Kathimerini.com.cy
Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους, για τρίτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών, βγήκαν σήμερα οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τις πολιτικές της ΕΕ στην κοινή γεωργική πολιτική και συγκεκριμένα για το κόστος παραγωγής και εξαγωγής των προϊόντων, την πράσινη φορολογία, τις «ανεξέλεγκτες», όπως τις χαρακτηρίζουν, εισαγωγές από την Ουκρανία και τρίτες χώρες αλλά και την εμπορική συμφωνία με τις χώρες της λατινικής Αμερικής για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία, όπως αναφέρουν, «δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, προάγοντας η ίδια τον αθέμιτο ανταγωνισμό».
Η πορεία των αγροτών ξεκίνησε από τον χώρο του ΓΣΠ και στάθμευσε στο Σπίτι της Ευρώπης και στο Προεδρικό, όπου επιδόθηκε ψήφισμα αλλά και... στάχυα στην Υπουργό Γεωργίας, με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαμαρτυρία συνοδεύτηκε από πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Καταστροφή στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, οδηγούμαστε και εμείς στα κόκκινα δάνεια» και «αγαπώ την Κύπρο, αγαπώ τον κόσμο, γι’ αυτό θα συνεχίσω να παράγω κυπριακά προϊόντα». Αξίζει να σημειωθεί ότι στον χώρο της διαμαρτυρίας βρισκόταν και ο «Αίαντας». Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών, Πανίκος Χάμπας, σε δηλώσεις του στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του «ΣΠΟΡ FM 95.0» ανέφερε ότι οι αγρότες θέλουν να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος επί της ουσίας για να ξεκαθαρίσουν πολλά ζητήματα. Ζητούν, πρόσθεσε, να απλοποιηθεί η κοινή γεωργική πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ε.Ε. φάσκουν και αντιφάσκουν».
Σημειώνεται ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την Υπουργό Γεωργίας, ενώ παραλαμβάνοντας το υπόμνημα των αγροτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η κα Μαρία Παναγιώτου ανέφερε ότι «μέσα από τη συμμετοχή μας στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταθέτουμε τις θέσεις των αγροτών μας, τις θέσεις που έχουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας έναν κοινό στόχο: τη διαφύλαξη του ευρωπαίου αγρότη. Η θέση ότι στεκόμαστε δίπλα στους αγρότες δεν είναι μόνο στη θεωρία, αλλά λειτουργούμε έχοντας ένα συγκεκριμένο οδοδείκτη που μας έχει καθορίσει το πρόγραμμα διακυβέρνσηης και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Εργαζόμαστε μαζί με τις αγροτικές οργανώσεις για να καταθέσουμε από κοινού τις προτάσεις μας και να δούμε πως αυξάνουμε τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, που σήμερα είναι στο 1.8%.Ως Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μας δίνονται και εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ακριβώς τις υποδομές που θα βελτιώσουν τον γεωργικό τομέα».
Επ. Περιβάλλοντος: Τα μέτρα της Ε.Ε. πιθανό να μην συνάδουν τοπικά
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σε δηλώσεις της στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του «ΣΠΟΡ FM 95.0», ανέφερε ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις των αγροτών. Όπως είπε, θεωρεί ότι η κοινή αγροτική πολιτική και τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται σε ένα γενικότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πολύ πιθανό να μην συνάδουν τοπικά, οπόταν και εμείς, τοπικά, πρέπει να κάνουμε τις δικές μας προσαρμογές. «Από τη στιγμή που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε επιλογή παρά να κάνουμε βήματα. Αν κάποια βήματα τα κάνουμε αργά ή με καθυστέρηση και πληρώνουμε πρόστιμα τότε θα πρέπει το μέλημά μας σαν αρμόδιες αρχές να είναι η επίλυση των προβλημάτων».
Η ανοχή τελείωσε, λένε οι αγρότες της Πάφου
Ταυτόχρονα με την συγκέντρωση των υπολοίπων συναδέλφων τους, οι αγρότες της Πάφου συγκεντρώθηκαν στις 10:00 σήμερα στον κυκλικό κόμβο Κονιών, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι χωρίς την αγροτιά που φροντίζει για την διατροφική επάρκεια 510 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών, η Ευρώπη θα πεινάσει. Οι αγρότες κατεβαίνοντας από τους γεωργικούς τους ελκυστήρες μοίρασαν στους διερχόμενους οδηγούς φρούτα, μπανάνες και πορτοκάλια κυπριακής παραγωγής. Κρατώντας επίσης πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Φτάνει πια η κοροιδία» και «η ανοχή μας τελείωσε», διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου για τις λανθασμένες, όπως υποστηρίζουν, πολιτικές της ΕΕ στην κοινή γεωργική πολιτική.
Ο επί σειρά ετών αγρότης από τον Στατό Άγιο Φώτιο Μάριος Κολιός ανέφερε στους δημοσιογράφους πως κάποιοι πρέπει να αντιληφθούν ότι ο αγροτικός τομέας έχει τεράστια προβλήματα. Οι αγρότες συνέχισε, όχι μόνο πανευρωπαϊκά αλλά στην Κύπρο βρίσκονται στους δρόμους, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα, αφού το εισόδημα τους έχει μειωθεί γιατί έχει αυξηθεί πάρα πολύ, όπως είπε, το κόστος παραγωγής. Επεσήμανε επίσης πως στόχος των αγροτών δεν είναι να ακριβώσουν τις τιμές τους, αλλά να ρίξουν το κόστος με επιπτώσεις ευεργετικές και στον μισθό του κάθε υπαλλήλου που πληρώνεται τέλος του μήνα. Ο κοινοτάρχης Στατού Αγίου Φωτίου Μιχάλης Κίμωνος εκτίμησε πως για να επιλυθούν τα προβλήματα των αγροτών πρέπει «να μεταβούμε στην ύπαιθρο και να δούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και να εξετάσουμε πως να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια στα γεωργικά προίόντα αλλά και πως θα γίνουν στοχευμένες επιδοτήσεις προς τους αγρότες για να μπορούμε να στηρίξουμε τους αγρότες και γενικά την ύπαιθρο».
Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Πανίκκος Κάπονας ανέφερε πως οι αγρότες της Πάφου και της Κύπρου ενώνουν την φωνή τους με όλους τους αγρότες της Ευρώπης και καλούν σε ένα δομημένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κίνημα έχοντας ως επίκεντρο την επισιτιστική επάρκεια.
Ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΠΕΚ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανέφερε πως το αγροτικό κίνημα της Πάφου , της Κύπρου και το Ευρωπαϊκό αγροτικό κίνημα, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την μικρή ηγετική ομάδα των Βρυξελλών ότι πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί και την Ευρώπη των λαών και των αγροτών και όχι μόνο των ολιχαργών και των ολιγοπωλείων. Πρόσθεσε επίσης πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η μετάβαση στην πράσινη συμφωνία το κόστος όλων αυτών να το επωμιστεί ο πρωτογενής και ο αγροτικός τομέας. Οι συμφωνίες αυτές των Βρυξελών και οι νομοθεσίες συνέχισε, σπρώχνουν τον αγροτικό κόσμο προς την καταστροφή.
Ο Εκπρόσωπος της Νέας Αγροτικής Κίνησης Πάφου Θανάσης Ιγνατίου αναφέρθηκε στην παντελή έλλειψη αγροτικής πολιτικής από την ΕΕ, την ίδια ώρα είπε, «που ο πρωτογενής τομέας δεινοπαθεί βρίσκουμε 50 δισεκ. να στείλουμε στην Ουκρανία για να συνεχίζεται ο πόλεμος». Πρόσθεσε πως ο αγροτικός τομέας βαδίζει στο χείλος της καταστροφής και κανένας δεν τον σκέφτεται. Είπε ακόμη πως αγρότες έχουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις από την περσινή εκταρική επιδότηση. Πρόσθεσε πως δυστυχώς η ακρίβεια δεν τους αφήνει άλλο περιθώριο από την διαμαρτυρία.