ΚΥΠΕ
Η συμφωνία που επετεύχθη σήμερα στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο επί του νομοθετικού πακέτου "Fit for 55", στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Οπως σημειώνει ο κ. Πελεκάνος, κατά τη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα, η Κύπρος κατάφερε να επιτύχει την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της ως νησιωτικό κράτος μέλος και, ως εκ τούτου, τη συμπερίληψη στη συμφωνία ειδικών προνοιών που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αεροπορική και ναυτιλιακή της συνδεσιμότητα, το διαφορετικό σημείο αφετηρίας της στον τομέα της ενέργειας και την ιδιότητα της ως ναυτιλιακό κράτος.
«Παραμένοντας φιλόδοξη σε σχέση με τους στόχους μείωσης των καθαρών εκπομπών κατά 55% μέχρι το 2030, η Κύπρος έχει εξασφαλίσει σχετικές διευκολύνσεις σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της, προκειμένου να μην είναι δυσανάλογο το κόστος που θα αναλάβει», προσθέτει.
Ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι ειδική μνεία αξίζει ενδεικτικά να γίνει, αφενός, στον τομέα της ναυτιλίας, όπου η Κύπρος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει αυξημένα έσοδα μέσα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων και, αφετέρου, στην ενσωμάτωση της πρότασής της για επιβράβευση της χρήσης βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση του τομέα των αερομεταφορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η Κύπρος προσδοκεί σε οριστικοποίηση της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές Φθινόπωρο», συνεχίζει.
Η σημερινή θετική για την Κύπρο εξέλιξη, αναφέρει, έρχεται ως συνέχεια των Συμπερασμάτων που έχουν υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του περασμένου Μαΐου.
Υπενθυμίζει τέλος ότι στα εν λόγω Συμπεράσματα του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από καθοριστική παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, τονίζεται η ανάγκη όπως λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανησυχίες των νησιωτικών κρατών μελών της ΕΕ σε σχέση με την επίτευξη των στόχων τους, τόσο στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σημειώνεται περαιτέρω η ανάγκη ολοκλήρωσης και βελτίωσης ηλεκτρικών διασυνδέσεων κρατών μελών, όπως η Κύπρος, που συνεχίζουν να είναι απομονωμένα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.