ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις της ΠτΒ στην Ιρλανδία

Η κ. Δημητρίου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Michael D. Higgins, τον Πρωθυπουργό, Leo Varadkar, και τον κ. Ó Fearghaíl

ΚΥΠΕ

Με συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Leo Varadkar, τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό, ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι επαφές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην χώρα, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας, Seán Ó Fearghaíl.

Σε ανακοίνωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι η κ. Δημητρίου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Michael D. Higgins, τον Πρωθυπουργό, Leo Varadkar, και τον κ. Ó Fearghaíl, μεταξύ άλλων. Σημειώνεται ότι σε όλες τις συναντήσεις της Προέδρου της Βουλής, παρέστη η Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία, Χάρις Χριστοδουλίδου.

Την Τρίτη η κ. Δημητρίου έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Michael Higgins, ο οποίος, αναφέρεται, υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας του, στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού στη βάση αρχών. Πρέπει τόνισε, όπως αναφέρεται, η ΕΕ να επανεύρει το όραμα της και τα κράτη μέλη να στηρίξουν περισσότερο την Κύπρο, υιοθετώντας μια θεσμικά ισχυρή στάση που θα εδράζεται σε κοινές αρχές. Η Πρόεδρος της Βουλής, «εξέφρασε ευχαριστίες  για τη διαχρονική θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Ιρλανδίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», προστίθεται.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας, σημειώθηκαν οι στενοί δεσμοί και οι ομοιότητες που συνδέουν τις δύο χώρες, ως μικρά νησιωτικά κράτη της ΕΕ, αναφέρει η ανακοίνωση. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε «βαθιά εκτίμηση» για την θέση αρχών και την έμπρακτη στήριξη της Ιρλανδίας, ως μιας χώρας που επίσης βιώνει τη διαίρεση, στις προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σημειώνεται. Η στάση αυτή, σημείωσε η κ. Δημητρίου, αντανακλάται στη μακρόχρονη συνεισφορά της Ιρλανδίας στην UNFICYP και στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Οι δύο Πρόεδροι υπογράμμισαν την βούληση και πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων μέσω αυξημένων ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα, αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω την πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, όπως η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, η γεωργία, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση, αναφέρεται.

Στην Ιρλανδική Βουλή, η κ. Δημητρίου είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Μεικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Μεικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, Charlie Flanagan και Brendan Howlin, αντίστοιχα, και Μέλη των δύο Επιτροπών.

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συνάντηση την Τρίτη με τον Υφυπουργό αρμόδιο για τη Νομοθετική Μεταρρύθμιση, James Browne. Η κ. Δημητρίου «εξήρε τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας στους τομείς της δικαιοσύνης και της ισότητας, κάνοντας ειδική μνεία στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία και συντονισμό των δύο χωρών στους κόλπους της ΕΕ, οι οποίες μαζί με τη Μάλτα έχουν νομικό σύστημα Κοινού Δικαίου». Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν στην ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στη νομοθεσία, στη στρατηγική για την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας, προστίθεται.

Αργότερα το απόγευμα, σημειώνεται, η Πρόεδρος της Βουλής προσφώνησε την Ολομέλεια της Γερουσίας και, στη συνέχεια, παρακολούθησε μέρος των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η κ. Δημητρίου επισκέφθηκε «το ιστορικό πανεπιστήμιο» Trinity College Dublin, όπου ενημερώθηκε για την λειτουργία και τις σχολές του Πανεπιστημίου και είχε συνάντηση με τον Επίκουρο Καθηγητή Αρχαίου Εικαστικού και Υλικού Πολιτισμού, Δρ Γιώργο Παπαντωνίου, στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου όπου διδάσκεται κυπριακή αρχαιολογία. Τονίστηκε δε η σημασία αύξησης των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μεταξύ κυπρίων και ιρλανδών φοιτητών στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αναφέρεται.   

Την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Βουλής έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό της χώρας, Leo Varadkar. Κατά τη συνάντηση η κ. Δημητρίου «ενημέρωσε εκτενώς» τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό για την παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας τα οφέλη και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν από την επανένωση της Κύπρου, δεδομένης της σημαντικής γεωστρατηγικής της θέσης.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιδεινούμενη κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπεία του συνεχιζόμενου εποικισμού και επανέλαβε τη θέση αρχών και σταθερή στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ουκρανία και το λαό της, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, αναφέρεται.   

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση