Kathimerini.com.cy
«Συμφωνώ και υπερθεματίζω. Το κόμμα πρέπει να γίνει πιο ανοιχτό στα μέλη και τους συνεργαζόμενούς του και πιο ευέλικτο στην καθημερινή του δράση», ανέφερε σε συνέντευξη του στην «Κ» και στο δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη το μέλος του ΑΚΕΛ, Κίκης Καζαμίας, για την προσπάθεια αλλαγών στο κόμμα.
Στην ερώτηση να δώσει ένα παράδειγμα για κάτι που πιστεύει ότι πρέπει να διορθωθεί, ο κ. Καζαμίας δήλωσε, «χωρίς σε καμία περίπτωση να είναι μομφή προς τα έμμισθα στελέχη, θεωρώ ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν το ένα τρίτο της σύνθεσης της Κεντρικής Επιτροπής για να βγαίνει και η σωστή εικόνα προς τα έξω».
«Φυσικά και μπορεί να κυβερνήσει το ΑΚΕΛ»
Όσον αφορά την άποψη που επικρατεί ότι το ΑΚΕΛ δεν θέλει να κυβερνήσει και ότι βολεύεται στην αντιπολίτευση, το μέλος του ΑΚΕΛ διαφώνησε κάθετα ότι τάχα το ΑΚΕΛ βολεύεται στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας «το κόμμα πρέπει να ξεπεράσει ένα σύμπλεγμα που δημιουργήθηκε μετά τη διακυβέρνηση Χριστόφια, ότι δήθεν το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κυβερνήσει. Φυσικά και μπορεί». Παράλληλα, για τις αναφορές ότι βρίσκει πάντως μπροστά του συνεχώς τη διακυβέρνηση Χριστόφια με βασικό επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ΑΚΕΛ να διαχειριστεί ξανά την οικονομία, ο κ. Καζαμίας είπε, «γίνεται λόγος ότι ο Χριστόφιας με τις επιλογές του οδήγησε την οικονομία στην καταστροφή. Δεν είναι έτσι. Ο κύριος λόγος ήταν η σαθρότητα και η επικινδυνότητα που δημιουργείτο στην οικονομία από την κατάσταση που επικρατούσε στο τραπεζικό σύστημα για το οποίο την πολιτική δεν διαμορφώνει η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά τα αρμόδια θεσμικά όργανα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι αυτές οι διαπιστώσεις έγιναν ταυτόχρονα στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτά που σας λέω υπάρχουν παραδοχές της Κομισιόν και αποδεικτικά στοιχεία όπως η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι στην αγωγή Βγενόπουλου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με το αιτιολογικό της ευθύνης που είχε η κυβέρνηση Χριστόφια στο κλείσιμο της Λαϊκής. Εκεί η απόφαση είναι τόσο καθαρή που λέει ότι στην κυβέρνηση καμία ευθύνη δεν μπορεί να καταλογιστεί, ότι δεν έλαβε μέτρα για τη διαφύλαξη συμφερόντων επενδυτών. Και για αυτά επιφυλάσσομαι για μια άλλη συζήτηση με παράθεση ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων. Ασφαλέστατα τη βασική ευθύνη διαχείρισης τη φέρει η εκτελεστική εξουσία και κρίνω ότι ένας λόγος που δεν μπόρεσε τότε να πείσει το ΑΚΕΛ είναι ότι δεν έγιναν κάποιες παραδοχές. Θα μπορούσε να τύχει καλύτερης διαχείρισης η κατάσταση. Φέρει ένα ποσοστό ευθύνης η κυβέρνηση. Δεν αποδέχομαι ότι είχε την αποκλειστική ευθύνη. Και αυτό το μερίδιο ευθύνης, με το τέλος της διακυβέρνησης θα έπρεπε να αναληφθεί από τον πρόεδρο Χριστόφια. Η εμμονή ότι δεν έγινε τίποτα λάθος επέτεινε τις επικρίσεις. Περαιτέρω, δεν πρέπει να παραβλέπει κανείς ότι μετά το ατύχημα στο Μαρί το κλίμα έγινε τοξικό, με έντονο το στοιχείο του πολιτικού κανιβαλισμού εις βάρος του προέδρου Χριστόφια. Μπορούσε ο πρόεδρος Χριστόφιας ως ο πρώτος πολίτης να ζητούσε άμεσα μια συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Ο Δημήτρης διερμήνευε μια τέτοια ενέργεια ως παραδοχή αποκλειστικής ενοχής, πράγμα με το οποίο διαφωνώ κάθετα. Από πότε η υποβολή μιας συγγνώμης αποδεικνύει παραδοχή προσωπικής ενοχής; Κακώς δεν το έκανε έγκαιρα».