Του Απόστολου Τομαρά
Την κάθοδο του άλλου γεωτρύπανου που συνεχίζει να είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Γιάλοβα, προανήγγειλε η Άγκυρα σε μια προσπάθεια συντήρησης της καθημερινής προκλητικής φρασεολογίας της.
Το τουρκικό γεωτρύπανο εμφανίζεται, γενικά και αόριστα ότι θα μετακινηθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις. Η Άγκυρα μέχρι και σήμερα αποφεύγει να προσδιορίσει σε ποια περιοχή θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο το οποίο με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι σε θέση να πραγματοποιήσει εργασίες σε περιβάλλον Ανατολικής Μεσογείου. Οι πληροφορίες για τον προορισμό του Γιαβούζ είναι συγκεχυμένες.
Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν πως το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου ενώ κάποιες άλλες το θέλουν να ρίχνει άγκυρες σε περιοχή προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Για την ώρα το επί του γεωτρύπανου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης.
Στο τεμάχιο 9
Ανεπίσημες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα υποστηρίζουν πως το Γιαβούζ, ενδεχομένως να έχει προορισμό το τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ ή κάποιο άλλο κοντινό σημείο προς τις κατεχόμενες περιοχές. Εν αντιθέσει με το Πορθητή όπου γίνεται λόγος για τεχνικές αδυναμίες να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βαθιά νερά, το Γιαβούζ δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.
Ωστόσο όπως και για την περίπτωση του Πορθητή λόγος γίνεται για προσωπικό που δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις γεωτρήσεων. Ένα σημείο που έχει σημασία είναι τα όσα διαρρέονται από τουρκικής πλευράς περί προστασίας του γεωτρύπανου εάν γίνει προσπάθεια να παρεμποδιστεί.
Οι χάρτες
Σε μια προφανή κίνηση να περιβάλει με μανδύα νομιμότητας την παραβατική της συμπεριφορά στην περιοχή, η τουρκική διπλωματία προχώρησε σε ενημέρωση διπλωματών για τα όσα παράνομα διεκδικεί στην περιοχή. Στη σύναξη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα δόθηκαν χάρτες στους οποίους απεικονίζονται οι τουρκικές διεκδικήσεις και είναι οι ίδιοι με αυτούς που κατατέθηκαν στο παρελθόν στα Ηνωμένα Έθνη. Με βάση τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς από την υφιστάμενη ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία απομένει το 30%.
Χτύπημα από Λονδίνο
Την έντονη ενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε η τοποθέτηση Βρετανού υπουργού για τις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή. Συγκεκριμένα ο Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε έντονα στο όσα είπε ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν για περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτηρισμός που αφορούσε την ΑΟΖ προσθέτοντας ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.
Χαρακτηρίζοντας τον Βρετανό υπουργό απαράδεκτος ο Νίκος Αναστασιάδης είπε πως θέλει να πιστεύει και θα γίνει το ανάλογο διάβημα προς την Πρωθυπουργό. «Θεωρώ ότι η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες».