θέματος και επιβεβαιώνει η Νομική Υπηρεσία ότι είναι συνταγματικές αυτές οι προτάσεις ή ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει για να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα που έχουμε εδώ και 43 χρόνια που συζητείται αυτό το θέμα, τότε νομίζω ότι η βούληση και η θέληση της Κυβέρνησης είναι ότι «ξεκάθαρα θέλει να λύσει αυτό το θέμα». Δήλωσε ότι αναμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα επί των κυβερνητικών προτάσεων, τονίζοντας πως όλα τα ερωτήματα των κομμάτων έχουν απαντηθεί από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία είχε επεξεργασθεί νομοτεχνικά τις προτάσεις της κυβέρνησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Όπως είπε, οι προτάσεις της Kυβέρνησης, «έχουν τύχει νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και έγιναν με την καθοδήγηση του επίσημου νομικού συμβούλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που με βάση το άρθρο 113 του Συντάγματος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας». Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε στη τελευταία συνάντηση με τα κόμματα, λέγοντας ότι ενημερώθηκαν έγκαιρα όσον αφορά τα εννέα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχαν θέσει για τη συνταγματικότητα των προτάσεων, καθώς και άλλες απορίες, οι οποίες απαντήθηκαν «μία μία» από τη Νομική Υπηρεσία.

Κληθείς να σχολιάσει την επίκριση που ασκείται στην Κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις έχει υποκαταστήσει τις πολλαπλές συντάξεις με ένα εφάπαξ φιλοδώρημα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε». «Και αν αφήνετο από την πρώτη συνάντηση ο αναλογιστής να παρουσιάσει τη μελέτη του, θα ήταν ξεκάθαρο το θέμα ότι δεν υπάρχει θέμα πολλαπλών φιλοδωρημάτων», πρόσθεσε. Κληθείς να αναφέρει στοιχεία για τη μείωση των δαπανών σε συντάξεις βάσει της αναλογιστικής μελέτης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η αναλογιστική μελέτη έχει ήδη δοθεί στα κόμματα, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι προκύπτουν πολύ σημαντικές εξοικονομήσεις αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της Κυβέρνησης». Επεσήμανε όμως ότι «ο κυρίαρχος στόχος δεν είναι να προκύψουν εξοικονομήσεις, αλλά ο κύριος στόχος είναι να σταματήσει αυτό το θέμα των πολλαπλών συντάξεων, το οποίο προκαλεί την κοινωνία όταν υπηρετείς σε ένα αξίωμα και παράλληλα παίρνεις σύνταξη».

ΕΥ: Στη διάθεση της πολιτείας, αν θέλει τις δικές μας απόψεις

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού, υπογράμμισε ότι «είμαστε στη διάθεση της πολιτείας αν θέλει να συζητήσει τις δικές μας απόψεις. Από εκεί και πέρα μόνο η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να ρυθμίσει το θέμα συνολικά και έχοντας υπόψη τη συνταγματικότητα αλλά και το τι θέλει όλη η κοινωνία». Τόνισε ότι η Ελεγκτική δεν είναι ενάντια στο να παραχωρείται εφάπαξ αντί σύνταξη. «Εκείνο που σίγουρα δεν ρυθμίζεται είναι το θέμα των πολλαπλών συντάξεων για τους υφιστάμενους αξιωματούχους, δεν ρυθμίζεται η αναστολή καταβολής σύνταξης δημοσίου υπαλλήλου σε συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο που αναλαμβάνει άλλο αξίωμα και δεν αγγίζει καθόλου το θέμα των δημάρχων. Με βάση τις δικές μας προτάσεις όλα αυτά ρυθμίζονται», δήλωσε.

Αννίτα: Δεν στάλθηκαν οι γνωματεύσεις της ΝΥ 

Εξάλλου, σε δηλώσεις της σήμερα, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι δεν στάλθηκαν οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας για τις πολλαπλές συντάξεις. Κληθείσα να σχολιάσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών ότι «χθες αποπειράθηκε να γίνει μια συνάντηση, δεν μας έχουν σταλεί αυτά που ζητήσαμε στην προηγούμενη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Οικονομικών, όπως οι γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας». Πρόσθεσε ότι, «δυστυχώς∙ θεωρώ ότι όχι εσκεμμένα, αλλά υπήρξε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος για αυτό και δεν παρουσιαστήκαμε. Για εμάς το θέμα είναι εξόχως σημαντικό, είναι εξόχως προκλητικό ζήτημα και πρέπει να επιλυθεί». Επεσήμανε ότι πρέπει να σταλούν οι γνωματεύσεις και οι εισηγήσεις της εκτελεστικής εξουσίας σημειώνοντας ότι η ίδια είναι σε συνεχή διαβούλευση και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος και με άλλους που σκέφτονται συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν. Δήλωσε ακόμη ότι η εισήγηση της εκτελεστικής εξουσίας όπως έχει παρουσιαστεί είχε νομικά θέματα και για αυτό ζητήθηκαν οι γνωματεύσεις, οι οποίες δεν δόθηκαν. Αντίθετα, συνέχισε, η συζήτηση υποβιβάστηκε σε υπηρεσιακό επίπεδο σημειώνοντας ότι «θεωρώ ότι δεν εξυπηρετείται ο σκοπός, εξ ου και δεν παρουσιαστήκαμε χθες και αναμένουμε την προτεραιοποίηση αυτού του θέματος και συγκεκριμένη εισήγηση από την Κυβέρνηση».

Επιστολή Νικόλα σε Κεραυνό

Το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων προκάλεσε και την αντίδραση του ΔΗΚΟ, με τον πρόεδρο Νικόλα Παπαδόπουλο, να αποστέλλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, γνωστοποιώντας του την απόφαση να μην παραστεί στη χθεσινή συνάντηση. Στην ανακοίνωση του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρει πως, «σε σχέση με τη σημερινή συνάντηση για τη ρύθμιση των Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων των Κρατικών Αξιωματούχων (πολλαπλές συντάξεις), όπως σας είχαμε ενημερώσει στην προηγούμενη συνεδρία επί του θέματος, για να μπορέσουμε να εξετάσουμε τις συγκεκριμένες θέσεις έχουμε ζητήσει γραπτώς τις γνωματεύσεις της Γενικής Εισαγγελίας σε σχέση με την συνταγματικότητα αντισυνταγματικότητα:

α) των Κυβερνητικών Νομοσχεδίων που μας έχετε κοινοποιήσει,

β) ή/και των Προτάσεων Νόμου που έχουν κατατεθεί ή/και εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχετικά με το πιο πάνω ζήτημα».

Προσθέτει πως, «όπως σας είχαμε εισηγηθεί θα έπρεπε να κληθεί εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ώστε να ακουστούν και οι θέσεις της Υπηρεσίας σε σχέση με τα Κυβερνητικά Νομοσχέδια ή/και τις Προτάσεις Νόμου που εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων». «Από τη στιγμή που ούτε το ένα, ούτε το άλλο έχουν γίνει θεωρούμε πως δεν υπάρχει αντικείμενο της σημερινής συνάντησης και ως εκ τούτου θα αναμένουμε τις σχετικές ενέργειες σας πριν συγκληθεί οποιαδήποτε άλλη συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα», λέει ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

Κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ 

Διά νόμου θα μπορούν οι κρατικοί αξιωματούχοι να αποποιούνται σύνταξης, σύμφωνα με την πρόταση νόμου που ετοίμασε το ΔΗΚΟ και συνυπογράφει ο ΔΗΣΥ.

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε απόγευμα Πέμπτης στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με στόχο να αρθεί το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων που προκαλεί οργή στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, θεσπίζεται νέα νομοθεσία, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα σε αξιωματούχο που διορίζεται ή εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση να υποβάλλει προς τον αρμόδιο Υπουργό δήλωση αποποίησης κρατικής σύνταξης για τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα υπηρετεί στο συγκεκριμένο αξίωμα.


Επιπρόσθετα, με την πρόταση νόμου η κρατική σύνταξη που θα τυγχάνει αποποίησης θα παραχωρείται στο Ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί πως στη ρύθμιση περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία, σε περίπτωση που ο αξιωματούχος αρνηθεί να υπογράψει τη δήλωση αποποίησης ή αν ανακαλέσει, τότε θα ενημερώνεται η Βουλή.

Οι εισηγητές εκτιμούν πως πρόκειται για μια απλή και συνταγματική ρύθμιση, η οποία επιλύει άμεσα το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελεγκτής  |  ΥΠΟΙΚ  |  Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση