ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με την Κύπρο και τη Μάλτα της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (Bundestag), η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείται η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, κα Derya Türk-Nachbaur και σε αυτή συμμετέχουν οι Αναπληρωτές Προέδροι κ.κ. Florian Ossner, Lars Friedrich Lindemann, Dietmar Friedhoff και το Μέλος κα Filiz Polat. Την αντιπροσωπία συνόδευε η Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο κα Anke Schlimm.
Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος και το Κοινοβούλιό της στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με τη Γερμανία, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η ρωσική εισβολή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλή κατά των αρχών της δημοκρατίας στην καρδιά της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, η Κύπρος, βιώνει εδώ και σαράντα εννιά χρόνια τη διαίρεση, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προς επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δυστυχώς, ανέφερε η κ. Δημητρίου, οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, μας απομακρύνουν από αυτό τον στόχο. Δεν πρόκειται ποτέ, τόνισε, να αποδεχθούμε την τουρκική αξίωση για λύση «δύο κρατών», όπως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα την αποδέχεται. Σημείωσε δε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Γερμανία, ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή χώρα, προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα επανενώσει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας προς όφελος του Κυπριακού λαού στο σύνολό του και θα αναδείξει την Κύπρο ως χώρα πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης για την περιοχή και πέραν αυτής.
Εκ μέρους της αντιπροσωπίας, η κ. Türk-Nachbaur σημείωσε την ικανοποίηση της Γερμανίας για τη σαφή στήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον στόχο της επανένωσης της Κύπρου. Επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη στήριξη της Γερμανίας σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και την ετοιμότητα της χώρας της να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, εάν αυτό είναι επιθυμητό. Εκφράζοντας ευχαριστίες για τη βοήθεια της Κύπρου για την εκκένωση Γερμανών υπηκόων από το Σουδάν, ως έκφραση συνοχής εντός της ΕΕ, η κ. Türk χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ και σημείωσε τις υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και ο πολιτισμός.
Ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε σε ερωτήσεις των Γερμανών βουλευτών. Μεταξύ άλλων, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της πράσινης μετάβασης της Κύπρου, αλλά και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα, ως εναλλακτικός ενεργειακός κόμβος προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Όσον αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία, η οποία μεθοδευμένα διοχετεύει μετανάστες, μέσω των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές. Κοινή ήταν δε η θέση για την ανάγκη θέσπισης στο επίπεδο της ΕΕ ενός κοινού μηχανισμού για τη μετανάστευση και το άσυλο, στη βάση της ισότιμης κατανομής βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ.