ΚΥΠΕ
Στην παραχώρηση κι άλλων «υπηκοοτήτων» από το «υπουργικό συμβούλιο» αναφέρεται σήμερα ο τ/κ Τύπος. Εκτός από τα 101 άτομα στα οποία δόθηκε κατ’ εξαίρεση η «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» την περασμένη εβδομάδα, αυτή την εβδομάδα δόθηκε ακόμη 112 «υπηκοότητες».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε ρεκόρ τέτοιων περιπτώσεων από την «κυβέρνηση» ΚΕΕ - ΔΚ – ΚΑ, εξηγείται ότι για παραχώρηση της «υπηκοότητας» έγινε χρήση της «υπο-παραγράφου» C της παραγράφου (1) του «άρθρου» 9 του «περί υπηκοοτήτων νόμου» 25/1993, όπου γίνεται αναφορά σε «άτομα που θεωρείται αναγκαστική η πολιτογράφησή τους εκ μέρους του υπουργικού συμβουλίου».
Σημειώνεται ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η υφιστάμενη «κυβέρνηση» παραχώρησε «κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα» σε τουλάχιστον 607 άτομα.
Στις 6 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο «υπουργός εσωτερικών», Ζιγιά Όζτουρκλερ είχε δηλώσει ότι παραχώρησαν «υπηκοότητα» σε 3 χιλιάδες 150 άτομα είτε με απόφαση του «υπουργείου εσωτερικών» είτε μέσω γάμου.
Σε πιο πρόσφατη δήλωσή του, ο κ. Όζτουρκλερ ανέφερε ότι τα άτομα που έλαβαν «υπηκοότητα» από τις 11 μέχρι τις 17 Μαΐου δεν θα μπορούν να ασκήσουν το «δικαίωμα της ψήφου» στις «αναπληρωματικές εκλογές» που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.
Σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες για παραχώρηση «υπηκοότητας» στα άτομα αυτά θα συνεχιστούν και μετά τις «αναπληρωματικές εκλογές», ο κ. Όζτουρκλερ υποστήριξε ότι ενήργησαν για να ξεπεράσουν την αδικία που υφίστανται άτομα τα οποία περιμένουν χρόνια και πληρούν τα κριτήρια για να πάρουν «υπηκοότητα».
«Ο σκοπός είναι να μην δημιουργηθεί θυματοποίηση, όχι να εξασφαλιστεί πλεονέκτημα στις εκλογές», είπε προσθέτοντας ότι ενεργούν με διαφάνεια στο θέμα των ατόμων στα οποία παραχωρούν «υπηκοότητα» και δημοσιεύουν τα ονόματα και το δικαιολογητικό της απόφασης στην «επίσημη εφημερίδα».
Εξάλλου, σε δηλώσεις στην Κίπρις ποστασί, ο «υπουργός εσωτερικών» επανέλαβε ότι τα 210 άτομα στα οποία παραχωρήθηκε «υπηκοότητα» και τα ονόματά τους δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα» δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν στις 25 Ιουνίου, ότι δεν πήραν ακόμα την «ταυτότητά» τους και ότι δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις εν λόγω «υπηκοότητες».
Υπενθύμισε ότι στις 27 Μαΐου αρχίζει η εφαρμογή των «εκλογικών απαγορεύσεων» και επομένως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία.
«Έγνοια μας δεν είναι οι ψήφοι. Αν ήταν έγνοια μας οι ψήφοι, θα γινόταν το βήμα αυτό πολύ πιο πριν, όχι σήμερα», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι συνεχίζονται οι διαδικασίες για την «υπηκοότητα» των 210 ατόμων τα ονόματα των οποίων δημοσιεύθηκαν στην «επίσημη εφημερίδα».
Στο μεταξύ, η Γενί Μπακίς γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (Kamu-Sen), Μετίν Ατάν δήλωσε ότι σε δεύτερης ή ακόμα και τρίτης κατηγορίας πολίτες μετατράπηκαν οι Τουρκοκύπριοι στα κατεχόμενα. «Ο μεταφερόμενος πληθυσμός ξεπέρασε τον πραγματικό πληθυσμό. Σε ποια χώρα υπάρχει αυτό; Έστω και αν η Τουρκία είναι κόκκινη μας γραμμή, αν γίνεται λάθος, πρέπει να το επικρίνουμε».
Ο κ. Ατάν σημείωσε ότι όταν κοιτάξει κανείς τον πληθυσμό της «χώρας», ο «αυθεντικός», κατά την έκφρασή του, πληθυσμός είναι 60 χιλιάδες και ο πληθυσμός των πολιτών των τρίτων χωρών είναι γύρω στις 95 χιλιάδες.
Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην «χώρα» είναι η οικονομία και πρόσθεσε ότι ο έλεγχος έμεινε στα χέρια 3-5 κτηματομεσιτών.
Υποστηρίζοντας ότι ένα άλλο πρόβλημα είναι η ελεύθερη αγορά, ο κ. Ατάν είπε ότι το 80% στα κατεχόμενα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και έγινε «όνειρο» πλέον να μπορεί να επιβιώσει κανείς κάνοντας μόνο μια δουλειά.