ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέσεις κυρώσεων σε TPAO μετά τη νέα γεώτρηση

Έχει χαμηλές προσδοκίες η Λευκωσία για δυναμική αντίδραση της Ε.Ε. γύρω από τις τουρκικές προκλήσεις

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί οι προσδοκίες, για την όποια ηχηρή διεθνή αντίδραση απέναντι στη νέα παράνομη γεώτρηση της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να είναι ιδιαίτερα χαμηλές στη Λευκωσία, δεδομένων και όλων των προηγούμενων χλιαρών αποφάσεων της Ε.Ε για τις τουρκικές προκλήσεις, ωστόσο στόχος της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η άσκηση πιέσεων για επιβολή κυρώσεων στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO. Η νέα παράνομη γεώτρηση της Άγκυρας σίγουρα προκάλεσε έκπληξη στη Λευκωσία, δεδομένου ότι τα μάτια όλων ήταν το τελευταίο διάστημα στραμμένα στη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις εκτιμήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στον «Alpha», στόχος της Τουρκίας φέρεται να είναι η αξιοποίηση της πανδημίας για επιβολή τετελεσμένων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ευρύτερα όπως για παράδειγμα η Λιβύη. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ επιστολή με την οποία καταγγέλλει τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι ενέργειες

Στόχος της Λευκωσίας ήταν αρχικά να περιληφθεί στα συμπεράσματα αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις από τη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όμως, όπως σημειώνεται, κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δύσκολο και προσανατολίζεται σε δήλωση καταδίκης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί να μπουν περισσότερα φυσικά πρόσωπα στη λίστα των κυρώσεων, αλλά κυρίως να μπει η τουρκική εταιρεία TPAO στη λίστα των κυρώσεων ως το πρώτο νομικό πρόσωπο.

Οι διακλαδώσεις της TPAO

Η «Κ» είχε αποκαλύψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ότι ενώ η Λευκωσία μιλούσε για μέτρα που θα πονέσουν την Τουρκία, κάτι τέτοιο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, με την επιβολή των κυρώσεων να προσανατολίζονταν σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε εταιρείες. Αυτό επιβεβαιώθηκε, λίγο αργότερα, καθώς η τελευταίες αποφάσεις γύρω από την επιβολή κυρώσεων αφορούσαν φυσικά πρόσωπα και όχι εταιρείες. Σήμερα βεβαίως στόχος είναι στη λίστα των κυρώσεων να συμπεριληφθούν και νομικά πρόσωπα. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως αν και η Λευκωσία κρατά μικρό καλάθι μέσα στους στόχους είναι η επιβολή κυρώσεων στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO. Μέχρι και τον Γενάρη, η Λευκωσία αντιμετώπιζε πολλές δυσκολίες στο να επιβληθούν κυρώσεις στην εν λόγω εταιρεία, εξαιτίας των διασυνδέσεων και των σχέσεων που έχει με χώρες μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, στις αρχές του χρόνου, όταν συνεζητείτο στις Βρυξέλλες επιβολή κυρώσεων και στην τουρκική εταιρεία, είχε αποφασιστεί να γίνει πρώτα μελέτη για τη σημασία της TPAO στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη συνέχεια να αποφασιστεί κατά πόσο πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις ή όχι. Το αν θα επιτευχθεί αυτή τη φορά η επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων είναι βεβαίως ανοικτό. Όπως πληροφορείται πάντως η «Κ», η Λευκωσία θα θέσει το διακύβευμα της Ε.Ε., ότι δηλαδή σε μία περίοδο που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αμφισβητείται –λόγω και των χειρισμών γύρω από την πανδημία– θα ήταν σημαντικό να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα που να κάνουν αισθητές τις πιέσεις προς την Τουρκία. Ήδη στο παρασκήνιο γίνονται επαφές με Ελλάδα και Γαλλία για στήριξη των θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης.

Θα παίξει και το μεταναστευτικό

Από το αποτέλεσμα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ε.Ε, θα εξαρτηθεί και το πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος στο Συμβούλιο Αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αποκλείεται να θίξει το ζήτημα αναστολής του διαλόγου για το μεταναστευτικό που θα προκαλέσει πρόβλημα στην Τουρκία. Μία κίνηση ιδιαίτερα φιλόδοξη, δεδομένου ότι κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, είναι ιδιαίτερα αρνητικά σε μία τέτοια κίνηση, καθώς πλήττονται καίρια από την αναστολή του διαλόγου και δη από το ενδεχόμενο να εξοργιστεί η Τουρκία, εκβιάζοντας την Ε.Ε. με ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Καταδικάζουν και πιέζουν τα κόμματα

Πιέσεις προς την κυβέρνηση να επιμείνει στην επιβολή κυρώσεων, ασκούν κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ όλα καταγγέλλουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Τορναρίτη, σημείωσε πως τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να δράσει. «Καλούμε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, να κοιτάξει και να δώσει σημασία στους νεκρούς που καθημερινά καταγράφονται λόγω της πανδημίας στην πατρίδα του και να στηρίξει τον λαό του και να αφήσει τον κυπριακό λαό να λειτουργήσει μόνος ως σύνολο. Θα πω ότι αυτή την ώρα δοκιμάζεται το Διεθνές Δίκαιο, δοκιμάζεται η αξιοπιστία και η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία πλέον πρέπει να περάσει σε περισσότερες και πιο δραστικές ενέργειες», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Καταγγέλλουμε τη νέα παρανομία της Τουρκίας, η οποία γίνεται κιόλας εν μέσω πανδημίας που η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεργασία όλων των κρατών. Αντί συνεργασίας η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί ως να μην συμβαίνει τίποτα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στις νέες προκλητικές ενέργειές της, οι οποίες προκαλούν νέα ένταση και προβλήματα στην περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Όπως σημείωσε, «οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας υπενθυμίζουν το πρόβλημα της παράνομης κατοχής μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από αυτή. Την ίδια ώρα, αυτές αναδεικνύουν το αναντίλεκτο γεγονός ότι χωρίς λύση στο Κυπριακό θα βρίσκουμε συνεχώς απέναντί μας την Τουρκία να προκαλεί και να απειλεί». Πιέσεις προς την κυβέρνηση για επιμονή στην επιβολή κυρώσεων άσκησε το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το κόμμα του Κέντρου σημειώνεται πως «αναμένουμε από την κυβέρνηση να λειτουργήσει επίμονα στην εν λόγω κατεύθυνση, τόσο στην εξ αποστάσεως διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο στόχος πρόκλησης πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, αυτή την περίοδο, η Τουρκία δοκιμάζεται έντονα στο οικονομικό επίπεδο. Η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει όλα τα θεσμικά όπλα, που της παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση