ΚΥΠΕ
Ο καιρός έχει πια ωριμάσει για άμεσες κινήσεις και πολιτικές ελάφρυνσης του φορτίου που ο κόσμος έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια, για να μπορεί να απολαμβάνει η χώρα καλούς αριθμούς, δείκτες και αξιολογήσεις, δήλωσε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης στη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2025.
«Αυτό μπορεί να γίνει με ορθολογισμό και στόχευση και όχι με οριζόντιο τρόπο, με παροχή κινήτρων, φορολογικών χαλαρώσεων και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας», είπε ο κ. Παπαδούρης.
Ανέφερε ότι «περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε αύξηση των κοινωνικών προβλημάτων και του κοινωνικού αποκλεισμού που μαστίζουν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού εδώ και αρκετά χρόνια».
«Αποτελεί πλέον γεγονός ότι η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που καθόριζε τον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό τα τελευταία χρόνια, έφερε και το επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε χωρίς το σχετικό κόστος το οποίο πλήρωσε και πληρώνει ο πολίτης της χώρας καθημερινά».
Ο κ. Παπαδούρης χαιρέτισε το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2,7% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2025 καθώς και τον αυξητικό ρυθμό ανάπτυξης που φαίνεται να ξεπερνάει το 3,7%, οδηγώντας στο συμπέρασμα, όπως είπε, ότι «η κυπριακή οικονομία παραμένει ανθεκτική παρ΄ όλες τις σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες που αντιμετωπίζει».
Αναφέρθηκε, επίσης, στην αναμενόμενη μείωση του δημόσιου χρέους για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στο 64% το 2025, και πρόσθεσε ότι «θετική εξέλιξη επίσης αποτελεί η σταθεροποίηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%», καθώς και η μείωση του ποσοστού ανεργίας κοντά στο 5%.
«Αν και οι πιο πάνω δημοσιονομικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία και παραμένει ανθεκτική, δεν επιτρέπει τον όποιον εφησυχασμό», ανέφερε.
Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «η συνεχόμενη αδικαιολόγητη αποτυχία εκσυχρονισμού και έγκαιρης εναρμόνισης του κράτους μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και η κακοδιαχείριση ή και η μη ολοκλήρωση αρκετών σημαντικών έργων υποδομής, δημιουργούν συνεχώς καινούργιες οικονομικές τρύπες, με αποτέλεσμα την πιθανή απώλεια κεφαλαίων, που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη αλλά και την αποστέρηση του ίδιου του πολίτη στην πρόσβαση καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών και αγαθών».
Πρόσθεσε πως «φέτος ήταν η χρονιά που βιώσαμε την κατάρρευση ή τη μη ολοκλήρωση αρκετών δημόσιων έργων όπως το τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την κατασκευή του δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς, τη Μαρίνα Λάρνακας, το αλιευτικό καταφύγιο στο Λιοπέτρι και τη σχετική αβεβαιότητα και επιφύλαξη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Ελλάδας.
Επιπλέον, ανέφερε ότι μπορεί μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να έχουν υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέχρι στιγμής, προσθέτοντας, όμως, ότι «για θέματα ακρίβειας, ενέργειας, ακόμα και για το ζήτημα των δημόσιων μεταφορών, σε άμεση σχέση με το καθημερινό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, έχουμε μείνει πολύ πίσω».
«Τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, είναι προς την ορθή κατεύθυνση», ανέφερε, και πρόσθεσε πως «η υλοποίηση των σχεδίων όμως, πρέπει να εφαρμόζεται έγκαιρα, με τρόπο ευέλικτο και λειτουργικό, με παράλληλη συνταύτιση με την πράσινη μετάβαση.
Μιλώντας για πολιτικές της Κυβέρνησης που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης, ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, σε θετικές κινήσεις σε σχέση με την στεγαστική πολιτική και την εξαγγελία νέων στεγαστικών σχεδίων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «τα πράγματα παραμένουν δύσκολα, ειδικά για την νεολαία μας και για τις οικογένειες με ανήλικα παιδιά».
«Σήμερα, ακόμα και με τα σχέδια που εξαγγέλθηκαν, για ένα νεαρό ζευγάρι, είναι σχεδόν αδύνατο να εξασφαλίσει ιδιόκτητη κατοικία λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης της απαιτούμενης προκαταβολής και τα αυξημένα επιτόκια», πρόσθεσε.
Επίσης, έκανε αναφορά στις πρόσφατες αναβαθμίσεις και στην κατάταξή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα «Α» από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Αναφορικά με τις πιο σημαντικές αποκλίσεις που έχει εντοπίσει το Κίνημα στην εξέταση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδούρης αναφέρθηκε σε περαιτέρω διόγκωση των ανελαστικών δαπανών του δημόσιου τομέα και διερωτήθηκε «πως είναι δυνατόν να δίνονται αυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων που σήμερα απολαμβάνουν μισθούς των 5.000 και 6.000 ευρώ, τη στιγμή που ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι κοντά στα 1.000 ευρώ».
Επίσης, χαιρέτισε την αύξηση μισθών στις χαμηλές κλίμακες Α1, Α2 και Α5, «κάτι που χρειαζόταν να γίνει εδώ και καιρό», όπως είπε.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο «θέμα της ακρίβειας και στην επιβάρυνση της κοινωνίας σε σχέση με τον πληθωρισμό και την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων» αλλά και «στο θέμα της ενεργειακής φτώχειας, κάτι που βιώνει ο κάθε πολίτης κάθε φορά που ανοίγει το λογαριασμό του ηλεκτρισμού».
Είπε, ακόμη, ότι για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 5% για την τοποθέτηση συστημάτων ΑΠΕ, έχει ενημερώσει «σε αρκετές περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να έχω εντοπίσει την όποια πρόθεση εφαρμογής του».
Αναφερόμενος στο θεμα των ελαττωματικών αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ είπε πως «με την ψήφιση της πρότασης νόμου διασφαλίσαμε ότι το συντομότερο δυνατόν θα κλείσει το κενό εντοπισμού εισαγόμενων οχημάτων από τρίτες χώρες».
Έκανε έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Εκτελεστική και Νομοθετική Εξουσία, Τμήμα Οδικών Μεταφορών, διανομείς και εισαγωγείς οχημάτων αλλά και ιδιοκτήτες επηρεαζόμενων οχημάτων, «να συνεργαστούν για το καλό όλων μας».