ΚΥΠΕ
Επιστολή με τη μορφή του κατεπείγοντος θα αποστείλει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής, και ερωτηθείς για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι «ως Επιτροπή αποστέλλουμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενημερώνοντας τον για τις θέσεις και το περιεχόμενο της μέχρι τώρα συζήτησης που έχουμε κάνει ως Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής και ουσιαστικά τους προβληματισμούς που έχουμε ότι αυτό το έργο έχει κάποια κενά στην ολοκλήρωση του και από αυτά τα κενά απορρέουν πιθανοί κίνδυνοι».
«Ως εκ τούτου, οφείλουμε μέσα σε ένα πνεύμα καλής συνεργασίας να ενημερώσουμε γραπτώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , με βάση μάλιστα και τα δημοσιεύματα τα τελευταία 24ώρα», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας πρόσθεσε ότι «θέλουμε να μας ενημερώσει όντως ότι υπάρχουν ή ευσταθούν αυτά τα δημοσιεύματα, δηλαδή ότι θα εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι, ούτως ώστε να μην πληρώνει με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής αλλά να πληρώνει με τον άλλο τρόπο ο καταναλωτής».
«Η επιστολή αυτή θα σταλεί ως κατεπείγον στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητούμε οπωσδήποτε να έχουμε και εκείνες τις δεσμευτικές του απαντήσεις που στο τέλος της ημέρας πρέπει να αποτελέσουν οι προβληματισμοί της Βουλής μια δέσμευση ή μια με βάση και της απόφασης του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εισερχόμαστε σε περιορισμούς ή απαιτούμε περιορισμούς εξουσίας του Υπουργικού Συμβουλίου», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννη είπε ότι οι προβληματισμοί της Επιτροπής αφορούν καθαρά τα προβλήματα ή τα θέματα για τα οποία υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, από πλευράς της Βουλής ολόκληρης και από πλευράς του Γενικού Ελεγκτή, καθώς επίσης και της ίδιας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου.
Ο Βουλευτής της ΔΗ.ΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, είναι ένα τεράστιο έργο στρατηγικής σημασίας και πρέπει να γίνει σωστά προς το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή.
Στο πλαίσιο του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης, επισήμανε την αναγκαιότητα διασφάλισης των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Κυπρίων καταναλωτών.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι όσον αφορά το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, φαίνεται ότι «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».
«Αυτό συμβαίνει αυτή την στιγμή. Εκεί που είχαμε την ρυθμιστική απόφαση από πλευράς ΡΑΕΚ, όπου μιλούσε ξεκάθαρα ότι ο καταναλωτής δεν πρέπει να επωμιστεί το οποιοδήποτε κόστος πριν τη διεκπεραίωση του έργου, μαθαίνουμε ψες και επιβεβαιώνεται με σημερινά δημοσιεύματα ότι φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς κράτους, να παραχωρηθούν αυτά τα 25 εκατομμύρια κάθε χρόνο, σύνολο μέχρι το 2029 125 εκατομμύρια, έτσι ώστε αντί να πληρώσει ο καταναλωτής να πληρώσει ο φορολογούμενος», ανέφερε.
«Και από που τώρα: Από λεφτά τα οποία θα προέρχονται από τα δικαιώματα της δημοπράτησης των ρύπων, που να θυμίσω ότι αυτά τα δικαιώματα, αυτά τα λεφτά έρχονται με συγκεκριμένους σκοπούς», σημείωσε.
Έρχονται, είπε, «με σκοπό να βοηθήσουν στην μετάβαση της χώρας μας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να είναι έτοιμη η χώρα μας και να μην πληρώνουμε αυτά που πληρώνουμε στα πρόστιμα στους ρύπους».
«Ως εκ τούτου προχώρησε σήμερα η Επιτροπή με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , όπου ζητά επίσημη ενημέρωση αν όντως αυτά που έχουμε διαβάσει όντως υφίστανται και αν θα υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε ο κ. Παπαδούρης.
«Προσωπικά νιώθω ότι ζούμε ένα παράλογο σενάριο, δηλαδή μια εταιρεία ιδιωτική, ναι σίγουρα είναι ένα έργο το οποίο όλοι επιθυμούμε , δεν υπάρχει άτομο το οποίο να μην επιθυμεί τη διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας , όμως για να είμαστε ρεαλιστές μια ιδιωτική επιχείρηση , η οποία ξεκίνησε με ένα υπολογισμό στο 1,4 δισ. πήγε στο 1,9 δισ., 757 εκατομμύρια έρχονται ως επιδότηση και αυτή την στιγμή στα βασικά ερωτήματα αν όντως το κόστος θα μείνει στο 1,9 ή αν θα πάει στα 2,5 ή στα 3 ή στα 4 δισ. κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί», συμπλήρωσε. Όπως είπε ο κ. Παπαδούρης, «το έργο θέλουμε να προχωρήσει». «Ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι σε ενεργειακή απομόνωση, αλλά στο τέλος της ημέρας να προχωρήσει με τις σωστές διαδικασίες», πρόσθεσε.