ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών των MED5 στη Βενετία:
Τα τελευταία χρόνια οι χώρες της ομάδας των MED5 που αποτελούν τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν αριθμό προβλημάτων από την παράτυπη μετανάστευση, εργάζονται μαζί και ενώνουν τις δυνάμεις τους. Πήραμε σειρά πρωτοβουλιών, όπως στην περίπτωση της μετεξέλιξης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να είμαστε εποικοδομητικοί.
Όλες οι προσπάθειες μας είναι βασισμένες στην αναγκαιότητα για αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη που δεν θα είναι ένα απλό σύνθημα ούτε άνευ ουσίας, αλλά είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να έχουμε μια αποτελεσματική και στιβαρή κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα. Είναι γι’ αυτό ακριβώς που η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι εθελοντική.
Στηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία της Γαλλικής προεδρίας, μια ισχυρή βάση διαπραγμάτευσης, για μια διαδικασία βήμα προς βήμα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να προχωρήσουμε με το σύμφωνο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών κ. Gerard Darmanin για την αφοσίωση του και την πρωτοβουλία του, καθώς επίσης και την επερχόμενη Τσέχικη Προεδρία η οποία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην ίδια κατεύθυνση.
Η Κύπρος, ως το κράτος μέλος που αντιμετωπίζει για 5η συνεχόμενη χρονιά το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος, χρειάζεται την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της. Κανένα κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση από μόνο του. Απαιτείται η αποφασιστική υποστήριξη της Ευρώπης.
Η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη με την άμεση μετεγκατάσταση μεταναστών από το νησί μας εάν δεν θέλουμε σύντομα να δούμε δραματικές δημογραφικές αλλαγές. Την ίδια ώρα χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες επιστροφών με αριθμό τρίτων χωρών. Εάν αυτά τα απλά αλλά ζωτικής σημασίας στοιχεία δεν αποτελούν μέρος του νέου κοινού ευρωπαϊκού συμφώνου για το άσυλο και τη μετανάστευση, δυστυχώς καμία συμφωνία δεν θα σταθεί ικανή να επιλύσει το πρόβλημα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 150.000 νέους μετανάστες στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, μόνο για την τρέχουσα χρονιά.
Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει στην εποικοδομητική συζήτηση με την προοπτική να δημιουργήσουμε ένα νέο, ισχυρό και δίκαιο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης βασισμένο στη δίκαιη κατανομή της ευθύνης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων.