Kathimerini.com.cy
Την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή, έστω, της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, με έναν κοινό υποψήφιο πρόεδρο που να εγγυάται την εφαρμογή ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης παρέθεσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΔΗΠΑ ο Πρόεδρος του Κινήματος Μάριος Καρογιάν. Σημειώνοντας πως θα πρέπει να συνεργαστούν με τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, θέτοντας σε υποστολή της κομματικές σημαίες ο Μάριος Καρογιάν προέταξε την ανάγκη συνεργασίας για ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης με κύριους άξονες τους εξής:
o Την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και επίτευξη λύσης του κυπριακού εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ .
o Την Διαχείριση της οικονομίας ως εθνικού θέματος.
o Την κατίσχυση του κράτους δικαίου.
o Την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας.
o Την μείωση της γραφειοκρατίας και εισαγωγή αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών.
o Την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του κοινωνικού ιστού με πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές πολιτικές.
o Την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
o Την δημιουργία προοπτικών των νέων μας, μέσα στην σύγχρονη και ανταγωνιστική εποχή.
o Την μετάβαση στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην πρακτική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, πρόταση μας είναι να καταλήξουμε σε ένα κοινό πολιτικό μανιφέστο και να δεσμευτούμε από κοινού, αδιαφορώντας για το όποιο κομματικό όφελος ή κόστος, την εφαρμογή του στην πράξη.
«Για εμάς οι προεδρικές εκλογές του 2023 είναι ένας ενδιάμεσος, αλλά καθοριστικός σταθμός. Είναι η δυνατότητα που μας δίνεται να υλοποιήσουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο δράσεων που θα ωθήσουν την Κύπρο στη νέα εποχή» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι να μετατραπεί ο κομματικός ανταγωνισμός σε πατριωτική άμιλλά, μεταξύ δημιουργικών πολιτικών δυνάμεων αφοσιωμένων στο καλό της χώρας.
Όπως εξήγησε, αυτός είναι για τη ΔΗΠΑ ο νέος πατριωτισμός. «Αν μπροστά στους κινδύνους, τις απειλές, τα προβλήματα και τις έκτακτες περιστάσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος και η κοινωνία μας ΔΕΝ κατορθώσουμε να σταθούμε όρθιοι στο ύψος των περιστάσεων, όσο σκληρό και αν ακουστεί αυτό που θα πω, το μέλλον αυτό δεν θα υπάρξει για την πατρίδα μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η διολίσθηση δεν θα έχει όρια. Και τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι επερχόμενες γενιές. Είναι, λοιπόν, η ώρα να υποστείλουμε τις κομματικές σημαίες. Να εξυψώσουμε την σημαία της Κύπρου. Να μετατρέψουμε την επόμενη πενταετία σε εποχή εθνικής αναγέννησης. Απευθύνω από το βήμα του Συνεδρίου μας έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Να δεσμευτούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα τα αφιερώσουμε στην πατρίδα και τα παιδιά της» ανέφερε καλώντας τα κόμματα να ξεχάσουν τους όποιους κομματικούς ανταγωνισμούς και άχαρους βυζαντινισμούς.
Μιλώντας για την πρόταση εθνικής ενότητας, σημείωσε πως μπορεί η πρόταση να φαντάζει ιδεατή, αλλά είναι εφικτή. «Αρκεί να μην υπάρχουν τα δεν μπορώ. Να μην υπάρχουν τα δεν θέλω. Αν όλοι συμφωνήσουμε τι θέλουμε, θα συμφωνήσουμε και πώς θα το κάνουμε πράξη. Πράξη ευθύνης. Πράξη οφειλής προς την πατρίδα που κινδυνεύει. Πράξη ανταπόκρισης στην κοινωνία που υποφέρει Τα διακυβεύματα είναι πολύ μεγάλα και ο κοινός εχθρός βρίσκεται προ των πυλών, ανάβει φωτιές και απειλεί την πατρίδα μας με αφανισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Γι’αυτό» όπως εξήγησε «και η ΔΗΠΑ θα εξαντλήσει από την πλευρά της κάθε περιθώριο επίτευξης ουσιαστικών και όχι πλασματικών συγκλίσεων, προκειμένου με ρεαλιστικούς στόχους και μετρήσιμους όρους να οδηγηθεί η Κύπρος στη νέα εποχή. Αν παρ΄ελπίδα η πρότασή και η πρωτοβουλία μας δεν βρει ανταπόκριση, τότε τον Μάρτιο θα αρχίσουμε κύκλο διαβουλεύσεων με όσους επιθυμούν να μιλήσουν μαζί μας και όσους εμείς κρίνουμε ότι καλό και ωφέλιμο να συζητήσουμε μαζί τους. Το σίγουρο είναι ότι η ΔΗ.ΠΑ. – Συνεργασία θα έχει λόγο και ρόλο όσον αφορά στη νέα διακυβέρνηση του τόπου και στη διαμόρφωση του οράματος της πατρίδας μας στη νέα εποχή».