ΚΥΠΕ
Μήνυμα για αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο που θα ενισχύσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στέλνουν οι απόδημοι των οργανώσεων ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ με κείμενο που υιοθετήθηκε χθες κατά τη Σύνοδο του Κεντρικού Συμβουλίου Κυπρίων Διασποράς και το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας ΠΟΜΑΚ στη Λευκωσία.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο πλαίσιο παρουσίας τους στην Κύπρο και της συμμετοχής τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΟΜΑΚ και του Κεντρικού Συμβουλίου Κυπρίων της Διασποράς , οι απόδημοι υπογραμμίζουν την επιθυμία και επιδίωξη τους για την επίτευξη αρμονικών σχέσεων μεταξύ της τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο στο πλαίσιο μίας επανενωμένης πατρίδας με πλήρη διασφάλιση της ελευθερίας, δημοκρατίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους πολίτες της.
«Παρά τις πληγές που διατηρούνται ανοικτές για 50 χρόνια στην Κύπρο και παρά τη συνεχιζόμενη κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στο έδαφος και στις θαλάσσιες ζώνες της Δημοκρατίας, έχουμε την πεποίθηση ότι το ειρηνικό παρελθόν και αρμονικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων ως και η κοινή επιθυμία τους για επίλυση του προβλήματος αποτελούν θετική βάση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας μίας λύσης που θα εξασφαλίζει μια Κύπρο επανενωμένη, ανεξάρτητη, ομόσπονδη χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εποίκους, αποστρατικοποιημένη, κυρίαρχη, με μια ιθαγένεια, και μια διεθνή προσωπικότητα, με βάση τις αρχές και τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής, το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, όπου τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες θα είναι διασφαλισμένες για όλους τους νόμιμους κατοίκους της», αναφέρει.
Σημειώνεται πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας της λύσης του κυπριακού ζητήματος ενισχύεται από βασικές εγγυητικές αυτής παραμέτρους όπως το καθεστώς κράτους – μέλους της Δημοκρατίας στην ΕΕ το οποίο επιφέρει οφέλη και για τις δύο κοινότητες κατοχυρώνοντας παράλληλα την ασφάλεια όλων των πολιτών της Κύπρου.
Οι απόδημοι καλούν τους Τουρκοκύπριους συμπεριλαμβανομένων και των αποδήμων Τουρκοκύπριων, να ενώσουμε τις δυνάμεις και τη δράση τους ζητώντας με μία φωνή άρση της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, καταδικάζοντας, τις παράνομες ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη και στα Βαρώσια. Τέτοιες ενέργειες, όπως τονίζουν οι απόδημοι, δυναμιτίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα και τη Δημοκρατία για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού.
«Καλούμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας όπως συμβάλουν στην στήριξη των προσπαθειών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ και της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών (ΓΓΗΕ), ούτως ώστε να επιτευχθεί πρόοδος προς μια βιώσιμη και λειτουργική λύση», προστίθεται στο κείμενο.
Παράλληλα, οι απόδημοι θεωρούν σημαντικό και συλλογικό τους καθήκον να εργαστούν από κοινού ώστε να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, η πόλη της Αμμοχώστου, όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541/84 και 789/92, χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, καθώς και να υιοθετηθούν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που θα δώσουν νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις και θα έχουν αμοιβαίο όφελος για τις δύο κοινότητες.
Υπογραμμίζουν ότι η προσήλωση στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο και η πλήρης εφαρμογή Ευρωπαϊκού Κεκτημένου αποτελούν εχέγγυα για τη διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών όλων.
«Επιθυμούμε να ζήσουμε σε ένα καθεστώς ασφάλειας μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική λύση η οποία δεν μπορεί να διασφαλισθεί με τη δημιουργία χωριστών κρατών ή συνομοσπονδίας, είτε άλλης μορφής λύσης με διχοτομικά χαρακτηριστικά. Αυτή η πατρίδα είναι δική μας , και ανήκει σε όλους τους Κύπριους», καταλήγει το ψήφισμα.