ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λίλλι: Μόνο με ΔΔΟ λύνεται το κυπριακό

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανοίγει τα χαρτιά του στην «Κ» για τη θητεία του πριν αποχωρήσει από την Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ούτε η ε/κ πλευρά ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο είναι διατεθειμένο να συζητήσει λύση δύο κρατών. Οι μόνοι που επιδιώκουν κάτι τέτοιο είναι η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης λέει στην «Κ» ο Στήβεν Λίλλι εκτιμώντας πως για λύση του κυπριακού χρειάζονται συγκλίσεις των δύο πλευρών.

Σημειώνει πως το κεφάλαιο του Κραν Μοντανά έχει κλείσει για τα καλά. «Η προσδοκία μου όταν πρωτοήρθα ήταν να υπάρξει δυνατότητα για συνέχιση από εκεί που σταμάτησαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, όμως οι πιθανότητες ήταν πολύ μικρές. Εξακολουθούσε να υπάρχει πιθανότητα και προσδοκία για κάτι τέτοιο όσο ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας, όμως τα πράγματα δεν προχώρησαν. Αντιθέτως, το 2019 υπήρξε η σοβαρή διένεξη για τις γεωτρήσεις και το 2020 είχαμε την πανδημία που διέκοψε δυστυχώς τις όποιες δικοινοτικές προσπάθειες. Η διάσκεψη της Γενεύης που ακολούθησε ήταν για μένα ο επιθανάτιος ρόγχος του Κραν Μοντανά. Μετά τη Γενεύη, διαπιστώθηκε, πως το Κραν Μοντανά, ως κεφάλαιο έχει κλείσει για τα καλά. Ελπίζω, πως δεν κλείνει όλο το βιβλίο που αφορά το κυπριακό. Σίγουρα δεν είναι το τέλος των προσπαθειών για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Όπως είχα πει και σε προηγούμενη συνέντευξη μαζί σας, δεν είναι πλέον ρεαλιστικό να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε όταν φύγαμε από το Κραν Μοντανά» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην τ/κ πλευρά σημειώνοντας πως η πρόκληση τώρα είναι η ε/κ πλευρά να πείσει την τ/κ πλευρά να επιστρέψει στην ομοσπονδία. Κληθείς να σχολιάσει αν ουκρανικό και κυπριακό πρέπει να τύχουν της ίδιας διαχείρισης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ωστόσο πως οι δύο καταστάσεις βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια. Ο τρόπος επίλυσης του κυπριακού είναι μέσω διαπραγματευτικής διαδικασίας, κάτι που δεν είναι εφικτό στην περίπτωση της Ρωσίας. Η Ρωσία έχει ξεκινήσει αυτό τον πόλεμο και έχει πει επανειλημμένα ψέματα στην διεθνή κοινότητα, ακόμη και μία βδομάδα προτού να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτό κατέδειξε πως ο Πούτιν δεν μπορεί να τύχει εμπιστοσύνης. Συνεπώς πρέπει να χειριστούμε κάθε περίπτωση διαφορετικά και θα πρέπει να ενθαρρυνθούμε από το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα πιθανότητα να λυθεί το κυπριακό μέσω των διαπραγματεύσεων, μέσω των ΜΟΕ και της εποικοδομητικής προσέγγισης, αν όχι σε επίπεδο ηγεσίας τότε από την βάση, την κοινωνία των πολιτών και από επιχειρηματικό κόσμο. Αν ήμασταν σε αυτό το επίπεδο στην Ουκρανία θα ήμασταν πολύ ικανοποιημένοι. Δυστυχώς όμως δεν είμαστε».

Διαβάστε τη συνέντευξη στη Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση