ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρακολουθήσεις: Η διχογνωμία Ευρωβουλής - κρατών και η περίπτωση της Κύπρου

Για τον υπό εκκόλαψη κανονισμό που προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων για λόγους ασφαλείας από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών, μίλησε στη ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον κανονισμό που απασχολεί ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αυτή τη στιγμή και προνοεί την παρακολούθηση δημοσιογράφων για λόγους ασφαλείας από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης, τόνισε ότι για να μην παγώσει η υιοθέτηση από την ΕΕ του συγκεκριμένου κανονισμού, θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να υπάρξει ένας συμβιβασμός, στο πλαίσιο του λεγόμενου τριλόγου, ο οποιος από τη μια, να ικανοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου -σε αυτήν, όπως ανάφερε, και ο ίδιος- στήριξε ένα ψήφισμα πολύ πιο προσστατευτικό για το δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης, ιδιαίτερα των δημοσιογράφων, και από την άλλη να ικανοποιεί την ισπανική προεδρία της ΕΕ και τα κράτη μέλη, που ανησυχούν για την εθνική τους ασφάλεια.

«Αισθανόμαστε όλοι, τουλάχιστον όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτόν τον τρίλογο, ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στους ευρωπαίους πολίτες, να καταλήξουμε κάπου, που να εξισσοροπεί τη δική μας έντονη στάση, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προστετεύσουμε την ποιότητα της δημοκρατίας μέσα από την ελευθερία των δημοσιογραφων, αλλά την ίδια ώρα να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες κάποιων κρατών μελών για την εθνική τους ασφάλεια», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.

«Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τα κράτη μέλη» - Η περίπτωση της Κύπρου

«Προσωπικά δεν μπορώ να εμπιστευτώ τα κράτη μέλη να ρυθμίσουν από μόνα τους αυτή τη διαδικασία, ούτως ώστε οι λεγόμενες παρεμβάσεις να είναι πλήρως αιτιολογημένες και να αφορούν περιπτώσεις, που όντως άπτονται της εθνικής ασφάλειας, γιατί το αναγνωρίζω και αυτό, δηλαδή την τρομοκρατία και άλλα ζητήματα. Όμως το ζητούμενο είναι να έχουμε τέτοιο θεσπισμένο πλαίσιο, που τα κράτη μέλη να έχουν μεν τη δυνατότητα, αλλά όχι με πολιτικά κριτήρια».

Εξηγώντας πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κύπρου: «Στην Κύπρο δε γίνεται μία αρμόδια υπηρεσία, η ΚΥΠ, να εκδίδει ένα δικαστικό ένταλμα και να επιτρέπει μια τέτοια παρακολούθηση. Θα πρέπει να υπάρχει μια πιο αξιόπιστη διαδικασία, μία αρμόδια Αρχή, την οποία να μη διορίζει μία κυβέρνηση, να τη διέπουν κριτήρια που να δημιουργούν το εχέγγυο της αξιοπιστίας. Θεωρώ ότι εμείς ως ΕΕ, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη διαδικασία, ούτως ώστε τα κράτη μέλη ναι μεν να είναι εκείνα που θα την υιοθετήσουν, αλλά να μη λειτουργούν από μόνα τους αυθαίρετα. Να είναι μία διαδικασία που δημιουργεί όντως αξιοπιστία. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει αυτή η αξιοπιστία στο πλαίσιο της Κύπρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση