Kathimerini.com.cy
Για την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή, μετά από απουσία 11 χρόνων, όταν αποχώρησε από τη διαπραγματευτική ομάδα του Νίκου Αναστασιάση για το Κυπριακό, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο νομικός Χρίστος Κληρίδης.
Μιλώντας για τα άτομα που θα μπορούσαν να γίνουν συνοδοιπόροι του, είπε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ των «προσωπικοτήτων», κάτι που αποκάλεσε δοκιμασμένη συνταγή. Μίλησε για την ανάγκη συστράτευσης με νέα ονόματα, έτοιμα για «μάχη».
Σε σχέση με τον κλάδο των υπηρεσιών, είπε ότι «είμαστε μαυροπινακισμένοι διεθνώς» και χωρίς τιμωρία των υπαίτιων δεν μπορεί να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου.
Ερωτηθείς εάν σε αυτά τα άτομα ανήκει και ο τέως Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε ότι δεν επιθυμεί να κατονομάσει πρόσωπα, περιοριζόμενος στη φιλοσοφία ότι «όποιος θέλει να εργαστεί για τη δημοκρατική αλλαγή είναι ευπρόσδεκτος».
Ήδη άρχισε επαφές με πρόσωπα από τους χώρους των πανεπιστημίων και της δικηγορίας, αλλά και με άτομα που απλά ενδιαφέρονται για τα κοινά, όπως είπε, χωρίς να είναι γνωστά ονόματα.
Ο κ. Κληρίδης δεν ξεκαθάρισε εάν επιχειρεί να δημιουργηθεί κόμμα ή κίνημα με την ονομασία «Δημοκρατική Αλλαγή», αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής ανακοίνωσε την επιστροφή του στην πολιτική και όχι κόμμα ή κίνημα.
Ερωτηθείς εάν θα κατέρθουν στις προσεχείς εκλογές, είπε ότι το παρόν χρονικό στάδιο προσφέρεται για «διερεύνηση του τοπίου» και δημιουργία εκδηλώσεων σε όλες τις επαρχίες, ώστε να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
«Εγώ μιλώ για κάτι πιο ριζοσπαστικό και πιο δημοκρατικό», απάντησε στο ερώτημα αν προχωρά σε αυτό το βήμα γιατί δεν τον εκφράζει ο χώρος του ΔΗΣΥ. «Μιλάμε για μία ριζοσπαστική και δημοκρατική αλλαγή», συμπλήρωσε.
Οι λόγοι για τους οποίους επιστρέφει
Αναφερόμενος στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή του να επιστρέψει στην πολιτική, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό και σε θέματα εσωτερικής διοίκησης, θεσμών, οικονομίας, κράτους δικαίου και σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, όπου εντοπίζει αδυναμίες στη συμμετοχή της Λευκωσίας.
Σχολιάζοντας τις θετικές αξιολογήσεις που λαμβάνει αυτό το διάστημα η κυπριακή οικονομία από διεθνείς οίκους, είπε ότι μόνο οι αριθμοί ευημερούν. Είναι αντιληπτό, όπως είπε, ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν το 13% του πληθυσμού είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν το μισθολόγιο στην Κύπρο είναι 7ο από το τέλος στις στατιστικές της ΕΕ για τα κράτη μέλη, όταν η μεσαία τάξη δεν έχει κατορθώσει να ανανήψει μετά την κρίση του 2013.
Για το θέμα της διαφθοράς, ο κ. Κληρίδης είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αποκτώντας εξουσίες ποινικής ανάκρισης, όπως ήταν το αίτημα των δικηγόρων, το οποίο, σημείωσε, δεν ευδοκίμησε, λόγω αντιδράσεων.
«Είμαστε μαυροπινακισμένοι διεθνώς»
Σε σχέση με τον κλάδο των υπηρεσιών, είπε ότι «είμαστε μαυροπινακισμένοι διεθνώς», για να τονίσει ότι χωρίς την παραδειγματική τιμωρία των υπαίτιων για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, εντάσσοντας σε αυτούς υπουργικά στελέχη αλλά και δικηγόρους, όπως κατέδειξε το πόρισμα Νικολάτου, δεν μπορεί να αποκατασταθεί το όνομα της Κύπρου.