Kathimerini.com.cy
Παραμονές της κρίσιμης συνόδου της πολιτικής ηγεσίας της Ε.Ε. για την τύχη των Δυτικών Βαλκανίων, στις αρχές Δεκεμβρίου στα Τίρανα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος και επίτροπος για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, περιόδευσαν στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Στη συνέντευξή του στην «Κ», ο κ. Σχοινάς «σκανάρει» την εικόνα γύρω από το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού και τα παιχνίδια που παίζονται στον «βαλκανικό διάδρομο», από την Τουρκία έως και τη Σερβία. Μιλάει για τα λάθη και τις αδικίες των Ευρωπαίων εις βάρος των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής, για τον φιλορωσισμό –εν μέσω πολέμου– στα Βαλκάνια, ενώ περιγράφει τις συναντήσεις του με τον Ερντογάν. «Δεν θεωρεί πια εαυτόν κοσμικό ηγέτη, πιστεύει ότι η ηγεσία του έχει πλέον πνευματική διάσταση», λέει.
– Τι κλίμα εισπράξατε κατά το πρόσφατο ταξίδι σας στα Δυτικά Βαλκάνια;
– Επισκέφθηκα την περιοχή αμέσως μετά τη συνάντηση του συνόλου των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα και λίγο πριν από την περιοδεία της προέδρου στα Δυτικά Βαλκάνια. Ηταν μια ιδιαίτερα καλή χρονική στιγμή γιατί θελήσαμε να ιχνηλατήσουμε τη διάθεση των εταίρων μας. Η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι ο κόσμος, η κοινή γνώμη στα Βαλκάνια, είναι ανεπιφύλακτα ταγμένος σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Βλέπει προς την Ευρώπη, έχει δεσμούς και μέσω της διασποράς του στην Ευρώπη.
Το δεύτερο είναι ότι οι ηγεσίες τους προσπαθούν να εξηγήσουν την καθυστέρηση της ενταξιακής τους πορείας και πολλές φορές πολιτικά πέφτουν θύματα σειρήνων από άλλες δυνάμεις. Οι ηγεσίες δεν βρίσκονται εκεί που θέλουμε, στην υπεράσπιση, δηλαδή, του ευρωπαϊκού δρόμου.
Το τρίτο, επίσης πολύ σημαντικό που είδα είναι ότι το πολιτικό «ρολόι» της διεύρυνσης είναι σαφώς καθυστερημένο σε σχέση με το κοινωνικό ρολόι. Ενώ ο κόσμος θέλει την Ευρώπη, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων δεν έχει συντελεσθεί σε ανάλογο βαθμό. Εχουμε μια χρονοκαθυστέρηση, την οποία επέτειναν τα γεγονότα της Ουκρανίας.
Και βεβαίως συζήτησα το θέμα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.
Ξέρετε, χρειάζεται πάντα να θυμίζουμε σε αυτές τις χώρες ότι έχουν να κερδίσουν δουλεύοντας με την Ευρώπη, όχι ενάντια στην Ευρώπη, σε κρίσιμα θέματα όπως οι βίζες, ο έλεγχος των συνόρων και η παρουσία του Frontex καθ’ οδόν της βαλκανικής διαδρομής.
Διαβάστε τη συνέντευξη στον Σταύρο Τζίμα στην έντυπη έκδοση της «Κ».
Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.