ΚΥΠΕ
Οι όροι εντολής της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ απορρέουν από τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και είναι η διερεύνηση της προοπτικής της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματά του ΣΑ, που δεσμεύουν και τον ίδιο τον ΓΓ, «πόσο μάλλον τον απεσταλμένο του», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για το χρονικό όριο αυτού του διορισμού. «Με ειλικρινή πολιτική βούληση αναμένουμε το συντομότερο δυνατό τον διορισμό του απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ και ευελπιστούμε ότι το συντομότερο δυνατόν να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Τ/κ ηγέτη σε διορισμό έξι μηνών, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι δεν έχουν ενημερωθεί από τα ΗΕ για κάποιο χρονοδιάγραμμα, ούτε κάτι τέτοιο θέμα έχει τεθεί.
Στην ερώτηση αν έχει πρόβλημα η ε/κ πλευρά στην περίπτωση που υπάρξει χρονικό όριο, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν έχουν τέτοια ενημέρωση, «ούτε μπορεί να υπάρξει χρονικό όριο. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι ευελπιστούμε πολύ πιο σύντομα από τους 6 μήνες να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».
Ερωτηθείς εάν η απεσταλμένη θα καταγράψει απλώς τις θέσεις των δύο πλευρών ή θα μπορεί και να τις γεφυρώσει, ο κ. Λετυμπιώτης επανέλαβε ότι αποστολή και στόχος του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης μέσα από εντατικές προσπάθειες, με ύψιστη προτεραιότητα να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί. «Αυτό αναμένουμε» είπε.
Είμαστε μετά από μια παρατεταμένη περίοδος τέλματος, χωρίς διορισμό απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ για πολύ καιρό, σημείωσε ο κ. Λετυμπιώτης λέγοντας ότι πριν από λίγους μήνες κάποιοι έλεγαν για χάσιμο χρόνου για την προσπάθεια διορισμού ενός απεσταλμένου από τον ΓΓ και σήμερα βρισκόμαστε «ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης για της επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
Ας μην προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα κι ας μην υιοθετούμε επιχειρήματα που ενδεχομένως να προτάσσει η άλλη πλευρά, πρόσθεσε. Με ειλικρινή διάθεση θα αναμένουμε τον διορισμό του απεσταλμένου και χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη.
Αξιολόγηση της Τουρκίας
Κληθείς να σχολιάσει εάν επηρεάζει το Κυπριακό η μη αξιολόγηση της Τουρκίας από την ΕΕ στο παρόν στάδιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «εκ των πραγμάτων δεν παύει να διασυνδέεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό. Αυτό το έχουμε πει κι εμείς και οι θεσμοί της ΕΕ». Σημείωσε δε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί η διεύρυνση της Ένωσης.
«Δεν θα υπήρχε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο απαραίτητος χρόνος που κι εμείς θα επιθυμούσαμε για ενδελεχή συζήτηση του ζητήματος των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, έχει εκφράσει την ετοιμότητά του το ζήτημα να τεθεί σε επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν θα έχει διοριστεί ο απεσταλμένος και θα έχουμε - ευελπιστούμε, όπως είπε – εξελίξεις στο Κυπριακό.
Ερωτηθείς εάν θα επαναφέρει ο ΠτΔ το θέμα του διορισμού απεσταλμένου από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι και στο παρελθόν ανέφεραν πως αυτό που έμπαινε ως πρώτο βήμα ήταν ο διορισμός απεσταλμένου από τον ΓΓ του ΟΗΕ, που θα ήταν η βασική αφετηρία για τα επόμενα βήματα, που μεταξύ άλλων είναι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.