ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να μην φορολογούνται οι φοιτητές που επιστρέφουν για τα προσωπικά τους αντικείμενα ζητούν Βουλευτές

ΚΥΠΕ

Πρόταση νόμου για τον τελωνιακό κώδικα, την οποία κατέθεσαν από κοινού οι Βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννη και Ειρήνη Χαραλαμπίδου και έχει να κάνει με την μη φορολόγηση προσωπικών αντικειμένων φοιτητών που επιστρέφουν από τις σπουδές τους, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χατζηγιάννη, είπε ότι σκοπός της πρότασης αυτής είναι να μην χρειάζεται με την επιστροφή τους οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, σε τρίτη χώρα, να πληρώνουν τελωνειακούς δασμούς για προσωπικά τους αντικείμενα, τα οποία με τον επαναπατρισμό ή την επιστροφή τους στην Κύπρο τα φέρνουν μαζί τους.

«Ξεκίνησε η συζήτηση κατ΄άρθρον, καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα όπου θα γίνει μια διαμόρφωση του αρχικού κειμένου και θα συνεχιστεί η συζήτηση προκειμένου το θέμα να πάει το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια. Θεωρώ είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε προς τους φοιτητές μας. Είναι εξάλλου και ένα κενό στην νομοθεσία. Δεν αξίζει τον κόπο να έχουμε τέτοιου είδους επιβολές, κόστος ή απαιτήσεις, να δίνουν χρήματα άνθρωποι οι οποίοι σπούδαζαν στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε δηλώσεις της υπενθύμισε ότι είχαν δεχτεί καταγγελίες από φοιτητές οι οποίοι επαναπατρίστηκαν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και κλήθηκαν να καταβάλουν φορολογία για την εισαγωγή των προσωπικών τους αντικειμένων.

«Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη λύση σε συνεργασία με τον Τμήμα Φορολογίας και το Τμήμα Τελωνείων», ανέφερε.

Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, «ο Έφορος Φορολογίας έχει κάθε καλή πρόθεση να συμβάλει εποικοδομητικά στην όλη προσπάθεια, επικοινωνώντας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ρυθμίσει το θέμα. Τα τμήματα Τελωνείων και Φορολογίας θα πρέπει να βρουν μια κοινή συνισταμένη».

Ως κοινοβούλιο, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, «θα πρέπει να δώσουμε λύση στο όλο θέμα, το οποίο έχουμε συζητήσει ήδη τρεις φορές». «Η δική μας εισήγηση, είναι να τεθεί ένα πλαφόν ύψους 3-4 χιλιάδων ευρώ κατά την εισαγωγή των αντικειμένων και σίγουρα θα πρέπει να εξαιρεθούν από αυτά τα αυτοκίνητα», κατέληξε.

Πλαφόν στην τιμή του νερού

Όσον αφορά για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του νερού, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι είχαν σήμερα συνέχιση της συζήτησης ως Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

«Εισήλθαμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση και θα συνεχιστεί αυτή η συζήτηση σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις , ωστόσο να πούμε ότι αυτά τα οποία η αρμόδια υπηρεσία έχει δεσμευτεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ετοιμάσει προκειμένου να αποτελέσουν βάση για τις απορίες των Βουλευτές, δεν έχει ετοιμάσει οτιδήποτε και πάλι βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο», είπε.

Να ζητά η Βουλή από μια υπηρεσία συμπληρωματικές απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία προκύπτουν «και παρόλα ταύτα να αρνείται να καταθέσει ή να τεκμηριώσει προθέσεις, τις οποίες θέλει να κάνει υπό μορφή νομοθεσίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα συνεχιστεί η συζήτηση».

Σε ερώτηση ποια είναι η Υπηρεσία αυτή, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε ότι είναι «η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή».

Αναφορικά με το ποια είναι τα ερωτήματα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι τα ερωτήματα αφορούν τον τρόπο υπολογισμού του κόστους και της τιμής που θα καθορίσουν, κατά πόσο θα διαβουλεύονται ή κατά πόσο έχουν διαβουλευτεί, κατά πόσο οι χώροι όντως θα είναι περιοριστικοί εκεί και όπου είναι καθαρά έλλειψη ανταγωνισμού και άλλα πολλά σημεία, για τα οποία ζητήθηκε από το καλοκαίρι να τα φέρουν, εντούτοις δεν τα έχουν φέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση