Του Απόστολου Τομαρά
Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά τα όσα διαδραματίσθηκαν τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ). Στο σκεπτικό που αναπτύσσει η κυβέρνηση επιρρίπτονται ευθύνες στην Ελεγκτική Υπηρεσία για τα λάθη και αδυναμίες του ΚΕΠ κάνοντας παραπομπή στο πόρισμα Νικολάτου και τα όσα αναφέρονται σε αυτό για το ρόλο του Γενικού Ελεγκτή.
Συγκεκριμένα προβάλλεται το κομμάτι του πορίσματος για να στηριχθεί η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. «Ο Γενικός Ελεγκτής έχει νομικό δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τους ελέγχους που θα διενεργηθούν και να θέσει τις προτεραιότητες που ο ίδιος κρίνει. Ωστόσο, εάν ο Γενικός Ελεγκτής, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται, επέλεγε να προβεί σ’ ετοιμασία έκθεσης για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα από το 2016, έτος που η Ελεγκτική Υπηρεσία έκανε έλεγχο και απέκτησε γνώση των προβλημάτων, ή έστω και αργότερα όταν είχε γίνει λήπτης αρκετών καταγγελιών, τότε τα προβλήματα και οι αδυναμίες του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος θα έρχονταν στην επιφάνεια. Ενδεχομένως, δε το Πρόγραμμα να είχε μια ευκαιρία να διορθωθεί, να λειτουργήσει ορθά και να αποφευχθεί ο τερματισμός του, αλλά και συνάμα να αποφύγουμε τον διασυρμό της χώρας».
Σκοπιμότητα
Η κυβερνητική πλευρά διερωτάται γιατί ο Γενικός Ελεγκτής επέλεξε να ασχοληθεί μόνο με την περίοδο που αφορά την περίοδο που κυβερνά ο Νίκος Αναστασιάδης, δηλαδή από το 2013 και μετά τονίζοντας πως εύλογο είναι το ερώτημα που δημιουργείται γιατί αυτή η σκοπιμότητα εκ μέρους του Γενικού Ελεγκτή συμπληρώνοντας πως από το 2007 που εφαρμόστηκε το Πρόγραμμα, και ενώ μεσολάβησαν δυο διακυβερνήσεις, οι σημαντικότερες διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν με την επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Και το κυβερνητικό στρατόπεδο κάνει παραπομπή στο πόρισμα Νικολάτου. «Η κατά συρροή αδυναμία των τριών Κυβερνήσεων, που διαχειρίστηκαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, να προχωρήσουν στην εφαρμογή της απόφασης 65.824 του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 11.07.2007 ότι: «Τα πιο πάνω κριτήρια/όροι θα ισχύουν μέχρι την οριστική διαμόρφωση σχετικού τροποποιητικού ή σχεδίου κανονισμών…,» συνέβαλε τα μέγιστα και κατά τρόπο καθοριστικό στη δημιουργία αριθμού εκτός νόμου πολιτογραφήσεων και /ή σειρά αυθαιρεσιών και ή άλλων παρανομιών».
Η Βουλή
Η κυβέρνηση τονίζει με νόημα τις ευθύνες που επέρριψε το πόρισμα Νικολάτου στην Βουλή με την επισήμανση ότι στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή ουδεμία αναφορά γίνεται. Υποστηρίζεται πως το ΚΕΠ λειτουργούσε με την ανοχή της Βουλής. Επί του προκειμένου το πόρισμα Νικολάτου αναφέρει. «Η Κυβέρνηση λειτούργησε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα χωρίς Κανονισμούς και χωρίς ασφαλιστικές δικλίδες, με την ανοχή της Βουλής, η οποία δεν φαίνεται να έλαβε οποιαδήποτε μέτρα σε σχέση με τη λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, μέχρι το 2020, παρά το συνταγματικό της δικαίωμα να νομοθετεί επί παντός θέματος, με σεβασμό στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών».