ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η οικονομία και το κόστος ζωής οι κύριοι λόγοι που ψήφισαν οι Κύπριοι στις φετινές ευρωεκλογές

Στην τρίτη θέση των θεμάτων που ώθησαν τους Κύπριους να ψηφίσουν ήταν τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου

ΚΥΠΕ

Η οικονομική κατάσταση και η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής ήταν οι κύριες παράμετροι που ώθησαν τους ψηφοφόρους στην Κύπρο να πάνε στην κάλπη στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου του 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής μετεκλογικής δημοσκόπησης που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι δύο αυτοί λόγοι ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές πανευρωπαϊκά (42% για το κόστος ζωής και 41% για την οικονομική κατάσταση), ωστόσο τα ποσοστά ήταν πολύ μεγαλύτερα στην Κύπρο όπου προηγείται ως επιλογή η οικονομική κατάσταση με 56% και ακολουθεί η αύξηση των τιμών και του κόστους ζωής με 47%.

Στην τρίτη θέση των θεμάτων που ώθησαν τους Κύπριους να ψηφίσουν ήταν τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου (45%, σε σχέση με 38% στον μέσο όρο της ΕΕ όπου βρισκόταν στην έκτη θέση), στην τέταρτη θέση η εκπαίδευση (26%, σε σχέση με 13% στην ΕΕ) και στην πέμπτη η δημοκρατία και το κράτος δικαίου (24%, σε σχέση με 32% στην ΕΕ όπου ήταν τέταρτο θέμα).

Η διεθνής κατάσταση ήταν στην έκτη θέση για τους Κύπριους μαζί με την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ (21% και για τα δύο), ενώ για τον μέσο όρο της ΕΕ η διεθνής κατάσταση ήταν τρίτη με 34% και η άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ έβδομη με 28%.

Μεταξύ όσων δεν ψήφισαν, οι ερωτηθέντες στην Κύπρο απάντησαν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν στις εκλογές τα ζητήματα που αφορούν το κόστος ζωής (53%), τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου (45%) και την οικονομική κατάσταση (42%).

Η μετεκλογική έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε την περίοδο 13 Ιουνίου με 8 Ιουλίου 2024 σε όλη την ΕΕ, με συμμετοχή 26.349 ατόμων μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Στην Κύπρο η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 Ιουνίου και 5 Ιουλίου με δείγμα 506 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η στήριξη στην ΕΕ παραμένει υψηλή, με το 68% των ερωτηθέντων στην Κύπρο (65%) να αναφέρουν πως εξακολουθούν να έχουν θετική εικόνα για αυτήν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους βασικούς λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ ήταν ωφέλιμη, το 43% στην Κύπρο επέλεξε την προστασία της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 29% την ενίσχυση της φωνής του κυπριακού λαού, το 28% τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και το 24% τη βελτίωση της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Σε επίπεδο ΕΕ οι τέσσερις βασικοί λόγοι ήταν η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών (36%), η προστασία της ειρήνης και ενίσχυση της ασφάλειας (32%), η συμβολή της ΕΕ στην οικονομική ανάπτυξη (28%) και δημιουργία νέων ευκαιριών εργασίας (24%).

Το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρισκόταν στο 38% στην Κύπρο, λίγο κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ (42%) και τρεις μονάδες ψηλότερα σε σχέση με την τελευταία μέτρηση.

Το 56% των ερωτηθέντων στην έρευνα πανευρωπαϊκά απάντησαν πως η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του Φεβρουαρίου/Μαρτίου 2024 (48%). Ωστόσο, στην Κύπρο μόνο 33% των πολιτών συμφωνούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ.

Από την ανάλυση αυτής της μετεκλογικής έρευνας προκύπτει τέλος ότι η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εκλογές γίνεται συνήθεια για πολλούς πολίτες. Όταν ρωτήθηκαν γιατί ψήφισαν, 46% των ψηφοφόρων στην ΕΕ δήλωσαν ότι το κάνουν πάντα, ενώ 42% ότι είναι καθήκον τους ως πολίτες και 20% ότι θέλουν να υποστηρίξουν το πολιτικό κόμμα στο οποίο αισθάνονται πιο κοντά.

Παρόμοια αποτελέσματα καταγράφηκαν και στην Κύπρο όπου 59% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ψηφίζουν πάντα, 55% ότι είναι καθήκον τους ως πολίτες, ενώ 19% ψήφισαν για να στηρίξουν το πολιτικό κόμμα που νιώθουν ότι τους εκφράζει.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η απόφαση των πολιτών σχετικά με το ποιον θα ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 βασίστηκε κυρίως στο πόσο κοντά ήταν οι προτάσεις κάθε κόμματος στις ιδέες και τις αξίες τους: οι προτάσεις ενός συγκεκριμένου κόμματος για ευρωπαϊκά θέματα ήταν ο συχνότερος λόγος για να επιλεγούν από τους ψηφοφόρους, με ποσοστό 47% (+4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019).

Στην Κύπρο ωστόσο, την απάντηση αυτή έδωσε αισθητά χαμηλότερο ποσοστό (35%), με 55% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι ψήφισαν το κόμμα που ψηφίζουν συνήθως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση