ΚΥΠΕ
Νέα πρόσωπα, αλλαγή πλεύσης και ηγέτες που τολμούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις καθώς και αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ε/κ πλευράς και λόγος στο υψηλό ποσοστό των πολιτών που δεν έχει σήμερα φωνή, είναι οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζει τη δική του πρόταση προς τους Κύπριους ψηφοφόρους ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Δευτέρα, με κύριο θέμα την καταδίκη των μαύρων επετείων του 1974.
Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης «δεν φτάνει μόνο η οργή, χρειαζόμαστε και θέληση και σχέδιο δράσης, χρειαζόμαστε μια αλλαγή πλεύσης, θέλουμε να πάμε μπροστά και θέλουμε ηγέτες που να μην φοβούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις». Πρόσθεσε ότι στην τουρκική αδιαλλαξία οφείλεται το τέλμα στο οποίο έχει οδηγηθεί το Κυπριακό μετά το Κραν Μοντανά, αλλά μεγάλη ευθύνη, όπως είπε, έχουν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του "οι οποίοι προβάλλοντας θέσεις για δύο κράτη και επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 κατέστησαν την ε/κ πλευρά αναξιόπιστη έναντι των ξένων".
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε και στα νέα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί στο Βαρώσι με την επισήμανση ότι «η απραξία είναι συμβιβασμός με το στάτους κβο". "Για αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο της διχοτόμησης που κτυπά την πόρτα μας», ανέφερε. Υπενθύμισε «το παρά πέντε και το παρά τρίχα της λύσης το 2017 με το παρά πέντε και το παρά τρίχα της διχοτόμησης σήμερα».
Όπως είπε ο Αχιλλέας Δημητριάδης «χρειαζόμαστε νέα πρόσωπα για να αντιμετωπίσουμε την αναξιοπιστία μας, καινούργιοι άνθρωποι πρέπει να μπουν μπροστά και να δώσουν ώθηση την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού. Απευθύνθηκε στον ΟΗΕ και στην ΕΕ «με καθαρές θέσεις ότι δηλαδή θέλουμε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα πάνω στις συγκλίσεις που έχουμε πετύχει και να αρχίσουμε μια σταυροειδή διαπραγμάτευση πάνω στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι είναι η κοινή δράση της ΕΕ και του ΟΗΕ που μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε. «Ο μεν ΟΗΕ έχει την ομπρέλα και το πλαίσιο για τη λύση, η δε ΕΕ μας δίδει την προστασία από τα δύο κράτη και μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της λύσης και την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ενώ τεράστιας σημασίας είναι και η χρηματοδότηση της λύσης από την ΕΕ», ανέφερε.
Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπάρχουν δύο κλειδιά για τη λύση του Κυπριακού με το πρώτο να είναι η ενέργεια και το δεύτερο η ευρωτουρκική σχέση. Για την ενέργεια ανάφερε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εξίσωση και η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία οδεύει σε ένα αποτέλεσμα που πρέπει να αλλάξει και μέσα σε αυτή την όδευση μπορούμε και εμείς χρησιμοιόντας το ενεργειακό και την αλλαγή της κατάστασης που έχει επέλθει ως καταλύτη για τη λύση στο Κυπριακό.
Για τα ευρωτουρκικά δήλωσε ότι «με τη σωστή διαπραγμάτευση και τη σωστή τοποθέτηση θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και για δικό μας όφελος. Η προσπάθεια της Τουρκίας για τελωνειακή ένωση είναι εκεί, οι τεχνικές επιτροπές λειτουργούν, πρέπει να είμαστε εκεί, όπως πρέπει να είμαστε παρόντες και στη συζήτηση για το μεταναστευτικό που είναι και δικό μας πρόβλημα και μόνο με τη συμβολή της ΕΕ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό", υπέδειξε ο Αχιλλέας Δημητριάδης. Τάχθηκε και υπέρ του διορισμού Ευρωπαίου απεσταλμένου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Σε ερώτηση αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η τελική έκθεση δεν έχει αλλάξει από το προσχέδιο, παρά την αντίδραση της δικής μας πλευράς, και αυτό, όπως είπε, «το χρεώνω στην αναξιοπιστία μας διότι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά ούτε στη Νέα Υόρκη ούτε στις Βρυξέλλες και αυτό ουσιαστικά είναι το πρόβλημα».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που φέρουν τρεις στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας να προηγούνται των υπόλοιπων, ο κ. Δημητριάδης κατέστησε τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αβέρωφ Νεοφύτου "ως συνυπεύθυνους με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό". Πρόσθεσε ότι και το δικό του επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο της προεκλογικής τις δημοσκοπήσεις ενώ η υποψηφιότητά του στοχεύει στο να εκπροσωπηθεί η μερίδα του λαού που σήμερα, εχόντων των πραγμάτων, δεν έχει φωνή.
Ερωτηθείς για το πώς καλύπτονται τα έξοδα της προεκλογικής του εκστρατείας ο κ. Δημητριάδης απάντησε ότι προέρχονται από δικούς του προσωπικούς οικονομικούς πόρους καθώς και από μικρές εισφορές υποστηρικτών και φίλων της υποψηφιότητάς του. Εξέφρασε την ετοιμότητα του για δημοσιοποίηση αναλυτικής οικονομικής κατάστασης της προεκλογικής του εκστρατείας, όχι μόνο μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Τους λειτουργούς των ΜΜΕ καλωσόρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Εκλογικού Επιτελείου, Αχιλλέα Δημητριάδη, Χριστόφορος Τριανταφύλλου στον οποίο ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας ευχήθηκε «καλή δουλειά», λέγοντας ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης καλωσόρισε και ευχαρίστησε για τη στήριξη αντιπροσωπεία της ομάδας Αμμόχωστος για την Κύπρο που παρέστησαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη.